Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ταγάρι χωρίς ηρεμία

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο του Κοσμά, στο οποίο γράφει την προσωπική του άποψη σχετικά με την συνεισφορά του Νιόμπλια στην διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου. Πριν τον Νικόλα στην ομάδα έτρωγε ψωμί ο Κάτε. Αν ήταν ακόμα προπονητής ο Ολλανδός θα έβγαινε ο Κοσμάς και ο κάθε Κοσμάς να πει για την συνεισφορά του; Με βάση λοιπόν το άρθρο του δημοσιογράφου έρχεται το ερώτημα αν όντως ο τίτλος ανήκει και στον Νικόλα. Αλληλένδετη είναι και η απορία μου για το αν ο Π.Α.Ο. κατακτά δίκαια την κούπα. Ας τα κάνουμε πενηνταράκια.

Εάν κάποιος δεν παρακολουθούσε τον Παναθηναϊκό από την αρχή της σεζόν, με αυτά που θα άκουγε θα νόμιζε ότι ο Ολλανδός ήταν ένα ψυχρό και άμπαλο ταγάρι. Θα νόμιζε ότι όλα επί των ημερών του πήγαν στραβά κι ότι ήρθε ο τσίμπλας να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Θα νόμιζε ότι η ομάδα παρέπαιε. Θα νόμιζε ότι ερχόταν το τέλος της ομάδας. Θα διάβαζε τα πρωτοσέλιδα και θα υπέθετε ότι ο Κάτε ήταν η πηγή των κακών. Ίσως να αναγνώριζε την καλή φυσική κατάσταση που άφησε κληρονομιά στην ομάδα. Δεν είμαι υπέρμαχος του Τεν Τεν. Στο πρόσφατο παρελθόν είχα δηλώσει ότι δεν διαφωνώ με την απόλυσή του, αλλά με το timing. Αφού τα έκανε όλα στραβά όπως διατυμπάνιζαν κάποιοι γιατί δεν μας αποχαιρέτησε πιο νωρίς; Το θέμα σε όλα αυτά είναι το τι άλλαξε ο νέος τεχνικός. Αυτό που κατάφερε κατά την γνώμη μου ήταν να αφαιρέσει κάποια ολλανδικά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού με αποτέλεσμα η ομάδα να γίνει προβλέψιμη.


Με την πρόσληψη του Νιόμπλια όμως, κατάφερες άθελά σου κάτι εξωαγωνιστικό που ήταν μεγάλης σημασίας. Ισοπέδωσες τις παπαροφυλλάδες που ξέσκιζαν τον Ολλανδό και άρχισαν να χαϊδεύουν τον Νικόλα. Διότι όλα τα άλλα όπως προαναφέραμε μάλλον έμειναν ίδια, μη σας πω και χειρότερα. Σχεδόν σε όλες τις γραμμές σου παρουσιάστηκες χειρότερος. Ο Νιόμπλιας στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει τα ρίσκα, μπουρδουκλώθηκε μόνος του και μείωσε την επιθετική παραγωγικότητα της ομάδας. Η πλάκα είναι ότι από αυτή την τακτική, αντί να ωφεληθεί βαθμολογικά η ομάδα γινόταν το αντίθετο. Το παιχνίδι του τριφυλλιού έγινε πολύ εύκολο να το εγκλωβίσεις και να πάρεις σχετικά άνετα βαθμό ή βαθμούς. (π.χ. Άρης, Καβάλα, Α.Ε.Κ.). Ο ρόλος του Κατσουράνη περιορίστηκε χωρίς ουσιαστικό κέρδος, παρά να χαθούν τα πολύτιμα γκολ του. Ο Σισέ βρισκόταν σχεδόν πάντα χωρίς βοήθειες, ενώ υπήρχε μια εμμονή στον Καραγκούνη την στιγμή που ο Νίνης δεν έπαιρνε τις ευκαιρίες που είχε επί Κάτε. Στο εκτός έδρας ματς με την Ρόμα ο Σωτήρης ρεζίλεψε κόσμο. Η αποθέωση όμως ήταν όταν απέναντι στην Καλλιθέα για το κύπελλο ξεκίνησε τον Σισέ για να πάρει τα πάνω του επειδή ήταν άσφαιρος για 2-3 αγώνες(!). Φυσικά ελάχιστοι αντέδρασαν. Τρομάζω και μόνο στη σκέψη να το είχε κάνει αυτό ο Κάτε. Στο συγκεκριμένο ματς μάλιστα ξεκίνησε όπως πάντα: ελαχιστοποιώντας τα ρίσκα. Μόνο κατοχή και από ουσία όχι πολλά πράγματα. Η άμυνα όμως πάντα πελαγοδρομούσε. Στάνταρ (Λιέγης) κετς.

Η παρουσία του Νιόμπλια όμως εξασφάλισε κάτι που δεν μπορούσε ο Κάτε. Ηρεμία. Τον Ολλανδό λάτρευαν να τον ξεσκίζουν. Δεν είδα όμως να κράζει κανείς τον Αντωνίου. Τσάκιζαν τον Κάτε, διότι είχε χάσει τα αποδυτήρια. Ο Νιόμπλιας δηλαδή τα βρήκε; Επαναλαμβάνω δεν είμαι υπέρμαχος του Κάτε. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο Κάτε έκανε λάθη όπως με την απομάκρυνση του Μάτος και τη δήλωση που είχε κάνει περί Μέλμπεργκ. Αν όντως ο Π.Α.Ο. μπορούσε να πάρει τον Σουηδό και δεν το έκανε ελέω Κάτε διέπραξε φάουλ. Όσο για το αγωνιστικό στηριζόταν στο rotation τη στιγμή που ο Νικόλας είχε ξεκαθαρίσει τις επιλογές του. Το rotation φαινόταν ότι χάλαγε ορισμένους. Κι όμως έτσι η ομάδα είχε φρεσκάδα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα σε λίγο καιρό ο Νιόμπλιας θα στεφθεί πρωταθλητής χωρίς να έχει πετύχει νίκη γοήτρου. Στα μεγάλα ή ''μεγάλα'' ματς του δευτέρου γύρου που κατέβηκε ως φαβορί δεν κέρδισε. Ίσως είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που θυμάμαι, όπου τα ντέρμπι δεν έπαιξαν ρόλο και δεν έκριναν τον πρωταθλητή. Και ειλικρινά πιστεύω ότι επί Κάτε το πρωτάθλημα θα είχε τελειώσει νωρίτερα. Αλλά βλέπετε πλήρωσε την ήττα στο Καραϊσκάκη. Είχε πέσει τρελό κράξιμο τότε. Και για να μην σας κουράζω άλλο, θεωρώ ότι ο Κάτε έχει μεγαλύτερο μερίδιο στο κατσαρόλι από ότι ο Νικόλας. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι την κούπα την έφερε ο Σισέ. Διαφωνώ: το ζήτημα δεν είναι πόσα γκολ βάζει ο Γάλλος, ο Κατσουράνης, ο Σάλπι ή ο Λέτο, αλλά πόσα βάζει ο Παναθηναϊκός.

Όσο για την επίλυση της απορίας μου, στον Ολυμπιακό διατυμπανίζουν, δια στόματος Αντώνη, ότι αυτοί το χάσανε. Αν όντως το πιστεύουν αυτό στον Πειραιά αντίο ζωή. Του χρόνου θα είναι χειρότεροι. Στην Παιανία τι να πιστεύουν άραγε; Σίγουρα η ομάδα είχε κάποιες ποιοτικές μονάδες που έδωσαν διάρκεια στο μαραθώνιο. Αλλά την κούπα την παίρνει δίκαια; Τι σημαίνει όμως ο όρος ''δίκαια''; Καλύτερη άμυνα, αποτελεσματική επίθεση, ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ελαχιστοποίηση λαθών; Τώρα που το ξανασκέφτομαι τι σημασία έχει; Το ρεζουμέ είναι ότι η ομάδα παίρνει κούπα που θα σηκώσει ο Παναθηναϊκός. Ούτε ο Ολλανδός, ούτε ο Έλληνας, ούτε ο Γάλλος.

Υ.Γ.1 Χριστός Ανέστη!

Υ.Γ.2 Χωνέψατε ή ακόμα;

10 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και ότι επιθυμείς!! Να περάσεις καλά ότι κι αν κάνεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα (κι έχω ακόμη) κατά νου να γράψω ένα κείμενο για την λογική και την αισθητική των ολλανδών στο ποδόσφαιρο που μας φαίνεται ακατανόητη γιατί είναι πολύ διαφορετική! Κι επειδή δεν καταλαβαίνουμε χλευάζουμε!!!

    Δεν μου βγήκε όπως τό 'θελα και το παράτησα (προσωρινά;)!

    Το πρωτάθλημα το παίρνει δίκαια ο ΠΑΟ. Δεν το χάνει ο ΟΣΦΠ. Ο λόγος που δεν το πήρε φέτος είναι αυτός που τού 'δωσε τα δύο προηγούμενα. (Αγωνιστικά και μόνο μιλώ, γιατί υπάρχουν κι άλλες παράμετροι.)

    Για τον Νιόμπλια τά 'γραψα πριν κάνα δίμηνο (http://sporty-365.blogspot.com/2010/02/blog-post_01.html) και δεν μου άλλαξε την άποψη!

    Τέλος, όλη αυτή η δημοσιογραφική αλητεία με τον Τεν Κάτε ξεπέρασε κάθε ... υπόγειο επίπεδο! Ντροπή! Ειδικά ο Σωτηρακόπουλος και τον θεωρούσα σοβαρό άνθρωπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια πολλα εν χριστο αδερφε κανθαρε μεγα αναλυτη
    ευγε για τα ωραια αρθρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά φίλε Κανθάρε! Ό,τι επιθυμείς σου εύχομαι!

    Συμφωνώ σε όλα αυτά που είπες. Όμως να σου πω και κάτι για το θέμα αν το έχασε ο Ολυμπιακός ή το πήρε ο Παναθηναϊκός...

    Σίγουρα οι πράσινοι το παίρνουν γιατί ήταν πιο σταθεροί. Αλλά ο Ολυμπιακός φέτος έκανε κάτι το οποίο δεν θυμάμαι άλλη φορά να το έχει ξανακάνει. Έχασε την έδρα του! Με ομάδες όπως τα Γιάννενα και η Καβάλα όφειλε να τα πάρει άνετα τα παιχνίδια. Κι όμως δεν τα κατάφερε, γι' αυτό το λόγο λένε ότι το χάσαμε από μόνοι μας.

    Τέλος πάντων, αυτό που μετράει είναι ότι η ιστορία θα γράψει, 2009-2010 Πρωταθλητής Παναθηναϊκός. Είτε το πήρε από μόνος του είτε το χάσαμε εμείς, είτε το πήρε δίκαι είται άδικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xronia polla kai xristos anesti. blepo file kanthare oti exeis entrifisei sta tou panathinaikou. simfono apolita sta perissotera pou grafeis. i alitheia einai oti panta skizoume tous ksenous. px blepe karampela xouanfran. o men ellinas einai filotimos ,ta dinei ola alla kanenas den tonizei oti auta ta exoun kai polloi pou douleuoun stis oikodomes. ai apo tin alli o aksestos ispanos pou den tima to psomi pou troei. kapos etsi einai kai me ton nioplia. nai men iremise ligo ta apoditiria alla pisteuo oti me auton proponiti tou xronou exoume elpides oi mi pnathinaikoi. giati kata ta alla mallon einai diko tou kai tou xronou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Κανθαρε αληθως ανεστη.Υγεια,χαρα,ευτυχια σε σενα και σε ολα τα αγαπημενα σου προσωπα.Ευχες και για ενα κυπελακι το εχουμε αναγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα φίλε κάνθαρε. θα ξέρεις εφόσον διαβάζεις τακτικά το μπλογκ μου πως συμφωνώ σχεδον σε όλα όσα ολες.
    Ο Κάτε στον 1ο γύρο είχε 13 νίκες. Όμως όλο εκεινον τον καιρό είχε έναν ολόκληρο στρατό απο πολέμιους του(εφημεριδες). Σίγουρα είχε και αρνητικά. Δεν γίνετε 2 χρόνια να είσαι προπονητής και να έχουν περάσει 50 εκ.ευρώ για μεταγραφές και ακόμα στην άμυνα να παίζουν οι Καντέ Σαρριέγκι. Όμως όπως είχε πει ο Πατέρας πως ο Αντωνίου θα τελειώσει μαζί με τον Κάτε, έτσι και εγώ σκέφτομαι για τις μεταγραφές πως η μισή ευθήνη είναι του Ολλανδου και η άλλη μισή του Αντωνίου.
    Δυστυχώς λέγαμε όλοι απο την αρχή της χρονιάς πως αν η ομάδα πέσει απο την κορυφή την βάψαμε. Ακόμα χειρότερα, αυτό έγινε με τον χείριστο τρόπο, με ήττα στο Καραισκάκη απο τις ρεζέρβες του γαύρου με προπονητή τον ηθοποιό λευκό πελέ. Έτσι εκτός απο τις αθλητικές εφημερίδες που πολέμαγαν Κάτε βρήκαν αφορμή και κάποιοι εντός ομάδος να αντιδράσουν. Αυτός βέβαια που "τέλειωσε" τον Ολλανδό ήταν ο Ζιλμπέρτο, όταν εκείνος κλήθηκε να πει την γνώμη του στην διοίκηση εκείνος ζήτησε την απομάκρυνση του.
    Το κακό βέβαια είναι πως οι "πειρατές" κατάφεραν να φέρουν στην ομάδα εναν προπονητή δικών τους προδιαγραφών. Έτσι ο Νιόπλιας φέτος εκτέλεσε χρέη διαχειριστή και όχι προπονητή. Ο Νίκολας είναι ο μ΄πονος προπονητής που πέρνει πρωτάθλημα χωρίς μεγάλη νίκη.

    Θέλω να μείνει και του χρόνου, να δω αν όντως με την δική του ομάδα ανα ρισκάρει, αν με την στήριξη της διοίκησης θα μπορέσει να κάνει κουμάντο στα αποδυτήρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως με αυτον θα μειωθεί το ποσοστό πιθανής αποτυχημένης μεταγραφής λόγω της γνωσής του περι του ευρωπαικού ποδοσφαίρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν ξερω ποιος αξιζει τα διαπιστευτηρια για το φετινο πρωταθλημα του παο αλλα ξερω πως παντα τη δοξα την καρπωνεται ο τελευταιος και τωρα τελευταιος ειναι ο νιομπλιας γιατι αυτον θυμουνται πιο προσφατα ποσο μαλλον αν ο προηγουμενος εφυγε ως αποτυχια...καλως να το παρει φετος ο παο και εις αλλα...
    κανθαρε χρονια πολλα και χριστος ανεστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χρονια πολλα κι απο μενα.για να σας λυσω την αποροια τεν κατε η νιομπλιας θα κανω δυο ερωτησεις.ερωτηση πρωτη:απο τις ομαδες που κανουν πρωταθλητισμο οσφπ αεκ κατα κυριο λογο ποιος οπαδος θα καλυπτωταν με την ελευσει του νιομπλια???ερωτηση νο2:απο τις ομαδες που θα ηθελαν να κατακτησουν πρωταθλημα αρη παοκ πιστευουν οτι θα το καταφερναν με τον νιομπλια?????σοβαροι να ειμαστε παιδια δεν υπαρχει νιομπλιας.δηλαδη θα δινανε στον νικολα 50 μυρια για μεταγραφες??θα μου πεις δωσανε στον κατε και σε σολιντ και σε μπιγκον και σε οποιον θελετε αλλα στ?ην ευρωπη θα πας με ευρωπαιο τι να κανουμε?και η εθνικη με γερμανο το πηρε.και στο μπασκετ ολοι οι τιτλοι με ξενους ηρθαν.αφου δεν βγαζεις πρωτες υλες τις εισαγεις νομος τις αγορας.υγεια να εχετε και θα σας παρακολουθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από ότι βλέπω δεν υπάρχουν και πολλοί φαν του Νικόλα. Οι περισσότεροι μάλλον είναι ούτε κρύο ούτε ζέστη. Άλλοι περιμένουν να τον κρίνουν του χρόνου, άλλοι θέτουν εύλογα ερωτήματα και άλλοι επιθυμούν την παραμονή του.

    Το θέμα είναι τι θα κάνει η διοίκηση του Παναθηναϊκού; Κρατάει τον διαχειριστή Νιόπλια ή παίρνει ξένο όνομα; Προσωπικά νομίζω ότι αυτός είναι ο Νιόπλιας, τον είδαμε, τον σπουδάσαμε σε πόσους αγώνες. Τι διαφορετικό θα πράξει δλδ του χρόνου;

    Διάβασα σε κάποια άρθρα δημοσιογράφων ότι αξίζει δεύτερη ευκαιρία στον πάγκο. Γιατί αξίζει;

    Και κάτι τελευταίο: Γιατί υπήρξε αυτό το δημοσιογραφικό μένος προς τον Κάτε; Αγνή και καθαρή δημοσιογραφική αλητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...