Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Προφίλ και ''μαγκιά''

Στο σχολείο όλοι γνωρίζουν τα ρεμάλια της κάθε τάξης. Με ονοματεπώνυμο παρακαλώ. Μάλιστα, το να έχεις πάρε δώσε μαζί τους θεωρείται ''μαγκιά''. Όσο πιο ρεμάλι, τόσο περισσότερο ανυψώνεται το πρεστίζ, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται το προφίλ. Στον στρατό όλοι αναγνωρίζουν τον βυσματία που παίρνει τηλέφωνο τον μπαμπάκα του για να αποφύγει την σκοπιά, το ''αλάνι'' που ψάχνεται συνεχώς για μανούρες και τον χαφιέ που καρφώνει - μέχρι και - κουτάλια στον τοίχο. Ο διοικητής και τα στελέχη μπορεί να έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το ποιος φαντάρος είναι επιμελής, πειθαρχημένος, συνετός και εργατικός, αλλά τον βυσματία, το ''αλάνι'' και τον χαφιέ τους έχουν από κοντά. Μην τα χάσουν τα κελεπούρια. Στο εργασιακό περιβάλλον όλοι ξέρουν ποιος είναι ο στριμμένος, ο ανάποδος κι ο κομπλεξικός. Αυτός που είναι πίσω από τις κουρτίνες και δουλεύει σαν σκύλος ίσως να είναι παντελώς άσημος, αλλά δεν βαριέσαι: ανέκαθεν υπήρχαν αυτοί που δούλευαν κι αυτοί που γκρίνιαζαν. Όσοι παρακολουθούν τηλεόραση ξέρουν από πρώτο χέρι όλα τα παρτάλια που εμφανίζονται στο γυαλί. Γνωρίζουν τι χρώμα βρακί (δεν) φοράει η Σκορδά, πόσες φορές χαμογέλασε ο Ρουβάς, πόσα λίτρα βενζίνη έκαψε με την Πόρσε η Τζούλια, τι έκανε ο Κωστέτσος στην (άγρια) Μύκονο και πολλά άλλα. Δώσε τους κουτσομπολιό και πάρε τους την ψυχή.

Αυτά τα πρότυπα έχουμε, αυτά προβάλλουμε. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι ότι (θέλουμε να) τα μιμούμαστε κιόλας. Κι αν αδυνατούμε να επιτύχουμε τη μίμηση, τότε στρεφόμαστε στη ζήλεια, στον φθόνο. Ακριβώς όπως γίνεται με τους πολιτικούς που ψηφίζουμε για να μας κυβερνούν. Όλοι τους κράζουμε, αλλά αν ήμαστε στη θέση τους θα κάναμε τα ίδια και χειρότερα. Το γιατί λειτουργούμε καθ' αυτόν τον τρόπο είναι σχετικά γνωστό. Το αυλάκι των αξιών και της κριτικής σκέψης που μας τροφοδοτούσε κάποτε έχει στερέψει. Ως εκ τούτου, δεν προξενεί εντύπωση ότι μια τηλεοπτική εκπομπή που πραγματεύεται τα έργα του Καστοριάδη ή του Αριστοτέλη θα πατώσει, ενώ ο Λαζόπουλος (αλήτης) θα ''σπάσει'' όλα τα κοντέρ. Εδώ κοτζάμ Γιωργάκης βγαίνει σε απευθείας σύνδεση κι όλοι αλλάζουν κανάλι. Από το να δουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαβάζει τον λόγο που του γράψανε οι συνεργάτες του, προτιμούν να κάτσουν να δουν τα ρεπορτάζ του κώλου που πλασάρουν τα κανάλια ή να παρακολουθήσουν σειρές του στυλ: ''Βαγγέλη ψάξου'', ''Ο Αλέξης πήγε για κούνιες'', ''Βουρ για αδειοδότηση'', ''Ο Αχιλλέας έβγαλε μαλλιά και έβαλε φίμωτρο'', ''Ο Ζαγόρ μίλησε κι ο Αδάμ σώπασε'', ''Κόντη αλάνι άναψε ντουμάνι'' και ''Οι κασέτες έγιναν (άφαντοι) δίσκοι''. Παρόλα αυτά, όσοι δεν παρακολουθήσουν την συνέντευξη του Γ.Α.Π. θα σπεύσουν να την κριτικάρουν, συνήθως με αρνητικό τρόπο, έτσι για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Δυστυχώς, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα πλέγμα μαλακίας. Κι όπως έχουμε πει στο πρόσφατο παρελθόν αν στην Ελλάδα φορολογούσαν τη μαλακία θα είχαμε χεστεί στο δίφραγκο. Το λυπηρό είναι ότι στο εν λόγω πλέγμα μπλεχτήκαμε μόνοι μας. Ηθελημένα. Εκούσια. Πλέον, έχει μπει στο D.N.A. μας. Όπως ο Στρος-Καν, μόλις βλέπει καμαριέρα δεν μπορεί να τιθασεύσει τις (σεξουαλικές) ορμές του, έτσι κι ο λαός γουστάρει τσοντάκι, μπινελίκι, βία, απελπισία και ρεζιλίκι. Διότι, είναι ανήμπορος να καλλιεργήσει αντιστάσεις. Ηθικές αντιστάσεις. Άμεση προέκταση είναι ότι προβάλλεται το άσχημο, το ανήθικο, το άτιμο, το ανάξιο. Έμμεση προέκταση είναι ότι μπερδεύουμε την (αυθεντική) μαγκιά με τα προαναφερθέντα επίθετα. Πραγματικά θλιβερό.


Επομένως, όλος αυτός ο ντόρος για τον ''επαναστάτη'' Τσε (και βάρα) είναι υπερβολικός. Υπερβολικά υπερβολικός. Αφενός μεν τον Γκαρσία δεν τον μάθαμε χθες, αφετέρου δε (είναι άκρως προκλητικό να) αγνοούμε επιδεικτικά όλα τα επιπλέοντα σκατά που προβάλλονται σε καθημερινή βάση από τα Μ.Μ.Ε. Δηλαδή, ο Ουρουγουανός μας πείραξε; Φυσικά δεν (πρέπει να) προξενεί εντύπωση: κινούμαστε συνεχώς στα άκρα και εκτός ορίων. Όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Γκαρσία κι ο κάθε Γκαρσία. Το πρόβλημα δεν είναι το κάθε επιπλέον σκατό. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τον παίχτη. Που τον επευφημούν. Με πρώτο και καλύτερο τον Ζαγοράκη και την επιλεκτική του σιωπή. Η ασυλία του πραγματικά τσακίζει κόκκαλα. Τους οπαδούς του Π.Α.Ο.Κ. που έχουν ανάγει τον ποδοσφαιριστή σε λαϊκό ήρωα, ο οποίος αντιστέκεται (;) περήφανα στο αθηναϊκό κατεστημένο, προτάσσοντας ως ασπίδα τον ακέραιο (;) και αληθινό (;) χαρακτήρα του. Ωστόσο,  οφείλω να δηλώσω - μετά σεβασμού στον καραγκιοζοπαίχτη - ότι κι ο Καραγκιόζης λαϊκός ήρωας είναι και μάλιστα χωρίς να μοιράζει μπουνίδια. Ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. που στο Ο.Α.Κ.Α. την έβγαλε με τον Τσουκαλά μπορεί να συνεχίσει να τον αποθεώνει για τις γροθιές στον Μίτσελ και στον κάθε Μίτσελ. Το ίδιο και οι (κωλό)δημοσιογράφοι της ομάδας, οι οποίοι έχουν κερδίσει πανάξια μια θέση στο Hall of Fame της μιζέριας και της σαχλαμάρας. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς. Εύγε. Κι όταν καθυστερεί η δόση του συμβολαίου ποιος είναι ο πρωτεργάτης των απεργιών που ξεσηκώνει τους συμπαίχτες του; Σωστά μαντέψατε. Αλλά βλέπετε, τότε δεν υπάρχει αποθέωση. Ούτε καν αναφορά. Μην καταστρέψουμε το προφίλ του παίχτη που με τόσο κόπο χτίστηκε από τον ίδιο, τις φυλλάδες και τον κόσμο. Κρίμα είναι, έστω κι αν αυτή η καταραμένη δόση καθυστερεί αρκετές φορές. Πρόσω ολοταχώς για προβατοποίηση.

Καθώς μεγαλώνω ηλικιακά και αποκτώ συνεχώς νέες παραστάσεις, συνειδητοποιώ, μέσω της πνευματικής και νοητικής ωρίμανσης, ολοένα και πληρέστερα, ότι στη σύγχρονη εποχή που βιώνουμε, αρκετές λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα, έχοντας ως συνέπεια την απαίτηση άμεσου επαναπροσδιορισμού αυτών. Εν προκειμένω, ποια είναι η έννοια της λέξης ''μαγκιά''; Να περνάω με κόκκινο φανάρι και να μπινελικώνω αυτούς που περνάνε με πράσινο; Να ''τρώω'' τη σειρά του συμπολίτη μου στην ουρά του σούπερ μάρκετ ή της τράπεζας και να ζητάω και τα ρέστα; Ο Κάνθαρος έχει παντελώς διαφορετική άποψη για το τι εστί μαγκιά. Ας το αντιστοιχήσουμε και στο ποδόσφαιρο. Τι σημαίνει ποδοσφαιρική μαγκιά; Να πιάνω τον αντίπαλο και να του χώνω μπουνιά στην κοιλιακή χώρα; Να σπρώχνω τον διαιτητή και να πετάω μπινελίκια; Να δηλώνω ενώπιον της κάμερας ότι στον επόμενο αγώνα το γήπεδο πρέπει να είναι μπουρδέλο; Να κλωτσάω επίτηδες καλάμια, αστραγάλους και γόνατα; Υποθέτω πως όχι. Αν θες να (απο)δείξεις ότι διακατέχεσαι από ποδοσφαιρική μαγκιά παίξε το τόπι που ξέρεις. Συνεργάσου με τους συμπαίχτες σου. Άκου τον προπονητή σου. Βοήθησε την ομάδα σου. Παραδέξου τα λάθη σου. Κάνε την αυτοκριτική σου. Παίξε σωστά, βγάλε ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και υποχρέωσε τον αντίπαλο να σου βγάλει το καπέλο λόγω αγωνιστικής παρουσίας, αντί να αναγκάσεις τον διαιτητή να σου βγάλει (κόκκινη) κάρτα λόγω πνευματικής ανεπάρκειας. Αυτό σημαίνει (ποδοσφαιρική) μαγκιά. Την μαγκιά την αναγνωρίζει ο συνάνθρωπός σου, ανεξαρτήτως της ιδιότητας που φέρει, δεν τη διαλαλείς μόνος σου, δεν καυχιέσαι για αυτή και φυσικά δεν υπερηφανεύεσαι. Εν αντιθέσει, με την ''μαγκιά'' που την διατυμπανίζεις με πάθος, όπως ακριβώς χτυπάει η Μπούλμπα τα τύμπανα στο Χαριλάου. Ο Αχιλλέας Μπέος είχε δηλώσει ότι το ποδόσφαιρο είναι αντρικό σπορ. Έχει δίκιο. Επομένως, άνθρωποι ως ο Γκαρσία δεν (πρέπει να) έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Ποδοσφαιριστές ως ο Γκαρσία δεν (πρέπει να) έχουν θέση σε μια ποδοσφαιρική κοινωνία. Πρέπει να απομονωθούν. 

Το λυπηρό είναι ότι στον βωμό της οικονομικής κρίσης (ή ''κρίσης'') κάνουμε ότι θέλουμε. Για να το θέσω καλύτερα νομίζουμε ότι κάνουμε ότι θέλουμε. Έχουμε βρει το άλλοθι. Έχουμε βρει την δικαιολογία. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν οικονομικό. Ίσως τότε υπήρχε λύση. Δυστυχώς, είναι κοινωνικό και εντοπίζεται στον κάθε έναν από μας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μαστίζεται από υπερκατανάλωση και υπερβολή οποιασδήποτε μορφής. Το αποτέλεσμα είναι κάθε τομέας της ζωής να έχει υποστεί ποιοτική υποβάθμιση. Εντούτοις, υπενθυμίζω ότι δεν γίνεται να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να αποθεώνουμε τον Γκαρσία και τον κάθε Γκαρσία. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να δίνουμε αξία στους Λαζόπουλο, Μπέο, Πάνια, Ψινάκη, Μαρινάκη, Τζούλια, Αναστασιάδη, Ψωμιάδη (Ζορό) και σε όλους αυτούς, οι οποίοι χωρίς να παράγουν αξιόλογο έργο, κερδίζουν λεφτά ή φήμη από την - πάσης φύσεως - ανεπάρκειά μας. Μέχρι τότε θα εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε το ίδιο μοτίβο: δεν μας ενδιαφέρει πόση καλή μπάλα παίζει κάποιος, πόσο καλά τραγουδάει, πόσο καλά πρωταγωνιστεί στην τηλεόραση ή πόσο καλά γράφει στην εφημερίδα, αλλά το πόσο καλά υπηρετεί το προφίλ που έχει φτιάξει ή έχουμε φτιάξει εμείς γι’ αυτόν. 

Υ.Γ.1 Αυτή η ιστορία με τα αποδυτήρια των διαιτητών πρέπει να τελειώσει, ασχέτως αν ο μπουκαδόρος είναι τιμωρημένος ή όχι. Δεν νοείται Πρόεδρος ομάδας να επισκέπτεται, κατά το ημιχρόνιο, το δωματιάκι των διαιτητών με υποτιθέμενο σκοπό να τους επηρεάσει και μάλιστα χωρίς να γράφεται το οτιδήποτε στο φύλλο αγώνος.

Υ.Γ.2 Όσο για την ένσταση της Α.Ε.Κ. δεν έχω να πω πολλά. Έτσι έκριναν, έτσι έπραξαν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Υ.Γ.3 Τρία χρόνια έμεινε στην ομάδα. Οι εμφανίσεις του ήταν σχετικά μέτριες με αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Όμως, δεν φταίει αποκλειστικά εκείνος.  Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι όταν έλειπε από την εντεκάδα η μεσαία γραμμή παρέπαιε. Ουδείς μπόρεσε να τον αντικαταστήσει. Λυπηρή διαπίστωση για το υλικό του Π.Α.Ο. Παρόλα αυτά, ο Κάνθαρος αναγνωρίζει τον επαγγελματισμό του παίχτη και δεν μπορεί να του προσάψει κάποια κατηγορία. Έστω κι αν η συνεισφορά του ήταν δυσανάλογη με τις αποδοχές του. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι κέρδισε την (μερική) εκτίμησή μου. Καλή συνέχεια ρε Σίλβα.

Υ.Γ.4 Οι Πανελλήνιες τέλειωσαν. Το ίδιο και οι επιτηρήσεις. Ο Κάνθαρος θυμάται τα σχολικά του χρόνια και σας παρουσιάζει το κομμάτι που άκουγε καθημερινά όταν έδινε τις δικές του Πανελλήνιες.

12 σχόλια:

  1. Για τον Παύλο θα δανειστώ μερικές προτάσεις.

    ... και ξέρεις ότι κάποιος θα γράψει «ο ασυμβίβαστος κύριος τάδε». Τι ασυμβίβαστος ασούμε; Και στην τελική σιγά ρε παλουκάρια που είναι ένας ποδοσφαιριστής που χειροδικεί «ασυμβίβαστος». Ένας παράλογα αμειβόμενος τύπος είναι που δεν ξέρει ότι αυτά τα λεφτά που τσεπώνει απαιτούν και από αυτόν κάποια στοιχειώδη συμπεριφορά προς τον εργοδότη του. Δηλαδή αν είχες ένα μανουράκια σε ένα γραφείο, ο οποίος τσακωνόταν με τους γύρω του με το παραμικρό, «ασυμβίβαστο» θα τον έλεγες; «Παλικάρι» θα τον έλεγες; Όχι βέβαια. Θα τον έλεγες «ο παχταρμάς που απολύθηκε, επειδή βάρεσε τον λογιστή που του ήπιε τον χυμό από το ψυγείο», ή ίσως «ο γελοίος που σφαλιάρωσε τον επιστάτη επειδή πάρκαρε την μηχανή του μπροστά από το ζμαρτ του». Ή κάτι σε αυτό το στυλ. Ασυμβίβαστο ποτέ.

    http://www.gazzetta.gr/article/item/195314-ekanes-epanastase-paule-mou-not

    Μαγκιά ποδοσφαιρική είναι να σου κάνουν φάουλ και να προσπαθείς να σταθείς όρθιος. Αν αντί για μπάλα σημαδεύεις το πόδι του αντιπάλου ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ, λέγεται πουστιρλίκι! Και όποιος δέχεται το 2ο για μαγκιά πρέπει να κάνει εξετάσεις για τον ανδρισμό του ...

    Για καμαράκια διαιτητών, τηλεκπομπές κ.λ.π. μόλις βρω λίγο χρόνο και όρεξη παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλε μου κανθαρουλη σε ολο το πρωτο μερος εχεις δικιο... ολα πηγαζουν απ μας... δεν αλλαζω?.. δεν αλλαζεις...

    στο δευτερο μερος δεν γνωριζω κανεναν κυριο εκτος ΠΑΟΚ...χαχαχαχαχαχ...


    η θεση σου περι μαγκιας ... μεσα στο γηπεδο ετσι πρεπει να ειναι... και για την κατασταση στην οποια εχει φτασει το ποδοσφαιρο φταινει ολοι... συνδεσμοι... παραγοντες .... ενωσεις και δεν συμμαζευεται...

    για το ΥΓ1 δεν γνωρισω σε τι αναφερεσαι... αλλα ο προεδρος αν καταλαβα καλα ειναι τιμωρημενος.. οκ μεχρι εδω ... οι διαιτητηες?... αφου δεν ανεφεραν τιποτα στο φυλλο αγωνα... δεν τιμωρηθηκαν?...

    αχ βρωμια παντου.. θα παρω το αζαχχχχχχ..

    καλο απογευμα καλε μου φιλακιααααααααααααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ταισα και τα μωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λάθος πρότυπα, λάθος... όλα λάθος
    χαμένες και οι αξίες, χαμένα και τα πιστεύω, και αναρωτιόμαστε μετά γιατί οι νέοι άνθρωποι φέρονται πολλές φορές άπρεπα και άσχημα, χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι έχουμε όλοι ευθύνη σε αυτά.

    (μιλώ σαν κάτι παράταιρο, γιατί; ανήκω στη νέα γενιά αλλά δεν με εκφράζουν τα χαρακτηριστικά που τώρα της προσδίδουν, που ανήκω άραγε;;;;;!! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό κείμενο, όπως άλλωστε μας έχεις συνηθίσει Κάνθαρε. Για εμένα ποδοσφαιρική μαγκιά είναι όταν όλοι ασχολούνται μαζί σου για τα καμώματα σου εντός των γηπέδων και όχι διότι έριξες κανένα μπινελίκι ή οτιδήποτε άλλο. Τον Γκαρσία όσο τον εκτιμώ σαν παίκτη άλλο τόσο τον απεχθάνομαι σαν άνθρωπο, είναι της πλάκας. Ξέρεις ποιος έδειξε ποδοσφαιρική μαγκιά σε εκείνη τη φάση με τον Μίτσελ; Ο Ντιοπ. Όσο για τις Πανελλήνιες, καλή επιτυχία στα παιδάκια και ελπίζω να πετύχουν τους στόχους τους. Για εμένα οι πανελλήνιες, που τις έχω και πρόσφατα, ήταν τραυματική εμπειρία. Από εκεί που άκουγα Scorpions, Maiden, Aerosmith κατέληξα να ακούω...Μακρόπουλο! Άτιμη τηλεόραση, την άφηνα να παίζει για background και όλη την ώρα έπαιζαν διαφημίσεις του νέου του δίσκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει που πάντα έχεις έναν τρόπο να συγκρίνεις τα ποδοσφαιρικά με τα κοινωνικά προβλήματα.
    Και δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο καθώς και το ποδόσφαιρο αυτό ακριβώς είναι.

    Παρόλο όμω που τα ομαδικά παιχνίδια έγιναν για να βοηθούν την ένταξη των παιδιών και των υπολοίπων στην κοινωνία μέσα από αυτό τον ευχάριστο τρόπο της συμμετοχής σε ένα άθλημα, έχει πάρει πλέον άλλο νόημα.
    Ακόμα κι αυτό το ίδιο το ποδόσφαιρο δηλαδή έχει χάσει τη σημασία του καθώς πολλοί είναι αυτοί που λένε οτι το ποδόσφαιρο βοηθά στην εκτόνωση του κόσμου.
    Πόσο λάθος είναι αυτή η προσέγγιση!
    Δεν έγινε γι'αυτό και σε καμία περίπτωση δεν το ευχόμαστε αυτό.
    Είναι μόνο ένα επακόλουθο της ατομικής καταπίεσης κάποιων που κρύβονται στην ανωνυμία της μάζας.
    Είναι αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρεις παραπάνω.

    Και μετά από αυτή την κατάντια υπάρχουν άνθρωποι που με λύπη σταμάτησαν να παρακολουθούν ποδόσφαιρο, άλλοι που έχουν αηδιάσει, κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν οτι είναι άρρωστο ως έχει και κάποιοι που προσπαθούν να το αλλάξουν.

    Κι απ'αυτούς που προσπαθούν να το αλλάξουν κάποιοι χάνουν τις ελπίδες τους κι άλλοι ακόμα ελπίζουν.

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπουργέ μου, δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν εξετάσεις για τον ανδρισμό τους. Οι 'μάγκες'' βρίσκονται ανάμεσά μας και προσωπικά τους έχω σιχαθεί.

    Βασίλισσα θέτεις ένα αφοπλιστικό ερώτημα. Από τη στιγμή που δεν γράψανε το οτιδήποτε στο φύλλο αγώνος, ενώ έπρεπε, γιατί δεν τιμωρήθηκαν; Όσο και να θέλω να απαντήσω στην εύστοχη απορία σου, ειλικρινά δεν μπορώ. Δεν είμαι τόσο γνώστης. Δυστυχώς, υπάρχει ένα ολόκληρο γαϊτανάκι εσκεμμένης σαπίλας και δεδομένης ανικανότητας.

    Γλυκιά Αλήθεια, το ότι κάποιοι φέρονται με ''μαγκιά'', λαμογιά ή ανοησία δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους μιμηθούμε και φυσικά δεν σημαίνει ότι βρήκαμε το άλλοθι για να αποφύγουμε την ατομική ευθύνη. Θέλω να πιστεύω ότι ανήκεις και ανήκω στο υγιές κομμάτι του πληθυσμού.

    Μικρέ Σκάουτερ, συμφωνώ απόλυτα ότι ο Ντιόπ έδειξε ποδοσφαιρική μαγκιά. Αλλά είναι δυαντόν να υπερασπίζονται τον Γκαρσία; Είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι να παραμυθιάζουν τον κόσμο; Είναι δυνατόν ο κόσμος να παραμυθιάζεται με τόση ευκολία; Όσο για τις Πανέλληνιες πως ακριβώς κατέληξες σε αυτόν τον Μακρόπουλο; Να διορθώσεις πάραυτα.

    AnD, το σχόλιο σου αποτελεί μια άριστη συνοδεία της ανάρτησής μου. Επίτρεψέ μου να θεωρώ εαυτόν ως κάποιον που προσπαθεί να αλλάξει κάποια πράγματα. Κι όχι μόνο δεν χάνω τις ελπίδες μου, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλαρακιχρονια πολλα !!! ενταξεθι ξερω αργησα αλλα ειπαμε 40 μερες κραταει η γιορτη ναι ξερω μαλακιες για να κοροιδευομαστε αμν δεις την αναρτηση μου συνανθρωποι που εβαλα χθες θα καταλαβεις ποσο χαζοι ειμαστε σαν ανθρωποι ..φιλια πιστευω να ειναι ολα καλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου, έχεις αναπτύξει πολύ όμορφα την αρρωστημένη ελληνική αντίληψη της "μαγκιάς" και τον ηθικό μηδενισμό του νεοέλληνα.

    Το χειρότερο είναι ότι ο νεοέλληνας μαθαίνει από παιδί ότι το προσωπικό κέρδος είναι υπεράνω ηθικών φραγμών και κοινωνικής αλληλεγγύης. Θαυμάζει το διπλανό λαμόγιο που βρίσκει ανήθικους τρόπους να αυξάνει το κέρδος του γιατί ελπίζει μια μέρα ότι θα κάνει το ίδιο. Εκτός του ότι έχουμε μετατρέψει σε αξίες τις απαξίες, λατρεύουμε τη μαλακία σαν τέχνη και πολιτισμικό προϊόν.

    Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο το νεοέλληνα.

    Μήπως η ανθρώπινη φύση είναι υπερτιμημένη τελικά;;;

    Άρης ο τέρμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Μάγε φίλε μου. Μια χαρά σε βλέπω ρε μάγκα. Ευχαριστώ.

    Άρη, η ανθρώπινη φύση είναι δεδομένη. Ο άνθρωπος είναι εκ των χειροτέρων ζώων. Εκ φύσεως είναι απείθαρχος, εγωιστής και διακατέχεται από έπαρση. Προτιμά τον εύκολο δρόμο κι ας γνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Το τι εστί άνθρωπος μου το θυμίζουν οι φίλοι μου όταν πάμε για μπάλα: θέλουν να διασκεδάζουν, να κερδίσουν, να σκοράρουν, χωρίς όμως να ιδρώσουν, να κουραστούν ή να τραυματιστούν. Δεν γίνεται να φτιάξεις ομελέτα δίχως να σπάσεις αυγά. Απλά στην περίπτωση του Έλληνα έχουμε δεκάδες πρότυπα από την ένδοξη ιστορία μας και δεν τα αξιοποιούμε. Δεν τα προβάλλουμε. Τόσο πίθηκοι είμαστε.

    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ενσταση κανθαρε!!!
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
    ΤΕΛΟΣ.
    ποσες παρεμβασεις εχουν κανει ολα τα χρονια υπερ του ενος η του αλλου με τεραστιο οφελος δικο τους??
    το κολπο ειναι απλο.
    πρωτα σε καταστρεφω και μετα σε σωζω.
    για τον γκαρσια καλα τα λες αλλα εχουν πρηγηθει ανατολακης μητροπουλος μανολας κ.α.
    ολοι τους ηρωες της εξεδρας.
    κι ενω κοριδευουμε τους ευρωπαιους πως οταν εμεις χτιζαμε σπιτια και μεναμε μεσα αυτοι ζουσαν στα δεντρα το 2011 αυτοι βλεπουν μπαλα σε γηπεδα σκεπαστα με θερμενομενα καθισματα και φουλ σερβις κι εμεις τρωμε βροχες και καθε τρεις και λιγο σηκωνομστε να περασει ο περιπλανομενος καντινιερης ακομα!!!
    μας φταιει ο μπεος αλλα παρακαλαμε τον μελισανιδη να ερθει να μας παρει και να μπαινει οπως παλια στα αποδυτηρια των διαιτητων.
    ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
    μας φταιει ο κοκαλης κι ο μαρινακης αλλα οταν μπαινει στα δημοσιογραφικα μπουθ και διακοπτει την μεταδοση του αγωνα ο καπετανιος και οι κοντοπίθαροι κοβουν βολτες στα παρκε απειλωντας θεους και δαιμονες καλα κανουν αφου προστατευουν την ομαδαρα μας!!!
    και για ολα αυτα φταιω εγω κι εσυ????
    ποιος μπορει να κανει κατι και δε το κανει????
    ποιος χρηματοδοτεί?
    ποιος συναναστρεφετε μαζι τους??
    ποιος εχει υπογραψει συμβασεις μαζι τους???
    δυσκολο να το βρεις εεεεε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέμη, να το δεχτώ ότι φταίνε κι αυτοί. Εμείς δεν φταίμε; Δεν είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ίσως θέλουμε να είμαστε για να αποποιούμαστε των ευθυνών. Για να τις αποφεύγουμε. Αλλά για πόσο θα υποκρινόμαστε; Αυτά που λες για Μπέο, Κόκκαλη και λοιπούς είναι αλήθεια. Πόσοι τους αποθεώνουν; Πόσοι τους κράζουν; Και κάτι τελευταίο: τους πολιτικούς ποιος τους ψηφίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...