Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τσακισμός: εξιλαστήριο θύμα της υποκρισίας μας

H τσιγκουνιά είναι κακό πράγμα. Κάκιστο. Και συνήθως βγαίνει ραντεβουδάκια με τη μιζέρια. Και μάλιστα, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς, ούτε τσιγκούνης είμαι μήτε μίζερος, αν κι αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά ο κοινωνικός μου περίγυρος και οι διαπροσωπικές μου σχέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί και, πριν πάνε στη δουλειά, βγάζουν τις μπαταρίες, για να μην δουλεύει τζάμπα όσο θα λείπουν, και τις επανατοποθετούν μόλις επιστρέψουν σπίτι. Απίστευτα πράγματα. Στην περίπτωση του Τσάκα, όμως, ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο. Δεν μιλάμε απλώς για γενναιοδωρία, αλλά για large καταστάσεις. Πολύ large. Οι δημοσιογράφοι, λοιπόν, ως καλοί οικοδεσπότες, άνοιξαν τις πόρτες στον Τσάκα. Του φέρθηκαν με το σεις και με το σας. Αλλά κι ο τέως συνεργάτης του Αλ Σαούντ δεν πήγε πίσω. Κύριος κι αυτός. Ό,τι ήθελαν να ακούσουν, εκείνος το έλεγε. Χωρίς ντροπές και περιστροφές. Και πάντα με στυλ και φινέτσα. Κι ας φορούσε παρδαλέ αντιανεμικά μπουφάν. Όσο εμφάνιση και μπόι του έλειπε, τόσο ετοιμόλογος και ανοιχτοχέρης ήταν:

- Τι θα γίνει με το γήπεδο, κύριε Τσάκα;
- Η Αυτού Μεγαλειότης θα κατασκευάσει νέο γήπεδο. Με όλα τα κομφόρ.
- Θα έχει και γήπεδο μπάσκετ;
- Βεβαίως! Ούτως ή άλλως, ο Πρίγκιπας σκέφτεται να αγοράσει και τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.


Ο άνθρωπος δεν κολλούσε πουθενά. Έταζε λαγούς και πετραχήλια. Μέχρι και τον Ροναλντίνιο ''έφερε'' και αμέσως κάποιοι που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι έσπευσαν να προτείνουν ποια θέση θα καταλαμβάνει ο Βραζιλιάνος στην εντεκάδα της ομάδας (!). Μετά μας φταίει η Τρόικα. Για μια στιγμή, όμως: είπαμε ότι οι δημοσιογράφοι άνοιξαν τις πόρτες τους στον Τσάκα. Σωστό; Σωστό. Το τηλέφωνό του χτυπούσε πιο συχνά κι από αυτό του Λάκη Γαβαλά. Δεν παρακαλούσε ο Τσάκας. Ο Βλάσης βρήκε έναν ήδη στημένο μηχανισμό και απλά προθυμοποιήθηκε να του δώσει λάμψη. Και το έπραξε με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες περνούσαν ευχάριστα. Ο Τσάκας μετατράπηκε σε συνώνυμο της επικαιρότητας. Όπως γράφει κι ο Καίσαρης: «Να σφάζονται στα πόδια του ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες για το ποιος θα πάρει αποκλειστική δήλωση. Οι περισσότεροι τον ειρωνεύονται, κάποιοι τον χλευάζουν, αλλά όλοι ασχολούνται μαζί του. Κανένας δεν τον περνάει στο ντούκου». Όλοι, λοιπόν, βγήκαν κερδισμένοι. Οι οπαδοί, έχοντας ως βάση τις δηλώσεις του Τσάκα, βρήκαν νέο πεδίο συζήτησης, ανταλλάσσοντας συνεχώς φιλοφρονήσεις, ενώ οι δημοσιογράφοι διασκέδαζαν με το νέο τους θύμα, δίνοντας πνοή σε φυλλάδες (πωλήσεις), ράδια (ακροαματικότητα) και ιστοσελίδες (κλικς). Ακόμα και η ίδια η ομάδα, όντας αποφορτισμένη από την πίεση, αφού ο Τσάκας τράβηξε όλα τα φώτα πάνω του, βγήκε κερδισμένη: ο Βλάσης έφερε αγωνιστική ηρεμία, όπως τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη. Όλοι, εκτός από τον Τζίγγερ.

Ο Καρπετόπουλος υποστηρίζει: «Ο Τζίγγερ κρύφτηκε πίσω από το θέμα των Αράβων για μήνες: ο ΠΑΟ παραμένει κατά 56% δικός του και, αν δεν συνεργαστεί με τους υπόλοιπους μετόχους, η ευθύνη για ό,τι θα συμβεί δεν είναι κανενός άλλου. [...] Μόνο που αν ο ΠΑΟ σκάσει, θα σκάσει στα δικά του χέρια και δεν θα του φταίει κανείς άλλος. Το 56% των μετοχών που καθορίζει όλες τις εξελίξεις είναι ακόμα δικό του. Έχει απόλυτο δίκιο. Πρώτον, δεν μπορεί να λειτουργεί με 30% όποτε τον συμφέρει και δεύτερον, είτε το θέλει είτε όχι, παραμένει μεγαλομέτοχος της Π.Α.Ε., έστω κι αν ο ίδιος έχει βαφτίσει τις μετοχές του ανενεργές ή όπως αλλιώς θέλει. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Πριν αρκετούς μήνες, έγραφα: «Επανεξετάζοντας το προαναφερθέν ερώτημα που υποδηλώνει ποιον θα βρίζουν οι οπαδοί κατόπιν της αποχώρησης του Τζίγγερ, η απάντηση είναι απλή: τον Τζίγγερ. Μόνο που τώρα θα τον βρίζουν επειδή αποχώρησε». Η παραπάνω πρόταση επιβεβαιώνει την επιβληθείσα ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης. Η επιλογή του ραλίστα να αποδεχτεί τη διαδικασία του προσύμφωνου με τον Πρίγκιπα, ήταν μάλλον αναγκαστική. Αν δεν προχωρούσε, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι δεν θέλει να πουλήσει τον Παναθηναϊκό, κάτι που συγκρούεται με τις τοποθετήσεις της οικογενείας περί πώλησης της Π.Α.Ε. Αυτό που εισπράττω από την ιστορία του Τζίγγερ, είναι ότι πιο εύκολα μπαίνεις σε μια Π.Α.Ε., παρά βγαίνεις. Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί να πλανάται. Ο Τσάκας διατηρήθηκε ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, λόγω της μη επίσημης απόρριψης του Τζίγγερ; Δεν το νομίζω. Ειδάλλως, αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο Τσάκας θα είχε εξαφανιστεί, τόσο γρήγορα όσο είχε εμφανιστεί.


Υπόθεση εργασίας: έστω, λοιπόν, ότι ο Τσάκας κατάφερε να τους παραμυθιάσει όλους. Τους πάντες. Μηδενός εξαιρουμένου. Πώς είναι δυνατόν να το πετύχει αυτό, χωρίς πλάτες; Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Τσάκας είναι ρέστος. Τότε πώς έμενε σε κυριλάτο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης; Πώς νοίκιαζε ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού; Πώς πλήρωνε τους συνεργάτες του; Μιλάμε για ένα όργιο δαπανών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά περνούσε κι από κάστινγκ επίδοξους συνεργάτες. Η χάρη του έφτασε μέχρι την Βουλή. Κοτζάμ Γερουλάνος άλλαξε το νομοσχέδιο. Το συνειδητοποιείτε; Ένας άνθρωπος που ουδεμία σχέση (δια)τηρεί με μια ανώνυμη εταιρία, ανάγκασε -κι όχι υποχρέωσε- τον αρμόδιο Υπουργό να αλλάξει το νόμο προς φαινομενικό όφελος της εν λόγω εταιρίας. Προσοχή: δεν εξετάζω αν η κίνησή του Υπουργού ήταν -που πράγματι ήταν- σωστή. Ούτε ισχυρίζομαι ότι τα συμφέροντα έδρασαν υπογείως υπέρ του Παναθηναϊκού. Απλά καταγράφω το γεγονός και προσπαθώ να εντοπίσω τα κίνητρα.

Και φτάνουμε στην πεμπτουσία του άρθρου. Τι διαφορετικό έκανε ο Τσάκας από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν; Που, όντας οπλισμένοι με θράσος και αναισθησία, βγαίνουν στο μπαλκόνι και, απευθυνόμενοι στον όχλο, λένε: «Λεφτά υπάρχουν». Που βγαίνουν στις κάμερες με αυστηρό ύφος, τονίζοντας με στόμφο, «Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα», μόνο και μόνο για να αναιρέσουν εαυτόν δέκα μέρες μετά. Που, ενώ ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και όντας απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα, υποδύονται τους στενοχωρήμενους για την κατάσταση του μέσου πολίτη, ψηφίζουν τα μνημόνια και μετά κλαίνε επειδή τα ψήφισαν, παίζοντας παράλληλα με μισθούς και συντάξεις λες και είναι χρήματα του Monopoly. Κι αντί οι δημοσιογράφοι να τους ξεσκίσουν με καυτές ερωτήσεις, επιμένουν πεισματικά να τους χαϊδεύουν τις πατούσες. Κι αντί οι πολίτες να τους επιβραβεύσουν με την μη επανεκλογή τους, διαπιστώνεις με θλιβερό συναίσθημα ότι κάπου, κάπως, κάποτε βγαίνουν οι ίδιες οικογένειες και τα ίδια πρόσωπα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ο Πάγκαλος κι ο Καραμανλής έχουν και δίδυμα τέκνα -όχι, άλλο κάρβουνο! Επαναλαμβάνω, λοιπόν: τι διαφορετικό έκανε ο Τσάκας από όλα αυτά τα πολιτικά κατακάθια που εμείς ψηφίζουμε; Ίσα ίσα, όπως αναφέραμε, έδωσε λάμψη σε έναν ήδη στημένο μηχανισμό. Στην πολιτική ποιος δίνει λάμψη; Ο Καρατζαφέρης που βγαίνει στις κάμερες και λέει παροιμίες και στίχους των Beatles; Και μας πείραξε ο Τσάκας με τις ιστορίες του; Ή το γεγονός ότι φαινόταν σίγουρος για τα 15 μύρια, όταν, μάλιστα, η χώρα χρωστάει εκατοντάδες δις ευρώ κι ο κατώτατος μισθός έχει πέσει στα τέσσερα κατοστάρικα; Εδώ ο Αντωνάκης περιμένει σαν αρπακτικό και αγωνιά για την Πρωθυπουργία της Ελλάδος. Βιάζεται να κυβερνήσει μια χρεοκοπημένη χώρα. Και σε τελική ανάλυση ο Τσάκας αφορά μια ανώνυμη εταιρία. Μια ποδοσφαιρική ομάδα. Σιγά τα ωά. Και να χρεοκοπήσει η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός κι η κάθε Π.Α.Ε., χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Προσοχή: αναφέρομαι σε Π.Α.Ε. -οι ομάδες που έχουν κόσμο δεν χρεοκοπούν ποτέ, αλλά ζουν και βασιλεύουν μέσα στο μυαλό μας. Αυτή τη στιγμή, όμως, μιλάμε για τη χώρα, το μέλλον και τις ζωές μας. Είναι προφανές ότι οι προτεραιότητές μας βρίσκονται σε σύγχυση. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τους δημοσιογράφους. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Και οι πολιτικοί και οι αθλητικοί. Επομένως, τον Τσάκα βρήκαμε ως εξιλαστήριο θύμα; Στον Τσάκα εξαντλείται η αυστηρότητά μας; Τόσο υποκριτικά κουτορνίθια είμαστε;

Εν κατακλείδι, ο Τσάκας έδωσε αμέτρητες συνεντεύξεις, ωστόσο οι δηλώσεις του, όχι μόνο δεν κάλυπταν τα πραγματικά κενά, αλλά δημιουργούσαν και νέα. Υποθέτω ότι δεν τους έδινε τις σωστές απαντήσεις, ίσως, διότι, δεν του υπέβαλαν τις σωστές ερωτήσεις -ακριβώς ό,τι συμβαίνει με τους πολιτικούς. Ποιος τον πίστεψε, ποιος τον άκουσε, ποιος του έδωσε βήμα; Όλα έχουν γραφεί στην ιστορία. Μια ιστορία που δεν πάει μόνη της. Οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι την κινούσαν -ευτυχώς, υπήρχαν εξαιρέσεις. Όπως έχουν γραφεί στην ιστορία όλα αυτά που έχει πει. Πράγματα που δήλωνε όχι γιατί το ζήτησε ο ίδιος, ούτε γιατί το απαίτησε, αλλά διότι του το ζητούσαν καθημερινώς αυτοί που ήθελαν να γεμίσουν τις άδειες σελίδες και ώρες τους. Και, αντί όλοι αυτοί να του πουν ευχαριστώ, τώρα τον λιθοβολούν, τον αποκαλούν φαφλατά, τον θεωρούν αναξιόπιστο και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ουδέποτε τον πήραν στα σοβαρά, διδάσκοντας παράλληλα, όπως θέλουν προκλητικά να πιστεύουν, δωρεάν μαθήματα αθλητικής, δεοντολογικής και ανιδιοτελούς δημοσιογραφίας. Δεν μπορούμε, άραγε, να φερθούμε με παρόμοιο τρόπο έναντι των πολιτικών; Δυστυχώς, συνεχίζουμε να ακροβατούμε χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Τα Μ.Μ.Ε. αγάπησαν τον Τσάκα όχι γιατί τον πίστεψαν, αλλά διότι λατρεύουν τα ψέματα. Εξού και η καταφυγή μας στο κρίσιμο στοιχείο της υπερβολής: είναι, βλέπετε, αναγνωρίσιμο. Όπως αναφέρει κι ο Καρτετόπουλος: «Όμως, το γκροτέσκο της συμπεριφοράς του και η υπερβολική μιντιακή έκθεσή του, κατέδειξαν το πόσο η χώρα περιμένει σωτήρες που θα ικανοποιήσουν όνειρα. Κυρίως ο Τσάκας απέδειξε (άθελά του) πως η χώρα απέχει πολύ ακόμα από την ωριμότητά της. Δεν αποκλείεται το 2012 να καταστραφεί: αυτό που αποκλείεται είναι να ωριμάσει». Έχει άδικο;

Υ.Γ.1 Οι δυο τελευταίες μέρες ήταν ένας ποδοσφαιρικός παράδεισος. Παιχνιδάρες σε όλη την Ευρώπη: Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ, Μπάρτσα, Βαλένθια, Μίλαν, Γιούβε, Νάπολι, Ντορτμουντ και σία. Αποκορύφωμα; Το 4-4 της Λιόν με την Παρί. Απίστευτο παιχνίδι.

Υ.Γ.2 Ο μπασκετικός Ολυμπιακός θα πρέπει να προβληματιστεί τα μάλα. Η Αρειανάρα για 32 λεπτά έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ και πίεσε τον αντίπαλο σε απροσδόκητο βαθμό. Ουδόλως υπερβάλλω. Βγάζαμε ασίστ, τρέχαμε στον αιφνιδιασμό, ήμαστε εύστοχοι και εφαρμόζαμε το πικ εν ρολ (!). Ναι, σωστά διαβάσατε: πικ εν ρολ!

Υ.Γ.3 Πάμε λίγο δυνατά.

28 σχόλια:

  1. Χάρης

    Η ιστορία με τον Τσάκα ίσως ήταν μια σκηνοθετημένη φάρσα από το Βαρδινογιαννέικο. Ένας Τσάκας από μόνος του δεν αρκεί για να αποκτήσει ξαφνικά απόλυτη προβολή από τα άθλια ΜΜΕ που όλοι ξέρουμε και να θεωρείται σωτήρας. Οι "πλάτες" για τις οποίες κάνεις λόγο φίλε Κάνθαρε, είναι ο Τζίγγερ. Με όλα όσα έγιναν, ο Τζίγγερ είπε να ανοίξει τους ορίζοντες της ΠΑΕ, και έπεισε την Κυβέρνηση να ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει την αγορά της ομάδας από μή Ευρωπαίους, αφού από Έλληνες ούτε ένας δεν έρχεται να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Μην εκπλαγούμε αν πάρει την ομάδα κανένας Αλβανός ή Αφρικανός στο τέλος. Και ναι, είναι ευρέως γνωστό ότι εύκολα μπαίνεις στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορείς να φύγεις. Ρώτα τον Αντώνη Ρέμο και τον Χάρρυ Κλυνν (παλαιότερα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, απ' όπου έφυγε λέγοντας ότι "το ποδόσφαιρο σου προσφέρει μόνο καρκίνο") για περισσότερα. Παλαιότερα υπήρχε το δέλεαρ του Στοιχήματος, κάτι που προσέφερε ευκαιρίες για μόντες και κονόμες. Τώρα τα πράγματα στο στοίχημα έγιναν πιο στριμόκωλα και όλοι οι νυν παράγοντες θέλουν να φύγουν, και κανείς υποψήφιος αγοραστής δεν θέλει να περνάει ούτε απ' έξω, λόγω των γνωστών παθογενειών του ποδοσφαίρου μας.

    Με αφορμή τις απορίες σου για την γενικότερη στάση των κωλοδημοσιογράφων όλων των ειδικοτήτων σε ποικίλα θέματα, η ελεύθερη δημοσιογραφία, όπως υπήρχε κάποτε τουλάχιστον, δεν υπάρχει πλέον. Οι πένες χειραγωγούνται, είτε με την θέληση των δημοσιογράφων είτε όχι. Από κυβερνήσεις, εταιρίες, επιχειρηματίες, όποιον έχει λεφτά να βουλώνει στόματα ή να αγκυλώνει χέρια. Τα ΜΜΕ παίρνουν "γραμμή" από κάπου κατά περίπτωση, και δεν παρεκκλίνουν. Η ελευθερία λόγου και η πραγματικά ελεύθερη δημοσιογραφία έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, και η Δημοκρατία πάσχει. Θυμάσαι φίλε Κάνθαρε την γελοία διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Γιωργάκη πριν κανά χρόνο, όπου οι ερωτήσεις 10 "δημοσιογράφων" ήταν λάιτ και γενικόλογες, και οι απαντήσεις αντίστοιχα αόριστες?

    Η Ελλάδα πάει κατά διαόλου δυστυχώς. Και μάλιστα έχει πάρει την κατιούσα σε κάθε επίπεδο και τομέα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν με απασχολεί που π.χ. ο Καρατζαφέρης απαγγέλλει Beatles, και οι Γεωργιάδης-Βορίδης πήραν μεταγραφή στην ΝΔ. Άλλωστε, όταν οι Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, Μπίστης και τόσοι άλλοι ξεκίνησαν από ΚΚΕ, πήγαν Συνασπισμό και πήραν μεταγραφή για το ΠΑΣΟΚ πριν 20 χρόνια, μας πειράζει που κάνουν και στην λεγόμενη δεξιά το αντίστοιχο δρομολόγιο? Αυτό που με πειράζει, είναι ότι ο "σοφός λαός" δεν βάζει μυαλό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν την Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περιμένουν να τους σώσουν. Με πειράζει όχι γιατί θέλω να τους επιβάλω τα εγωκεντρικά θέλω μου, αλλά γιατί θα με παρασύρουν στον γκρεμό, χωρίς να έχω αμαρτήσει στον ίδιο βαθμό. Ελπίζω τουλάχιστον η βοήθεια των Ευρωπαίων (γιατί τέτοια είναι, όχι σαν τις μπούρδες περί κατοχής που ξεστομίζουν διάφοροι που δεν ξέρουν τί τους γίνεται), για όσο κρατήσει, να μας φρενάρει πριν γκρεμοτσακιστούμε. Κι ας υποφέρουμε στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Πρόεδρε. Θεός και ήλιος καλοκαιρινός.

    Χάρη, δεν ξέρω αν είναι ο Τζίγγερ ή κάποιο άλλο άλλο μέλος της οικογενείας. Μου φαίνεται αρκετά παράξενο να ισχύει κάτι τέτοιο. Νταξ, ο ραλίστας θέλει να φύγει, αλλά το να βάζει κάποιον μπροστινό σαν τον Τσάκα που τάζει λαγούς και πετραχήλια μου πάει κάπως. Πρόσθεσε και τον κρίσιμο παράγοντα, τον οποίο ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό κείμενο, που ακούει στο όνομα Βγενόπουλος. Αν ο Τζίγγερ ήταν πίσω από τον Τσάκα, δεν θα το ήξερε ο Βγενό; Θα τον είχε ξεσκίσει τον Βαρδινογιάννη. Και δεν νομίζω να μην το έκανε. Καλώς ή κακώς στο σημείο που βρίσκεται η αφεντιά μας, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Επίσης, έστω ότι το πρώτο διάστημα είχε τις πλάτες του Τζίγγερ. Τους 2,5 τελευταίους μήνες ποιανού τις πλάτες έχει; Πάλι του Τζίγγερ; Αφού υποτίθεται ότι χάλασε η δουλειά. Εκτός αν γνωρίζουν περισσότερα από αυτά που λένε. Πράγμα που μάλλον ισχύει σε απόλυτο βαθμό. Πάμε στους πολιτικούς. Την θυμάμαι την συνέντευξη τύπου με τον Γιωργάκη. Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα; Εντάξει, και οι μεν και οι δε παίρνουν οδηγίες. Το πράγμα σε μεγάλο βαθμό είναι σικέ. Τι σκατά μας το παίζουν τότε αδέκαστοι και τίμιοι; Μόνο μια εξήγηση μπορώ να δώσω. Ότι ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Είναι υπνωτισμένος. Και ακριβώς γι αυτό δεν με πείθουν οι αγανακτισμένοι και τα μάμπο τζάμπο. Χάρη, είμαστε βαθιά νυχτωμένοι και την κρίσιμη ώρα των εκλογών θα φανεί. Θα εκπλαγώ αν συμβεί διαφορετικά. Κόσμος στη Δημοκρατία είναι αυτός που ψηφίζει στις κάλπες, όχι εκείνος που συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα και μουντζώνει τη Βουλή. Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε αξία στους δημοσιογράφους και στους πολιτικούς. Και το κυριότερο: η έλλειψη σωστής κρίσης μας οδήγησε στην so called κρίση. Αν ρωτήσεις έναν που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ για το ποιος κατέστρεψε την χώρα θα σου πει η ΝΔ. Αν ρωτήσεις ένα της Ν.Δ. για το ποιος κατάστρεψε τη χώρα θα σου πει ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς κρυβόμαστε μέσα απο μικροκομματικά τερτίπια και διστάζουμε να εγκρίνουμε την συναίνεση. Το ίδιο γίνεται και στον αθλητισμό. Ποιος κατάστρεψε το μπάσκετ; Ο ΟΣΦΠ. Ποιος κατέστρεψε το ποδόσφαιρο; Ο ΠΑΟ. Όχι, ο ΟΣΦΠ το κατέστρεψε. Μα εκείνος κατέστρεψε το μπάσκετ. Και πάει λέγοντας. Μηδενική διάθεση συνεργασίας και αυτοκριτικής. Να σου πω ποιος καταστρέφει το μπάσκετ; Οι πολίτες. Το ποδόσφαιρο; Οι πολίτες. Τη χώρα; Οι πολίτες. Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε αξία. Αν το δημοκρατικό σύστημα λειτουργούσε αξιόπιστα και έγκυρα όλα τα κατακάθια θα είχαν αποβληθεί. Και τώρα οι περισσότεροι έχουν το θράσσος να το παίζουν και θιγμένοι. Αλλά έτσι πάει: ο Καραμανλής έλεγε ότι έρχονται δύσκολα χρόνια περικοπών κι ο Τζέφρυ ότι λεφτά υπάρχουν. Μάντεψε ποιος βγήκε.

    Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aπο που προκυπτει οτι ο τζιγγερ θελει να φυγει?η τουλαχιστον ηθελε να φυγει ολο το προηγουμενο διατημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ίδιος το Τζίγγερ το δήλωσε σε μια μακροσκελή συνέντευξή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A,ok τοτε...χαχαχαχαχα.Προσοχη,αλλο δεν θελει να τρεχει την παε,και αλλο θελει να φυγει.

    Δεν ειναι καθολου ετσι τα πραγματα φιλε,η μπιζνα για το γηπεδο κρυβει παρα πολλα που δεν εχουν μαθευτει.Η παε ειναι δεμενη απο παντου (σε τραπεζες,δημους,μπομπολες και βωβους) και θα βγει ζημιωμενη χοντρα φραγκα.Αυτο ειναι ολη η ιστορια,και εκει χαλαει η δουλεια.Αυτος ειναι και ο λογος που τοσους μηνες τρεναρει την μεταβιβαση ανακαλυπτοντας αραβες και βαζοντας λυτους και δεμενους δημοσιογραφους.Μηπως δηλαδη βρεθει τροπος απεμπλοκης απο την αναπλαση και τις συμβασεις που δεν ξερουμε ακομα τι ρητρες περιεχουν...

    Κοινως,ολα συνοψιζονται στο εξης.Ο τζιγκερ (βαρδης δηλαδη) θελει να φυγει χωρις να πληρωσει φραγκο για τη γηπελ,και εχοντας αβατζα κατι συμβολαια της παε με εταιριες του ωστε να βγαζει και κανα ψιλο απο τον ΠΑΟ για μερικα χρονια ακομα.Ο βγενοπουλος (και οποιος αλλος συμπορευτει) δεν εχει σκοπο να πληρωσει τιποτα για συμβασεις του τζιγκερ,και οτι χρεη μπορει να προκυψουν απο αυτες.Οι υπολοιποι της κεντας (δημος,βωβος,μπομπολας) περιμενουν στη γωνια να δουν που θα κατσει η μπιλια και να πραξουν αναλογως ΕΚΤΟΣ αν υπαρξει υπογεια συμφωνια και ξεμπλοκαρει το εργο ειτε θετικα ειτε αρνητικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δένεις με όμορφο τρόπο το παραλογισμό του ντόπιου ποδοσφαίρου με την ντόπια πολιτική και όντως δεν είναι και πολύ μακριά αυτά τα δύο επί σειρά ετών. Από συμπεριφορές οπαδών-ψηφοφόρων, από συμπεριφορές απατεώνων-επενδυτών κτλ κτλ.


    Προσπερνόντας την Αντωνία το κοντοπούτανο ερπετό, για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με τον πράσινο "μικρόκοσμο" που δεν είναι για δημόσια όραση...


    Η σύνδεση της κατάστασης της χώρας σε όλα τα επίπεδα εμφανίζει περισσότερες ακόμα ομοιότητες με όλα τα κεφάλαια που μπορούν να γραφτούν για τον Παναθηναϊκό από το 2002-2003 και μετά περίπου που ο σπόρος που είχε πέσει κάποτε με έντεχνο τρόπο, θέριεψε μιας και τα γενικότερα περιβάλλοντα φρόντισαν για αυτό εντός-εκτός ποδοσφαίρου. Έτσι μόλις κόπηκαν οι "επιχορηγήσεις" και οι "διευκολύνσεις" που έκανε και κακώς έκανε ο μεσιέ Φιλιππίδης στον πράσινο "μικρόκοσμο" κυρίως για να προστατέψει το δικό του κώλο, κάτι που τελικά δεν το κατάφερε (διότι ο "μικρόκοσμος" είναι πάντα σαν το σκυλί που δαγκώνει το χέρι που το ταίζει γιατί απλά είναι αχόρταγο), άρχισε η αντίστροφη μέτρηση επίσημα για τον ΠΑΟ και την έλευση όλων των γελοιοτήτων που παρακολουθούμε τα τελευταία 4-5 χρόνια.

    Tέλος πάντων επειδή είναι αρκετά και θα ξεφύγω, Το φαινόμενο Βλάσσης Τσάκας δεν είναι νέο φρούτο στον ΠΑΟ. Προηγήθηκαν άλλοι. Ο ένας είναι εξαφανισμένος γιατί οι κασσέτες μπορεί να ξεχάστηκαν αλλά υπάρχουν μερικές που "καίνε"...Και ο άλλος που έχει κερδίσει με το σπασμένο σπαθί της ολυμπιάδας στη φάση των 100...(Πρώτη φορά βλέπω ολυμπιονίκη που αποκλείστηκε με σπασμένο σπαθί στη φάση των 90φεύγα και τον 100φεύγα) τον χαρακτηρισμό real life troll. Και δυστυχώς ο τελευταίος τολμά να εμφανίζεται ακόμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και όταν έκανε καφέ το παντελόνι του όταν άκουσε αυτό που δεν πόνταρε να ακούσει ποτέ, από το στόμα του άλλου το "ναι σε όλα συνδιασμένο με το τζάμπα".

    Ο Τσάκας είναι πταίσμα μπροστά του...

    Bottom line? Ο "κόσμος" μίλησε. Έλαβε αυτό που ήθελε. Ας τα λουστεί τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kωστα γκοντζο εσυ?λατρης και των badass movies τωρα?ρε τι γινεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, ο δολοφόνος του Κένεντι, του Λουθερ Κινγκ και πρωτοξάδελφος του Σιρχάν Σιρχάν.
      Σου κάλυψα την persecution mania?

      Φιλικα

      Διαγραφή
  8. το άρμα με τον Τσάκα το είδατε??ΑΠΗΛΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε ls13, δεν διαφωνώ με τα γραπτά σου. Σίγουρα έχουν υπογραφεί συμβάσεις που δεν μπορούν έτσι απλά να υπερκεραστούν. Και σίγουρα δεν έχουμε ιδέα τι περιέχουν αυτές οι ρήτρες. Είναι σαν τα συμβόλαια των παιχτών. Ανάθεμα αν γνωρίζει έστω κι ένας από εμάς τα μπόνους και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σε τέτοια συμβόλαιο. Απόδειξη ότι όταν θέλουν οι δημοσιογράφοι να κρατήσουν κάτι μυστικό, το κρατάνε και δεν γράφουν προς έξω την ουσία, παρά μόνο τι εντυπώσεις. Το ίδιο ισχύει και με τους παράγοντες. Το ζητούμενο είναι οι αλήθειες και τα δεδομένα. Για παράδειμγα, ποιος ξέρει τι συνέβη πραγματικά με την ΓΗΠΕΛ; Γιατί το άνοιγμα υποτίθεται ότι ήταν τόσο μεγάλο; Τι έγινε με όλες αυτές τις καταγγελίες; Ποια είναι η στάση του Βωβού; Τι ξέρει ο Βγενό και δεν το λέει με στοιχεία; Μήπως ως μέτοχος έχει κι αυτός ευθύνη; Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και οι απαντήσεις ελάχιστες -μόνο υποθέσεις κάνουμε που οδηγούν σε παρερμηνείες. Απλά να σημειώσω ότι το πνεύμα του άρθρου δεν στόχευε τον Τζίγγερ και την κατάσταση της ΠΑΕ, αλλά τον Τσάκα και την άστοχη στοχοποίησή του εν συγκρίσει με τα πολιτικά τεκταινόμενα. Καλή συνέχεια.

    Ευχαριστώ Snake. Κοίτα να δεις. Κλώνοι του Βλάση Τσάκα υπάρχουν πολλοί. Και δεν εννοώ μόνο στον αθλητισμό ή έστω στον ΠΑΟ. Βλέπεις στην πολιτική τι γίνεται. Πανικός. Έχω έναν φίλο που στη συμπεριφορά μοιάζει αρκετά με τον Τσάκα. Τον ρωτάς να σου δανείσει ένα μαξιλάρι και σου λέει έχω κλείσει μεταφορική για να σου δώσω και το κρεβάτι μαζί με το στρώμα. Και ναι, πάντα ο κόσμος είναι αυτός που ''μιλάει''. Όπως ο κόσμος του ΠΑΟ που λάτρευε τον Πατέρα , τον Κόκκαλη του Παναθηναϊκού, και γούσταρε τις πανάστοχες δηλώσεις του Βγενό.

    Απήλιον, όχι, δεν το είδα. Τα έσπασε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλα ναι,εχεις δικιο,απλα πιαστηκα απο μια φραση σου που μου εκανε τζιζ...

    Στο πνευμα του αρθρου λοιπον εχω να προσθεσω οτι δεν θα υπηρχαν τσακες,αν πρωτα δεν υπηρχαν 1)καποιοι να τους βαλουν,2)καποιοι να τους προωθησουν και 3)καποιοι να τους πιστεψουν.Δυστυχως στην προκειμενη περιπτωση αυτοι που τον εβαλαν ηταν δυνατοι,αυτοι που τον προωθησαν ηταν σκυλια του πολεμου,και αυτοι που τον πιστεψαν ηταν παραπανω του αναμενομενου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαζί σου είμαι. Κι αυτοί που τώρα τον πετάνε σαν στιμμένη λεμονόκουπα, ''διδάσκοντας'' παράλληλα δημοσιογραφικό και οπαδικό ήθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. www.sportdog.gr/article/89240/eida-ki-ego-arma-tou-tsaka ΚΑΝΘΑΡΕ ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΚΣΕΤ ΣΗΜΕΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χε, χε, χε. Για το μπάσκετ τι να δω; Αδιάφορο ματσάκι. Για τους οπαδούς. Για τους παίχτες δεν πρέπει να υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι. Ας ελπίσουμε ότι θα παίξουμε καλό μπάσκετ. Λες για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να βγάζουμε πικ εν ρολ; Θα τρελαθώ, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. για ολα ειναι πρωτη φορα.Νικη ψυχολογιας θα ειναι για εμας αμα νικησουμε.απηλιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΕ ΣΨΗΦΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΠΗΛΙΟΝ, ο μπασκετικός Άρης έχει καταστεί συνώνυμο της προσπάθειας. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχει βελτίωση και σταθερότητα.

    Υπολοχογέ, εννοείται μέχρι μία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο μαρινακης εβαλε τσαρτερ για να γυρισουν οι παιχτες του θρυλου απο την κρητη αυθημερον.
    οι αλλοι θα ερθουν με τη μαουνα του δημου!!
    αυτη ειναι η διαφορα σημερα 29-2-2012 του ολυμπιακου με ολους τους αλλους!!!!!
    ο ολυμπιακος εφτασε πριν απο 2-3 χρονια σχεδον στον πατο αλλα με καλή διαχειριση και τα λεφτα του ο μαρινακης τον ανεβασε.
    οι πολυΑμετοχοι αν και διαχειριστηκαν γυρω στα 150 μυρια σε 3 χρονια τον φτασανε τον βαζελο ενα βημα πριν τη χρεοκοπια!!
    τσακας καρπετ και λοιποι δεν μου λενε τιποτα.
    εχω πει οτι μεγαλυτερη ΓΑΤΑ απο τον βαρδη (ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ) δεν υπαρχει!!
    μια χαψια τους εκανε ολους.
    και βγενο και γιανακοπουλους και οπαδους που τον βριζανε.
    τωρα δεν ξερουν τι να κανουν.
    θα γλυψουν εκει που φτυνανε??

    ΠΑΟ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ Β ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ.
    ΕΝΑ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ.
    ΜΗ ΣΠΡΩΧΝΕΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΒΟΛΕΙ!!!!
    ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δωράκι. Από τον αγώνα Άρης - Ντόνεσκ, τζουτζούκος.

    http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/imagecache/original_max/photogallery/2012_02/mt_715147_ARHS_NTONETSK_GIOYROKAP_28-02-2012.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εγω ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 3 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΝΘΑΡΕ!ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν ο Τσάκας εξαφανιστεί αύριο από το Ελληνικό ποδόσφαιρο θα ξενερώσω. Ο άνθρωπος είναι χαρά του σκιτσογράφου.
    Το επίπεδο πολλών δημοσιογράφων πάντως είναι τέτοιο που δε νομίζω πως ο Τσάκας θα χρειαζόταν πλάτες για να μείνει στην επικαιρότητα. Τα έξοδα που κάνει και τα χαρτζιλίκια που μοιράζει είναι ένα ερώτημα βέβαια. Δεν ξέρω αν θα είχε συμφέρον κάποιος άλλος απ' τους πρώην μετόχους να τον σιγοντάρει.
    Πολύ ωραίο άρθρο Κάνθαρε. Και το κομμάτι τα σπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εμένα από ολά αυτά μου άρεσε το κοντοπούτανο ε και το τραγουδί. όλοι το λέτε και κανένας δεν το χωνέυει. το ποδόσφαιρο εν έτη 2012 είναι μπιζνες. απλά το παιχνίδι χόντρινε. εδω σε ερασιτεχνικό 5χ5 έχουμε χορηγους και στήνουμε παιχνίδια. στην "super" leage δεν θα έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θέμη, ο Ολυμπιακός, στην Ελλάδα, βρίσκεται πολύ μπροστά σε θέματα οργάνωσης και σαφώς διαθέτει μια οικονομική ευχέρεια. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Σε αυτό που λες για την πολυμετοχικότητα έχεις απόλυτο δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Κι αντί να κάτσουν να βρουν τι έφταιξε και δεν τσούλησε η κατάσταση, κάθονται με τις φατρίες τους και προσπαθούν να υποβιβάσουν τον άλλον. Κλασικοί Έλληνες.

    Υπουργέ, το είδα το μικρό Αρειανάκι. Τζουτζούκος, όπως το είπες.

    Τρεις έχεις κάνει; Πώς γίνεται αυτό;

    Χαιρετώ τον Ντοκ. Ευχαριστώ, ρε παίχτη. Συμφωνώ ότι ο Τσάκας αποτελεί πηγή έμπνευσης. Η απορία μου είναι η εξής. Δεν υπάρχει ένας ρεπόρτερ που να μην ξέρει που βρίσκει τα λεφτά ο Τσάκας; Ένας δημοσιογράφος; Που να έχει ψάξει, να έχει ρωτήσει, να έχει ερευνήσει; Αν δεν υπάρχει ούτε ένας σημαίνει ότι η αθλητική δημοσιογραφία είναι της πλάκας. Αν υπάρχει κάποιος και δεν το δηλώνει, αλλά παρόλα αυτά γράφει επί του θέματος, σημαίνει ότι εμείς είμαστε της πλάκας. Διαλέξτε και πάρτε.

    Άλεξ, σαφώς και είναι μπίζνες. Εξάλλου, σε ανώνυμες εταιρίες αναφερόμαστε. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές το ξεχνάμε ή το αμελούμε -το θυμόμαστε μόνο όταν κράζουμε. Η κατάσταση στα 5x5 αποτελεί μια μικρογραφία του ελληνικού πρωταθλήματος. Μέτρια γήπεδα, άθλιες εγκαταστάσεις, παίχτες που νομίζουν ότι είναι κλώνοι του Μαραντόνα, ανύπαρκτοι γιατροί, ελάχιστες και ακριβές υπηρεσίες, αθλια αγωνιστική συμπεριφορά, κονέ του μουντιαλάρχη με κάποια φημησμένη ομάδα, επιλεκτικές διαιτησίες και πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βρήκε και τα έκανε. Μαγκιά του. Εμείς από την άλλη γιατί θα έπρεπε να τα χάφτουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κανθαρε
    δεν υπαρχει σωτηρια για αεκ παοκ παο
    ΤΕΛΟΣ
    οτι και να λενε οτι και να κανουν.
    ειναι ενα βαρελι χωρις πατο.
    κραζουν κοκκαλη αλλα εκανε το μεγαλυτερο καλο.
    ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΗΠΕΔΟ
    και αν αρχισουν τις μαλακιες περι σκανδαλων και τα σχετικα ενα θα πω.
    οταν ο θρυλος ηταν τσιγκανος και πληρωνε στο παλιο καραισκακη ενοικιο και ποσοστα απο τα εισιτηρια οι μαγκες ειχαν δικα τους γηπεδα αλλα τα φραγκα παντελονι.
    για μετρα ποσα χρονια διαχειριζονταν οι μαγκες τα γηπεδα τους!!!
    που ειναι οι αναβαθμισεις οι επενδυσεις οι αναστηλωσεις??
    τωρα ψαχνουν αραβες και βγενοπατεραδες!!
    ποιος θα βαλει χρημα χωρις εστω να παρει στο ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΟΝ κατι πισω η στην χειροτερη να μη χρειαστει να βαλει κι αλλα?
    πεσουν δεν πεσουν κατηγορια λογω χρεων η οτιδηποτε αλλο ας συνηθησουν στην ιδεα οτι απο δω και περα σισεδες ζιλμπερτους σοουζες λετους κλπ να τους ξεχασουν.
    θα βολευονται με καπινους μαρινους μαυριαδες κι αλλα φυντανια.
    λεφτα οι προεδροι τους ειχαν και εχουν παρα πολλα.
    απο μυαλα επασχαν και πασχουν.
    κι αν αφηνε η χουντα και ο ασλανιδης τον γουλανδρη να φτιαξει το ρεντη απο τις αρχες του 70 τωρα ουτε κι εγω δεν ξερω τι θα μπορουσε να ειχε πετυχει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

    ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΑΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΝΘΑΡΕ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΩ 3 ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ.ΑΠΛΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κίτσο, γιατί τα χάφτουμε; Διότι, εμείς είμαστε οι ασυνεπείς και οι αναξιόπιστοι. Όχι, ο Τσάκας και οι κλώνοι του.

    Θέμη, δεν ξέρω αν υπάρχει σωστηρία. Όπως έστρωσε ο καθένας, θα κοιμηθεί. Μην είσαι τόσο απόλυτος. Και μην είσαι τόσο αυστηρός με τους Καπίνους και τους Μαυρίες. Ο Άγιαξ, με Καπίνους και Μαυρίες έχει πάρει τσου λου. Το πρόβλημα δεν είναι οι Καπίνοι και οι Μαυρίες. Αυτοί είναι η λύση! Το πρόβλημα είναι το σχέδιο και η ευελιξία αυτού, προκειμένου να υπάρξει σαφής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εκάστοτε ομάδας.

    Τρεις έχεις κάνει; από τον ίδιο υπολογιστή; Χωρίς να μπεις στην διαδικασια να διαγράψεις τα μπισκοτάκια; Παράξενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...