Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αποκρυπτογράφηση Κούπερ

Προσοχή: ακολουθεί αμιγώς ποδοσφαιρικό άρθρο. Όταν παραιτήθηκε ο Κούπερ, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει την ομάδα σε αγωνιστική ανάταση. Όπως γίνεται αντιληπτό η αγωνιστική ανάταση μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω το άρθρο δεν έχει έρθει. Στο δεδομένο χρονικό σημείο δεν θα εξετάσω τα κίνητρα της παραίτησης, αλλά θα αναφερθώ στο αγωνιστικό στάτους κβο που επικρατούσε επί Κούπερ. Στον Αργεντινό δεν μπορώ να πιστώσω πολλά λάθη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έκανε μπούμπου. Για παράδειγμα, δεν άλλαζε σχεδόν ποτέ το σύστημα. Επιπλέον, ότι αλλαγές έκανε ήταν μόνο σε πρόσωπα, αλλά όχι σε θέσεις. Γούσταρε μια συγκεκριμένη διάταξη στο χόρτο και μαγκιά του, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται να κινηθείς διαφορετικά και να ενεργοποιήσεις προσαρμοστικούς μηχανισμούς.

Λάθη έγιναν και στο ποδοσφαιρικό δυναμικό. Φέρνουμε τον Αντού που έδειξε ότι έχει κάποια στοιχεία που λείπουν από την ομάδα κι αντί να δουλέψουμε μαζί του τον διώχνουμε. Παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές από συγκεκριμένους παίχτες κι αντί να μπουν στον πάγο, έμπαιναν στο γήπεδο. Και μόλις έρχεται η στιγμή να φύγουν δυο από αυτούς (Κάλβο και Ναφτί) δεν υπήρχε μέριμνα για αντικατάσταση. Επιπρόσθετα, δεν είδα να δίνονται συστηματικά ευκαιρίες σε μικρά Αρειανάκια. Εκτός αν σε όλες αυτές τις καταστάσεις έχουν βάλει το χεράκι τους εξωαγωνιστικοί παράγοντες. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο αλλά. Ο Κούπερ μας έδωσε όραμα. Μας έδωσε πρεστίζ. Μας έδωσε την δυνατότητα να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε ότι με εκείνον στο πηδάλιο θα ανεβαίναμε επίπεδο. Η ευρωπαϊκή πορεία υπογράμμισε έτι περισσότερο την δίψα του κόσμου και την αναγκαιότητα της παραμονής ενός ικανού προπονητή με μακροχρόνιο πλάνο στο μυαλό του. Όμως, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται η ομάδα είχε χτιστεί για τις δυσκολίες της Ευρώπης κι όχι για το επίπονο και σκληροτράχηλο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι παίχτες είχαν την τακτική παιδεία για να αφομοιώσουν τα αμυντικά συστήματα, αλλά όχι για να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Δεν είχαν την ικανότητα. Για αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα σκοράρουμε με το σταγονόμετρο. Εκτός αν καταδεχόμαστε να πηγαίνουμε Χαριλάου και να βλέπουμε την Αρειανάρα να παίζει με αντεπιθέσεις  απέναντι σε μικρομεσαίους - κι όχι μόνο - αντιπάλους.


Κι από δω ξεκινάει το επιθετικό πρόβλημα. Ουσιαστικά είναι πρόβλημα ανάπτυξης και δημιουργίας φάσεων κι όχι τελειωμάτων. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο. Ο Κούπερ γνωρίζοντας ότι η ομάδα στερείται ατομικής ποιότητας, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τις αμυντικές αδυναμίες, ποντάροντας στο σύνολο. Εξάλλου, το τι ψάρια έπιανε ο καθένας το έβλεπε καθημερινά στις προπονήσεις. Πραγματικά, μέχρι ενός μεγάλου σημείου τα κατάφερε. Απέτυχε στον Μίτσελ, τον οποίο πολλές φορές μάρκαραν περισσότερο οι συμπαίχτες του - με πρώτο και καλύτερο τον Λαζαρίδη - παρά οι αντίπαλοι. Το αποτέλεσμα ήταν και είναι τα περισσότερα τεμάχια να τα δεχόμαστε από την αριστερή πλευρά. Το πλάνο όμως ήταν σαφές: σου έλεγε κάτσε να φυλάω τον κώλο μου και μπροστά θα δω τι θα κάνω. Το πολύ-πολύ δεν τρώω γκολ, δεν βάζω γκολ και τσιμπάω το Χ. Τι έκανε λοιπόν; Κι εδώ ακριβώς φαίνεται πόσο μεγάλος coach είναι. Με σύστημα 4-4-2 (ή 4-4-1-1) και μεγάλο πλάτος στο γήπεδο κατάφερε και έδωσε βάθος στην άμυνα. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα: πρώτον ότι τα δυο σέντερ μπακ βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από τον Σηφάκη, δεύτερον ότι προκειμένου οι γραμμές να είναι κοντά έπεφτε πολύ τρέξιμο και τρίτον ότι είχαμε αλληλοβοήθειες και αλληλοκαλύψεις. Αξιοποίησε το εγκεφαλικό παιχνίδι του Γκιάρο και την σταθερότητα του Λαζαρίδη σε συνδυασμό με την αυτοθυσία του Πρίττα που συνήθως λειτουργούσε σαν σύρτης στη μεσαία γραμμή και έπιανε μαν του μαν τον αντίπαλο οργανωτή, συν τον Χαβίτο που έτρεχε λες και ήθελε να προλάβει το λεωφορείο. Επιπλέον, αρκετές φορές τα εξτρέμ - και κυρίως η αριστερή πτέρυγα με πρώτο και καλύτερο τον Μενδρινό ή ακόμα και τον περσινό Μεριέμ - μετατρέπονταν σε τρίτο κεντρικό χαφ. Από τις σπάνιες φορές που το σύστημα άλλαζε διάταξη στο χόρτο. Κι όλα αυτά χωρίς ουσιαστικά να συνδέει με κάποιον παίχτη τις γραμμές μεταξύ τους. Με την ποιότητα και την ποσότητα του υλικού το όλο εγχείρημα είχε (πολύ) μεγάλη επιτυχία.

Το βάθος όμως είχε και ένα μειονέκτημα που γνώριζε επιδείνωση λόγω της τεχνικής ανεπάρκειας του άξονα. Οι Λαζαρίδης και Γκιάρο μπορεί να είναι συγκινητικοί, αλλά δεν μπορούν να φτιάξουν παιχνίδι. Επίσης, τα αμυντικά χαφ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τιτανοτεράστιο Πρίττα και τον ντελικάτο Τόχα δεν μπορούν να δημιουργήσουν και να παίξουν κάθετο ποδόσφαιρο. Για αυτό πήραμε τον Φατί μπας και κάνει την διαφορά. Και φτάνουμε στον Κόκε, ο οποίος πλέον παίζει συνεχώς με πλάτη λες και είναι ο Σκορδίλης. Δεν μπορεί να παίξει με πρόσωπο προς το τέρμα, δεν μπορεί να κάνει μια μπούκα, δεν μπορεί να σουτάρει, ενώ έχει χάσει την όποια έκρηξη διέθετε. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η διαγώνια και η κάθετη πάσα. Με τον άξονα να μην μπορεί να φέρει εις πέρας την ανάπτυξη του παιχνιδιού και με τα εξτρέμ να λειτουργούν πιο πολύ ανασταλτικά παρά επιτελικά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή: γιόμες από την άμυνα και έχει ο Θεός (του Πολέμου). Για τον ίδιο λόγο βλέπαμε τον Σηφάκη να εκτελεί γρήγορα το βολέ. Ο Κόκε μετατράπηκε σε υποδοχέα μπάλας και κεφαλοσφαιριστή με αποστολή να σπάει το τόπι σε αυτούς που (υποτίθεται) ότι κάνουν κίνηση πίσω από την πλάτη της αντίπαλης άμυνας, όπως ο Κάλβο, ο Χαβίτο, ο Ρουίζ, ακόμα και ο Νέτο από την δεξιά οπισθοφυλακή που αρέσκεται να συγκλίνει προς τον άξονα. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που αυτό εξετελέσθη, όπως το γκολ του Ρουίζ στο Ρόζενμποργκ και το γκολ του ίδιου παίχτη στο Χαριλάου απέναντι στην Καβάλα. Για όσους δεν θυμούνται ο Ρουίζ αποτελεί πλέον παρελθόν. Πως να σκοράρει ο επιθετικός όταν το τόπι φτάνει με δυσκολία σε αυτόν; Σε γενικές γραμμές η ομάδα δεν είχε και δεν έχει την τακτική συνέπεια που απαιτείται για να απειλεί με αξιώσεις την αντίπαλη εστία. Όπως έχουμε πει πολλάκις δεν έχει την ικανότητα. Δεν έχει παίχτες με βρωμόσουτο, με κάθετη (πλην Κόκε), με μπούκα, με κίνηση άνευ μπάλας και με ταχύτητα σε πόδια και μυαλό. Αφήστε που όταν έτρωγε πρώτη γκολ βραχυκύκλωνε εντελώς. Εξαίρεση αποτελεί το ματς στη Μαδρίτη, αλλά εκεί δεν είχε να αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες.

Παρόλα αυτά η ομάδα είχε οριοθετημένη ταυτότητα. Ήταν σφιχτή στα μετόπισθεν και είχε αμυντική συνοχή και ομοιογένεια. Για να φτάσει ο αντίπαλος στα καρέ του Σηφάκη έφτυνε κυριολεκτικά το γάλα της μάνας του. Έχω την εντύπωση ότι με την κατάλληλη ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και τον Κούπερ ως μαέστρο η ομάδα θα παρουσίαζε ορθολογική ανάπτυξη και εικόνα ανάλογη των ευρωπαϊκών εμφανίσεων. Θα εμφάνιζε διάρκεια και αγωνιστική συνέπεια. Ο Κούπερ κατάφερε να απομυζήσει από τους περισσότερους παίχτες το 100% των δυνατοτήτων τους, προσπάθησε να τους βελτιώσει και τέλος επιχείρησε να τους ενσωματώσει στο σχέδιο του. Ένα σχέδιο που δυστυχώς δεν είχε την κατάληξη που όλοι περιμέναμε. Όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένας προπονητής με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας στρατηγός της μπάλας που είχε υπό τις διαταγές του φαντάρους απείθαρχους, αξύριστους, αγυάλιστους και ασκεπείς. Αυτός ο άνθρωπος ήταν αποδεκτός από όλους. Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε. Όμως, πρέπει να πούμε την πικρή αλήθεια. Μου φαίνεται ότι η προσωπικότητα του Κούπερ ήταν πάνω από αυτή του Άρη. Στην προσπάθεια που έλαβε μέρος για να εξισωθούν τα δυο μεγέθη, έγινε αντιληπτό ότι ο Άρης έπρεπε να ''ψηλώσει'' πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να συμβεί, αν και έγινε σοβαρότατη προσπάθεια. Θυμηθείτε τον τελικό κυπέλλου στο Ο.Α.Κ.Α. και την φετινή ευρωπαϊκή πορεία. Είμαι πεπεισμένος ότι αν υπήρχε υπομονή και χρόνος από όλες τις πλευρές θα καταφέρναμε να πετύχουμε την επιθυμητή εξίσωση κι ας είχαμε παροδικές αποτυχίες. Εξάλλου, κι αυτές μέσα στο πρόγραμμα είναι. Όσον αφορά τους λόγους παραίτησης το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις. Μέχρι στιγμής αρνούμαι να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

Δεν ξέρω γιατί τα έγραψα όλα αυτά. Ίσως μου έλειψε ο Κούπερ. Μου έλειψε το όραμα. Μου έλειψε το όνειρο. Ίσως, διότι, θυμήθηκα την ανεπανάληπτη εμφάνιση και το καταπληκτικό στήσιμο της ομάδας στο Λεβερκούζεν. Τις νίκες απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Τις ήττες από Ξάνθη και Πανιώνιο. Ίσως πάλι, επειδή μου αρέσει να μιλάω σε καθαρά ποδοσφαιρική γλώσσα. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα για το αγωνιστικό πλάνο του Κούπερ, αλλά θα ήθελα επιπλέον χώρο και χρόνο. Υποθέτω ότι κι αυτά είναι αρκετά. Κλείνοντας, δηλώνω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς τον Άρη. Υπερτεράστια καψούρα. Κι ας περιμένουμε ακόμα την αγωνιστική ανάταση.

Υ.Γ.1 Σε ανύποπτο χρόνο θα μιλήσουμε για τον Μιχαλήτσιο και τον νέο προπονητή.

Υ.Γ.2 Ο Κάνθαρος στο στρατό ήταν (υπερ)καψιμιτζής. Ένα πρωινό έρχεται ο Αρχιλοχίας (μέταλλο μέχρι το κόκκαλο) για την καθιερωμένη φραπεδούμπα και μου πετάει την μπόμπα: πέθανε ο Michael Jackson. Πραγματικός βασιλιάς της ποπ και αυθεντικός σταρ μέχρι που σάλταρε και έχασε την μπάλα. Αφιερωμένο εξαιρετικά στο πρόσωπο που λαχταρώ να ακούσω, να δω και να αγγίξω.

I like the feelin’ you’re givin’ me, just hold me baby and I’m in ecstasy, oh I’ll be workin’ from nine to five, to buy you things to keep you by my side, I never felt so in love before, just promise baby you’ll love me forevermore, I swear I’m keepin’ you satisfied, ‘cause you’re the One for me, the way you make me feel...

22 σχόλια:

  1. Φίλε Κάνθαρε, με αυτά που ακολούθησαν τη φυγή του Κούπερ, αγωνιστικά και μη, κάθε μέρα προσπαθώ να σκεφτώ τρόπους να τον φέρουμε πίσω! Μπορεί να μη παίζαμε κάθε φορά μπαλάρα, αλλά παίζαμαι με πλάνο.

    Άσε δε που τώρα έφτασε η ομάδα να κρέμεται από τα χείλη του Τσιώλη, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν να σκεφτόμαστε Νιόπλιες και Βλάχους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένα ταξίδι στο ανέφικτο, ήταν η ζωή του. ένα παρανάλωμα η φυγή του…

    όσο για την δική σου τη λαχτάρα… ευχές πολλές από ανέφικτη, κατορθωτή να γίνει…

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν συγχαρητήρια για την ανάρτηση σου. Διάβασα με προσοχή τα όσα είπες και συμφωνώ στα περισσότερα απ'όσα γράφεις. Στον Άρη πράγματι λείπει το πλάνο, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα του δώσει ώθηση να ανέβει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Ο Κούπερ μπορούσε να του το προσφέρει αυτό αλλά όλοι ξέρουμε πως κατέληξε η ιστορία. Ωστόσο, για εμένα το επιθετικό πρόβλημα του Άρη δεν έγγυται μόνο στην ανικανότητα των μέσων για δημιουργία παιχνιδιού. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

    Επι της ουσίας ακόμα δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης των Καλβο και Χαβίτο στα άκρα, πράγμα που αφήνει κενά στις πτέρυγες. Επιπλέον, γκολτζης στην ομάδα δεν υπάρχει. Στην αρχή πίστεψα πως το ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον επωμιστεί ο Ρουίζ αλλά ξεφούσκωσε. Ο Τσέζαρεκ δεν είναι καν καλός και ο Κόκε δεν μπορεί να σκοράρει.

    Συμφωνώ απόλυτα με τη κριτική των παικτών στην άμυνα. Αυτός ο Μίτσελ είναι απλά τραγικός, αργός και δεν ξέρει τι σημαίνει άμυνα. Αλλά το πρόβλημα στα αριστερά δεν είναι καινούριο. Και ο Αράνο αν θυμάσαι αμυντικά ήταν τραγικός. Είχε γίνει κομπλόι στα χέρια πολλών ουκ ολίγες φορές. Και πέρσι ο Αρης δέχονταν πολλά γκολ από τα αριστερά.

    Για εμένα ο Άρης χρειάζεται έναν γκολτζή φορ, ένα καλό δεκάρι τύπου Ιμπαγάσα που θα μπορεί να κρατά μπάλα, να σπαει το παιχνίδι και να ηγείται της μεσαίας γραμμής, δύο καλά εξτρεμ για τα κενά που άφησαν οι Ισπανοί (αν μείνιε ο Καστίγιο και κάνει προετοιμασία έχει καλώς, από αριστερά είστε οκ) αριστερό μπακ και ένα κεντρικό μπακ διότι ο Γκιάρο χρειάζεται να κρεμάσει τα παπούτσια του, έχει μεγαλώσει. Α, και φυσικά χρειάζεται τον Τσιώλη. Αυτός μπορεί να βοηθήσει πολύ.

    Υ.Γ Σόρρυ για την έκταση του σχολίου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κανθαρε γεια σου
    ο κουπερ ειναι τεραστια προσωπικοτητα και εισαστε τυχεροι οι αρηανοι που εκατσε στον παγκο σας.
    κατα τη γνωμη μου ο αρης ηταν στημενος φετος για την ευρωπη και καθοτι διοικητικά εισαστε αδυναμοι δεν μπορουσε να υποστηριχτει μεταγραφικα η ομαδα για παραπανω.
    ελειψη χρηματων σταση εμποριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Biologion, μπαλάρα δεν παίζαμε σε καμία περίπτωση, παρά μόνο στα ευρωπαϊκά ματς. Και ναι είχαμε πλάνο. Και ναι είχαμε σχέδιο. Και ναι είχαμε πίστη. Και να είχαμε όραμα. Μακάρι να είχαμε και υπομονή. Όλα θα πήγαιναν καλύτερα.

    Ευχαριστώ πολύ Λύχνε. Ειλικρινά ευχαριστώ πολύ. Μακάρι.

    Ευχαριστώ Μικρέ Σκάουτερ και μη ζητάς συγνώμη. Ο Ρουίζ κατά τη γνώμη μου ήταν καλός παίχτης και είχε καλή επαφή με τα δίχτυα. Δεν μπορούσε να δημιουργήσει μόνος του του φάσεις, αλλά μπορούσε να τις τελειώσει. Πως όμως να σκοράρει όταν κατά τη διάρκεια του ματς η μπάλα έφτανε ελάχιστες φορές σε αυτόν; Χρειαζόμαστε πολλές ποιοτικές και ενδεκαδάτες μεταγραφές. Μας δίνεται η δυνατότητα το καλοκαίρι με προσεκτικές κινήσεις να στελεχώσουμε ένα ικανό ρόστερ. Από κει και πέρα ο Γκιάρο για το ελληνικό πρωτάθλημα αντέχει ως αλλαγή. Τέλος, κι ο Αράνο ήταν κακός στα προσωπικά μαρκαρίσματα, αλλά αυτό το πράγμα με τον Μίτσελ έχει παραγίνει.

    Γεια σου Θέμη. Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, απλά σου επιτρέπει να διαλέξεις την λιγότερο οδυνηρή δυστυχία. Τι να το κάνω το χρήμα όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο; Όταν δεν υπάρχει σωστή μεταγραφική πολιτική; Το θέμα είναι να το ξοδέψω αποδοτικά προς επίτευξη του σκοπού κι όχι να το σπαταλήσω. Και πράγματι ο Κούπερ είναι μεγάλη προσωπικότητα.

    Καλό βράδυ παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Kantharos!!! Όλα καλά; Κάποια τρεξίματα είχα τις τελευταίες μέρες (φιλοξενούσα κάποια φιλαράκια) και δεν είχα πολύ χρόνο. Σιγά-σιγά επανέρχομαι και θα τα λέμε...

    Εσύ όλα καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κακο ξερεις ποιο ειναι ρε συ κανθαρε? Οτι ακομα και τωρα αναπολειτε τον Κουπερ. Κολλησατε εκει και δεν λετε να ξεκολλησετε... και γενικα ειναι ελληνικο φαινομενο αυτο. Οι ομαδες προχωρανε μπροστα και εμεις πρεπει να ειμαστε διπλα τους.

    Τωρα οσο για την προπονητικη του ικανοτητα μια χαρα ειναι να σε παει μεχρι τελικο τσου λου... αλλα ρε φιλε πολυ λουζερ!! Οταν ειναι να παιξει για το κατσαρολι, μαυρογατα ο κερατας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασες Κάνθαρε ένα σημαντικότατο παράγοντα, τα λεφτά. Μπορεί να μη φτάνουν για να κάνεις ομάδα, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τόσα ώστε να πληρώνονται οι παίκτες.

    Όσο γιατί παίζουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και όχι στα ντόπια, θυμηθείτε την περίπτωση Παναθηναϊκού πριν καμιά δεκαριά χρόνια. Κάτι που επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση. Λοιπόν ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αμειβομένων ποδοσφαιριστών έχει κανονίσει να πηγαίνουν κατευθείαν τα πριμ των ευρωπαϊκών παιχνιδιών στο μάνατζερ του παίκτη. Η ομάδα αν θέλει συμπληρώνει το κάτι παραπάνω (κλισέ). Κατανοητόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Κούπερ δεν έφτιαξε τον Άρη.Ο Άρης φτιάχτηκε από τον Κούπερ και αυτό έχει μια συμαντική διαφορά.Όταν ένας προπονητής παίρνει μια ομάδα και τη στήνει έτοιμη είναι κάτι σαν τον Χάβο.Όταν όμως την πέρνει και την φτιάχνει από την αρχή όπως φέτος ο Βαλβέρδε...

    Πάντως ο Νέτο μπορεί να παίξει και φορ.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για μένα κακώς έφυγε ο Κούπερ...!

    Ο Michael τι να πω? Αθάνατος!!!
    Φοβερό και το κομμάτι που διάλεξες!

    Καλό απόγευμα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Γιάννη. Να σου πω ότι είμαι καλά; Να στο πω. Τον εαυτό μου πάντως δεν τον πείθω. Δεν πειράζει: ας μην είμαι εγώ καλά κι ας είναι αυτός που πρέπει. Καλή συνέχεια φίλε μου.

    Τον αναπολούμε ρε Manolo, τι να κάνουμε; Κόσμημα για την Αρειανάρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έρχεται πολλές φορές στη χώρα μας μια προσωπικότητα σαν τον Κούπερ; Όσο για τη λουζεριά που λες διαφωνώ. Είναι όμως αυτό που λέμε: καλό παιδί, αλλά γκαντέμης.

    Υπουργέ μου όπως είπα και στο Θέμη προηγείται ένα καλό σχέδιο. Τι να τα κάνω τα λεφτά αν δεν ξέρω πως να τα διαχειριστώ; Συμφωνώ ότι πρέπει να έχεις την ρευστότητα για να πληρώνεις τους παίχτες. Όσο για τα πριμ δεν είναι μόνο αυτό. Έχει διαφορά να παίζεις στο γήπεδο της Τρίπολης από το να παίζεις στην Μαδρίτη ή στο Μάντσεστερ. Σε βλέπουν περισσότερα μάτια, αρκετοί μάνατζερ, μπαίνει κι ο ποδοσφαιρικός εγωισμός στη μέση. Είναι πολλά.

    Ύπνε κανείς δεν είναι πάνω από τον Άρη. Κανείς. Ούτε καν ο Κούπερ. Ο Άρης υπήρχε πριν τον Κούπερ και θα συνεχίζει να υπάρχει και μετά. Το μόνο που φτιάχνει ο Άρης είναι όλους εμάς που τον υποστηρίζουμε και μας ομορφαίνει τη ζωή. Είναι καψούρα. Ο Χάβος δεν έχει στήσει τίποτα, διαχείριση κάνει. Ούτε ο Βαλβέρδε έχει στήσει κάτι φοβερό, διότι δεν είχε τον χρόνο να το κάνει. Από την νέα σεζόν θα φανεί η δουλειά του Βάσκου.

    Αστροφεγγιά, προφανώς κακώς έφυγε ο Κούπερ. Όσο για τον Μιχάλη πραγματικά αθάνατος. Κι όπως είπα πραγματικός σταρ και ταλαντούχος, όχι σαν κάτι παρτάλια που βλέπω. Καλά να περνάς.

    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αδερφέ Κάνθαρε σε προηγούμενο άρθρο σου, έχω πει ότι αν υπήρχε ακόμη ο Κούπερ στον πάγκο του Άρη ίσως να συνεχίζαμε να βλέπουμε την Αρειανάρα στην Ευρώπη και δεν το έγραψα για να χαϊδέψω τα αυτιά κανενός άλλωστε δεν γνωρίζω κανένα αλλά και ούτε έχω το οποιοδήποτε όφελος από κανένα για να πάω με τα νερά του, απλά το έγραψα γιατί πραγματικά το πίστευα. Ο Κούπερ κατείχε το τόπι με το παραπάνω. Πέρα από αυτό είχε μεγάλη προσωπικότητα κάτι που δίνει το έναυσμα σε οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή να δώσει το 110% των δυνατοτήτων του. Μπορούσε με τις προπονητικές του ικανότητες να σου πάρει ένα παιχνίδι χωρίς να έχει το κατάλληλο υλικό σε σχέση με τον αντίπαλο. Θέλω να πω πως πολλά παιχνίδια τα κέρδισε ο Κούπερ και όχι οι παίχτες του Άρη. Το θέμα είναι τι γίνετε στην μετά Κούπερ εποχή. Ελπίζω να βρείτε τον δρόμο σας, πραγματικά το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου. Είμαι από τους φιλάθλους που γουστάρω να βλέπω την ομάδα μου να παίζει καλό ποδόσφαιρο και ας μην πάρει ποτέ πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Τέτοια πρωταθλήματα που παίρνουν οι άλλοι δεν τα θέλω. Θέλω όμως να βλέπω την ομάδα μου να παίζει αξιοπρεπέστατα στην Ευρώπη κάτι που το έκανε φέτος ο Άρης. Καλό βράδυ αδερφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανθαρε κανεις ενα τρομερο λαθος.
    Γραφεις τοσο αναλυτικα τις σκεψεις σου που δε μας δινεις το δικαιωμα να σχολιασουμε.
    Ακομα μια αψογη αναρτηση.
    Φυσικα και συμφωνω απολυτα μαζι σου.Νασαι καλα,καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλο παιδι αλλα γκαντεμης χαχαχα πολυ μου αρεσε!! :P

    Αντε να σας δω τωρα με τον Τσιωλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάλι θα συμφωνήσω με τα περισσότερα που γράφεις...Ο Κούπερ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασε από την Ελλάδα και σαφώς μας έδωσε ένα όραμα. Ξέρεις για μένα ποιο ήταν το λάθος του ; Ότι δεν πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταγραφές που θα γίνουν (έτσι φάνηκε τουλάχιστον). Είχε όλο τον χρόνο δικό του να επιλέξει τους παίκτες που θέλει. Διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι ήταν το απόλυτο αφεντικό και ότι ήθελε γινόταν αμέσως. Μέχρι το χορτοτάπητα αλλάξαμε πριν τα πλέυ οφ επειδή το ζήτησε. Δεν μπορεί να μην ευθύνεται όμως για αυτή την αδυναμία αυτής της ομάδας να κάνει φάσεις. Βεβαίως και δεν έφταιγαν οι επιθετικοί. Αν γίνονταν 20 φάσεις σε κάθε παιχνίδι και δεν βάζαμε γκολ θα το λέγαμε και αυτό. Φάσεις δεν γίνονταν όμως. Αυτό το έγραψες και εσύ άλλωστε. Όταν ήμασταν αουτσάιντερ (Ευρώπη)όλα καλά (σκυλίσια άμυνα μια αντεπίθεση, λίγο τύχη και όλα καλά). Όταν παίζαμε με τις Σέρρες 2 μέρες και χάσαμε ; Όταν παίζαμε με την Ξάνθη ; Εκεί που έπρεπε να παίξουμε μπάλα δηλαδή πατώναμε. Μου θυμίζει λίγο την πορεία της Εθνικής μας στο 2004..όταν πήγαμε για τουρισμό και πήραμε το κύπελλο...

    Για μένα το μεγαλύτερο λάθος του Κούπερ ήταν η επιμονή του να κάνει την ομάδα να παίζει σε ένα σύστημα και όχι να κάνει ένα σύστημα που να ταιριάζει στην ομάδα. Δεν μπορεί έχοντας παραστάσεις από Ιντερ να θέλεις να εφαρμόσεις τα ίδια στον Άρη. Και έτσι βλέπαμε στα παιχνίδια (στη μέση της θύρας 2 πάνω από τη φυσούνα) το κέντρο μονίμως άδειο. Οι κοντινές γραμμές που γράφεις μπορεί να ίσχυαν στην άμυνα αλλά στην επίθεση το κέντρο μας δεν υπήρχε δυστυχώς. Και πάλι θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα αν έφερνε έναν Ιμπαγάσα στην ομάδα. Έναν παίκτη ηγέτη, μπαλαδόρο να βγάζει κάθετη πάσα και σέντρα διαβήτη. Τέτοιο παίκτη να πληρώσεις και 1 μύριο τα αξίζει τα λεφτά του. Και ας μην έρθουν 10 παίκτες το καλοκαίρι. Ας έρθουν 4 (τα ίδια λεφτά θα μας κοστίσουν) αλλά να κάνουν τη διαφορά. Αυτό έχουμε ανάγκη και όχι καραβιές αγνώστων που "ονειρεύονται να παίξουν μπροστά στον υπέροχο λαό του Άρη". Από αυτούς έχουμε στις ακαδημίες πολλούς και είναι και γνήσιοι Αρειανοί. Θέλουμε παίκτες που να ονειρευόμαστε εμείς να τους βλέπουμε στο χορτάρι με την κίτρινη φανέλα... Αυτό ήταν το λάθος του Κούπερ για μένα...Και ίσως τελικά να μην ήταν του Κούπερ αλλά αυτών που τον διάλεξαν χωρίς να αντιληφθούν ότι δεν γίνεται μόνο με προπονητή να ανέβεις επίπεδο αλλά θέλει και παίκτες αντίστοιχους... Όπως και να έχει πρέπει να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και να αρχίσουμε από την αρχή το χτίσιμο δεν έχουμε και άλλη επιλογή άλλωστε.

    Σε ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε μου
    αν και είμαι φίλος της ΑΕΚ μπορώ να γράψω σαν ουδέτερος,πως η ανάρτηση σου αντιπροσωπεύει τους πολλούς φίλους του ΑΡΗ.
    Τώρα για τον ΒΑΣΙΛΙΑ τι να πώ?
    Απλά δεν υπάρχει άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Κούπερ είχε αποφασίσει να φύγει. Σαν κύριος που είναι δεν ήθελε να φέρει αναστάτωση στην ομάδα γι' αυτό είπε πως η φυγή του θα έκανε καλό στον Άρη. Όμως, όπως φαίνεται, ήταν πολλά αυτά που δεν μπορούσε να παλέψει μένοντας στη χώρα μας. Κατάλαβε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από πλευράς διοίκησης για βήματα προς τα εμπρός ώστε να του δοθούν τα εφόδια να κάνει κάτι μεγάλο. Το ίδιο έχει πάθει και ο Χιμένεθ στην ΑΕΚ αλλά ο Κούπερ και πολύ μεγαλύτερη προσωπικότητα είναι στο χώρο και περισσότερες περγαμηνές διαθέτει για να μπορέσει να βάλει νερό στο κρασί του και να συμβιβαστεί. Ο Κούπερ δε νοιάζεται να χτίσει καριέρα αλλά να επιστρέψει στις παλιές μεγάλες του επιτυχίες. Ο Χιμένεθ θα κάνει και πίσω προκειμένου να μη χαλάσει τόσο νωρίς το όνομά του. Όχι για πολύ κι αυτός. Αν δεν πάρει το κύπελλο και αν δει ότι η διοίκηση δεν σκοπεύει να σπρώξει φράγκα θα γυρίσει κι αυτός στην Ισπανία σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάνθαρε, όπως τα λες είναι.
    Για να παίξεις επιθετικό ποδόσφαιρο, πρωτοβουλίας κτλ θες και καλούς παίχτες, παίχτες που θα κάνουν το κάτι παραπάνω. Ίδια αμυντική τακτική με αυτή που λες, εφάρμοσε ο Σάντος στον Παοκ. Θυμάσαι πως ξεκίνησε; Με σαρδέλες! Και έφτασε να διεκδικεί το περσινό πρωτάθλημα...λέμε τώρα. Για μένα ο Κούπερ είναι πιο καλός ασχετως αν εσύ του τα χωνες κάπου-κάπου με το 4-4-2:).

    Τώρα ήρθε ο Σάκης. Όπως κ αν έχει πρέπει να του δοθεί χρόνος..όχι σαν τον Έκτορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάνθαρε ο Βαλβέρδε έκανε δουλειά...
    Λεφτά ήθελε ο τύπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σάββα, από ότι κατάλαβα δεν υπήρχε η απαιτούμενη υπομονή από τις συμμετέχουσες πλευρές. Νομίζω με τον Κούπερ οι πιθανότητες να γίνουμε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Και γιατί όχι να μην διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα; Όσο για τη μετά Κούπερ εποχή νομίζω ότι η διοίκηση έκανε σωστή επιλογή. Θα δείξει. Ολοι έχουμε πίστη.

    Foris, ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ. Θα ακολουθήσει και ανάρτηση για τον Μιχαλήτσιο. Υπόσχομαι ότι θα υπάρχουν παρωθητικές νύξεις στο κείμενο για να συζητήσουμε περί Μιχαλήτσιου. Δεν θα το κάνω επίτηδες, απλά δεν είμαι τέλειος.

    Μανόλο, νομίζω ο Τσιώλης είναι καλή επιλογή. Θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε. Μακάρι να του δώσουμε και τον απαιτούμενο χρόνο.

    Γιάννη, ο Κούπερ ήρθε για να προσαρμόσει την φιλοσοφία του στην ομάδα. Για να διδάξει ένα σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μικρά τμηματα έπαιζαν το ίδιο σύστημα με την πρώτη ομάδα για να αφομοιώσουν κάποια πράγματα. Το να προσρμόσεις την φιλοσοφία σου στην ομάδα είναι συνήθως πιο απλό κι από ότι έχω καταλάβει οδηγεί την ομάδα σε αποτυχία, διότι ο προπονητής πρέπει να βάλει και την προσωπικότητά του. Πρέπει να εμπνεύσει τους παίχτες και πρέπει φυσικά να ταυτιστεί με τους οπαδούς. Για να δούμε το καλοκαίρι τι επιλογές θα κάνουμε. Όπως έχω πει πολλάκις μας δίνεται η ευκαιρία στελεχώσουμε το ρόστερ με εύστοχες επιλογές και να πάρουμε επιτέλους ριζοσπαστικές αποφάσεις. Τέλος, αν κάποιος πρέπει να ευχαριστήσει αυτός είμαι εγώ. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Γεια σου Ανέστη. Εννοείται ότι δεν υπάρχει άλλος σαν τον Βασιλιά. Όπως δεν υπάρχει άλλη ομάδα σαν την Αρειανάρα.

    Αετόπουλο, σύμφωνα με αυτά που γράφεις ο Κούπερ δεν πίστεψε ότι μπορεί να γίνει το κάτι παραπάνω. Το ερώτημα είναι γιατί δεν το πίστεψε. Τ φταίει; Η απώλεια του κυπέλλου; Ο κόσμος; Η διοίκηση; Η δυναμική του συλλόγου; Οι παίχτες; Ο μάνατζερ του; Ο ίδιος; Άγνωστο. Όσο για τον Χιμένεθ νομίζω ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ισπανία.

    Φώτη, όλοι ήμαστε στην κασσέτα εκτός από τον Αχιλλέα.

    Παβού ο Σάντος είχε στήριξη, υπομονή και χρόνο. Κατάφερε να κερδίσει τους οπαδούς που εξαρχής τον κράζανε και να επιβάλλει την δικιά του φιλοσοφία στην ομάδα κι όχι το αντίθετο. Το ξαναλέω ότι εμείς δεν δώσαμε χρόνο. Η υπομονή είναι αρετή κι όχι αδυναμία όπως νομίζουν αρκετοί. Τον Τσιώλη τον στηρίζουμε. Τέλος.

    Ύπνε, εννοείται ότι ο Βάσκος ήθελε λεφτά. Για αυτό επέστρεψε μόλις ανέλαβε ο Μαρινάκης. Όπως και εννοείται ότι ακόμα δεν έχει κάνει δουλειά. Οι καρποί της προσπάθειάς του θα φανούν του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε μου μια χαρά τα λες.
    Η μόνη μου ένσταση αφορά τον Μίσελ, ο οποίος όσο κι αν προσπαθείς να μην το πιστέψεις, είναι από τα πιο ποιοτικά αριστερά μπακ του πρωταθλήματος.
    Θυμάσαι πολύ εύκολα ότι τρώμε συχνά γκολ από την αριστερή πλευρά, αλλά ξεχνάς πόσες φορές έχει διώξει την μπάλα πάνω στη γραμμή ή ακόμα έχει πάρει με κεφαλιά την μπουκιά από το στόμα του αντιπάλου λίγο πριν σκοράρει.
    Ξεχνάς επίσης τις σέντρες του που έγιναν γκολ, αλλά και αυτές που τελικά δεν έγιναν.
    Το παληκάρι αν και ξεκίνησε πολύ άσχημα τη χρονιά, προσαρμόστηκε για πλάκα και έχει μέχρι και σήμερα ανοδική πορεία.
    Έχει προσφέρει περισσότερα φέτος από τους: Κόκε, Τσέζαρεκ, Πρίττα, Κάλβο.
    Πολύ καλύτερος του Αράνο φυσικά.
    Άσε να τελειώσει η χρονιά, και πρόσεξε τον λίγο παραπάνω.
    Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχει αγωνιστεί με εθνική Βραζιλίας και τον ήθελε κάποτε και η juventus.
    Δεν θα παραξενευτώ αν τον πάρει κάνας Ολυμπιακός και είμαι σίγουρος ότι αν αυτό γίνει, θα παίζει πολύ περισσότερο από τον Javito, ο οποίος θα μετράει τα καρφιά στον πάγκο.

    Κατά τα άλλα το blog σου είναι πολύ καλό και έχεις τρομερή ευχέρεια στο γράψιμο, έυγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σε ευχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια, αλλά η γνώμη μου για τον Μίτσελ είναι δεδομένη και δεν αλλάζει παρά μόνο αν ο παίχτης βελτιώσει την ατοτομική του επίδοση και τις εμφανίσεις του.

    Επιθετικά έχει βοηθήσει σε ορισμένα σημεία και πραγματικά έχει βγάλει κάποιες σέντρες που κατέληξαν σε γκολ, αλλά αμυντικά είναι πολύ αδύναμος. Δεν εχει αμυντική αντίληψη και είναι μετριότατος στο ένας εναντίον ενός. Είναι όμως φτηνός και φιλότιμος. Κι εγώ φτηνός και φιλότιμος είμαι όμως. Όταν λες να τον πάρει ο Ολυμπιακός εννοείς Βόλου ή Κάτω Ραχούλας;

    Σε ευχαριστώ και πάλι φίλε μου. Να σαι καλά και να μας ξανάρθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...