Κυριακή 11 Απριλίου 2010

El gran clasico

Μέσα στην βδομάδα είχαμε την χαρά να δούμε αγωνιζόμενα μερικά από τα μεγαλύτερα club της Ευρώπης. Η χαρά αυτή συνεχίστηκε και απόψε το βράδυ με το ντέρμπι Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Μάλιστα οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν μεταξύ τους και στο μπάσκετ. Μεγάλη βραδιά. Παρέα λοιπόν με μια γαβάθα ψαρόσουπα έκατσα να παρακολουθήσω αυτό που λέμε ''el clasico''. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο αγώνας αυτός μονοπωλεί το αγωνιστικό ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, το οποίο θα μετέφραζα ως δίψα για καλή μπάλα. Εκτός από το γόητρο το ματς έχει και τρομερό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Οι δυο ομάδες πριν το ματς ισοβαθμούσαν στην κορυφή με 77 βαθμούς, ενώ παραμένουν ακόμα οχτώ αγωνιστικές πριν το τέλος. Εν τω μεταξύ, ακόμα θυμάμαι την περσινή εκτός έδρας νίκη της Μπάρτσα με 6-2 και αναρωτιόμουν αν θα είχαμε παρόμοιες καταστάσεις και φέτος.

Το ξεκίνημα του αγώνα όμως δεν προδιέθετε τέτοιες καταστάσεις. Η φιλοξενούμενοι είχαν κατοχή, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν κενούς χώρους στην πολυπρόσωπη αμυντική λειτουργία των Μαδριλένων. Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ έψαχνε την κόντρα αλλά τράκαρε πάνω στους Πουγιόλ και Πικέ. Έτσι όπως έκοβα το ματς μου φαινόταν ότι οι δυο ομάδες αλληλοεξουδετερώνονταν. Η Μπάρτσα όμως έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις τις τον - βρίσκομαι σε διαβολεμένη φόρμα - Μέσι. Αρκούσε μια συνεργασία μεταξύ του Αργεντινού και του Τσάβι για να μπει η ομάδα στη θέση του οδηγού. Η Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει και να ελέγξει το παιχνίδι, αλλά είχε τον Χιγκουαΐν σε κακή βραδιά, τον Ραούλ Αλμπιόλ άκεφο και τον Γκάγκο να κινείται σε ρηχά νερά.

Στο δεύτερο μέρος περίμενα πιο δυνατό παιχνίδι, αλλά τα πράγματα κυλούσαν σχετικά ήρεμα. Η Μπάρτσα κυκλοφορούσε άριστα τη μπάλα και με τον τρόπο της κοίμιζε την αντίπαλό της. Έντεκα λεπτά μετά την αρχή του ημιχρόνου, ο Πέδρο πέταξε και δεύτερο τεμάχιο και αποσυντόνισε πλήρως την Ρεάλ. Το γκολ ήταν προϊόν της καλής δουλειάς που λάμβανε μέρος στη μεσαία γραμμή των μπλαουγκράνα. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μετά οι μερένχες είχαν κάποιες φάσεις, αλλά η άμυνα κράταγε. Εν τω μεταξύ, το ματς είχε σκληρύνει αρκετά και πολλά νεύρα είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Το σκηνικό όμως δεν άλλαζε: η Ρεάλ περίμενε μια ενέργεια του - καλά κλεισμένου - Ρονάλντο την ίδια στιγμή που ο Πελεγκρίνι ενίσχυε την επίθεση με τον Ραούλ. Νωρίτερα είχε βάλει και τον Γκούτι για να φρεσκάρει την μεσαία γραμμή και την συνδέσει με την επίθεση. Η Ρεάλ είχε την κατοχή, αλλά δεν είχε ψυχραμία. Τα λεπτά πάντως κυλούσαν υπέρ της Μπάρτσα. Όντως έτσι έγινε. Τελικό σκορ 0-2.

Η αλήθεια είναι ότι η Ρεάλ προσπάθησε να προσεγγίσει το ματς διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Επιχείρησε να βραχυκυκλώσει την λειτουργία του αντιπάλου, ωστόσο όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά δέχτηκε και δυο τεμάχια. Παρόλα αυτά, ένα γκολ το δικαιούταν. Κατά την γνώμη μου ο λόγος που έχασε η Ρεάλ ήταν η κακή απόδοση της μεσαίας γραμμής. Ο Τσάμπι Αλόνζο με απογοήτευσε. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτίθεται η αμυντική τετράδα με σχετική ευκολία. Από την άλλη πλευρά, το κέντρο της Μπάρτσα ήταν ουσιαστικό. Ειδικά ο Τσάβι ήταν φοβερός. Έκλεβε μπάλες, ηρεμούσε το παιχνίδι, δημιουργούσε και καθοδηγούσε. Τι άλλο να ζητήσεις; Με την νίκη αυτή η Μπάρτσα πέρασε τρεις βαθμούς μπροστά, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Πάντως, ο Ρονάλντο σε δηλώσεις του πριν το αποψινό ματς, είπε ότι δεν θα τον πείραζε να χάσει το ''el clasico'' αρκεί να πάρει το πρωτάθλημα. Για να δούμε.

Υ.Γ.1 Η ψαρόσουπα ήταν με σολωμοκέφαλο.

Υ.Γ.2 Για επιδόρπιο είχαμε ψητό μήλο.

Υ.Γ.3 Καλύτερος παίχτης: Τσάβι!

Υ.Γ.4 Ρεάλ θες ακόμη πολύ δουλειά. Τι Αρμπελόες και Γκαράιδες...

16 σχόλια:

  1. Καταρχας δικαιη νικη για τους μπλαουγκρανα,δευτερον συμφωνω οτι ο Τσαβι ηταν ο κορυφαιος(μακραν).Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι:κυριε Πελεγκρινι τι βαζεις τον Γκαγκο που εχει μεσο ορο λεπτων 10??Τεσπα αν εχεις εναν Τσαβι για πασερ και εναν Μεσσι δεν εχεις να φοβασαι τιποτα.Του χρονου θα το παρει η Ρεαλ διοτι ανα δυο χρονια αλλαζει το πρωταθλημα στην Ισπανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμ δεν κοίμιζε μόνο τους αντιπάλους η Μπάρτσα αλλά κι όσους έβλεπαν το ματς. Σούπα!!! Σαν κι αυτή που έφαγες!!! (Αν κι η σούπα δεν τρώγεται, πίνεται...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαλαρα το πηραμε..μπραβο στους μαγκες..καλα ο πελεγκρινι θυμιζει πολυ πεσειρο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς όπως τα είπατε παιδιά!

    Δίκαιη, χαλαρή και...σουπέ νίκη για την Μπαρτσελόνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΝΘΑΡΕ
    ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΣΑΒΙ ΤΕΛΟΣ
    ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ?
    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
    ΤΗΝ ΚΛΑΨΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Laplace η σύγκρισή σου είναι θεϊκή!!!
    (No kiddin')
    Προσκυνώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aυτη την ομαδα χαιρεσαι να τη βλεπεις.Που πας βρε Ρεαλουλα με τον Γκουτι να κερδισεις τη Μπαρτσα.Παικτης που το ονομα του ειναι Μαρια δεν εχει καμια τυχη με τα αγορια της Μπαρτσα.
    Κανθαρε πολυ γκουρμε τρως,η εχεις πολλα λεφτα η κανεις υγιεινη διατροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτές τις λεπτομέρειες να μην έβαζες, με τις ψαρόσουπες και τα σολωμοκέφαλα, και θα ήσουν το καλύτερο παιδί! Έπαιζε και μαγιονέζα; Σλουρπ... Πάω για κανένα λουκουμά να μερέψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ισορροπημένο το παιχνίδι μέχρι να βάλει την γκολάρα ο Λιονελ!
    Αλλά και μετά η Μπάρτσα (από τις λίγες φορές που) έπαιξε για το αποτέλεσμα. Κυκλοφορία μπάλας και χτύπαγε με κάθετεςστην πλάτη των Μαδριλένων. 3 πέρασαν, η μία έγινε γκολ ενώ οι άλλες δύο χάθηκαν από τον Μέσι!

    Υ.Γ.
    1)Καταλανικό ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!
    2) Φιλάκια στον κλάψα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά που έκανε ο Τσάβι εχθές, τα κάνει συνέχεια. Σ' ένα πιο δίκαιο κόσμο, θα ήταν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε παιχνίδι.

    Πέρα απ' αυτό, συμφωνώ για τον χαρακτηρισμό "σούπα" στο ματς. Είχαμε καλομάθει. Ήταν πολύ καλό για να'ναι αληθινό, το να δούμε άλλη μια ματσάρα μέσα σε τόσες λίγες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Duendes έχεις όλα τα δίκια του κόσμου και για τον Τσάβι (ο καλύτερος play maker παγκοσμίως) και για τη σούπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ομάδα που μπορεί να κόψει και φέτος την Μπαρτσελόνα από τους στόχους της. Δυστυχώς αν συνεχίσει έτσι και τα επόμενα χρόνια θα καταντήσει βαρετό...(όπωσ π.χ. η F1 με Σουμάιχερ και το WRC με Λεμπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους!

    Επειδή τέθηκε επί τάπητος ένα κρίσιμο ερώτημα έχω να δηλώσω ότι δεν είμαι πλούσιος. Απλά προσπαθώ να τρώω υγειινά. Υπάρχουν βέβαια αρκετές παρασπονδίες (λουκουμάδες), αλλά δεν βαριέσαι.

    Duendes καλωσόρισες στην παρέα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το ελ κλασικο το περιμεναν ολοι πως και τι αλλα δεν εκπληρωσε νομιζω τις προσδοκιες σα ναμην ειχε δυσκολια η κατακτηση του διπλου μεσα στο μπερναμπεου...ο ροναλντο σιγουρα επαιζε? οσο για την ψαροσουπα...ο κανθαρος μου φαινεται οτι ξερει πολυ καλα τι τρωει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aυτό με τον Τσάβι είναι καταπληκτικό. Στο ματς με την Άρσεναλ έπαιζε 20-30 μέτρα πιο πίσω. Οι πιο πολλές μπαλιές του ήταν μακρινές.

    Στη Μαδρίτη που η Μπάρτσα έπαιζε με δύο φορ έβγαινε σαν βοήθειά τους πολύ μπροστά. Τρεις παίκτες, καμιά φορά και δυο, προκαλούσαν πανικό σε 4 και 5 αμυντικούς. Ειλικρινά δεν νομίζω πως έχω ξαναδεί πιο σπουδαίο χαφ.

    Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μπάρτσα έπαιξε κοντρόλ παιχνίδι. Θεωρώ πως αυτή καθόρισε τον ρυθμό του αγώνα. Σε πολλά σημαντικά ματς έχει κάνει το ίδιο. Ακόμα και από την εποχή του Ράικαρντ. Αλλά όταν έχεις παίκτες σαν τον Τσάβι και σεντερ μπακ σαν τον Πικέ παίζεις όπως θέλεις.

    Είχε πλάκα που η Ρεάλ ανέβαζε 3-4 παίκτες για πίεση, ούτως ώστε να μην μπορεί η Μπάρτσα να ξεκινάει επιθέσεις από τα 2 σέντερ μπακ που βγαίνουν στο πλάι, και οι μπαγάσηδες πάλι τα κατάφερναν. Απόλυτη ψυχραιμία.

    Και φυσικά ήταν απολαυστικό το γεγονός πως δεν επικεντρώθηκαν στον Ρονάλντο. Κλείνοντας απλώς τους χώρους, τον ανάγκαζαν να γυρνάει σχεδόν στο κέντρο για να πάρει μπάλα. Ακόμα και ο Ρονάλντο να είσαι δεν μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη άμυνα. Δεν κάνεις έτσι ευκαιρίες!

    ΥΓ. Όποιος έχει όρεξη, ας ψάξει να δει το γκολ που είχε βάλει ο Τσάβι στην Ρεάλ μέσα στο Μπερναμπέου τον Απρίλιο του 2004. Ήταν και πάλι μακρινό 1-2, και πάλι με πάσα λόμπα, απλά σκόρερ ήταν ο ίδιος και πασέρ ο Ροναλντίνιο.

    paok-uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πανσοφίξ ίσως και να μην έπαιζε ο Ρονάλντο. Όχι γιατί ήταν κακός, αλλά δεν έπαιρνε μπάλα. Όπως λέει κι ο ΠΑΟΚ - UK απλώς έκλεισαν τους χώρους και τον ανάγκαζαν να βολοδέρνει. Και όντως ήταν απολαυστικό που δεν επικεντρώθηκαν στον Ρονάλντο.

    Όσο για τον Τσάβι η συνεισφορά του στο παιχνίδι της Μπάρτσα είναι τεράστια. Αυτός είναι ο κινητήριος μοχλός. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Και μιλάμε για παίχτη που έχει βγει από τα φυτώρια όπως και πολλοί άλλοι της Μπάρτσα. Εμείς πότε θα βάλουμε μυαλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...