Διάβαζα τα ρεπορτάζ και τραβούσα τις κωλότριχές μου. Κι όχι μόνο τις τραβούσα, αλλά τις έβγαλα κιόλας. Σας πληροφορώ ότι δεν είναι ευχάριστη εμπειρία. Εξηγούμαι πάραυτα: τώρα πήραμε πρέφα ότι ο Μίτσελ είναι περιορισμένων ικανοτήτων; Ποιον κοροϊδεύουμε; Εδώ και 1,5 χρόνο βλέπουμε ότι το παιδί -ειδικά αμυντικά- δεν μπορεί. Και τον αντικατάστησε ο Καζαναφέρης. Ένας παίχτης, τον οποίο το καλοκαίρι είχα χαρακτηρίσει αινιγματικό και πολυθεσίτη. Σε αυτό το σημείο θα μιλήσουμε για τις αλλαγές θέσεων. Εν αρχή, οφείλω να αναφέρω ότι δεν μπορείς να αλλάξεις θέσεις σε όλους τους παίχτες -ειδικά συγχρόνως. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις τον Γιάκομπ δεξί μπακ ή τον Σανκαρέ αριστερό εξτρέμ. Οι αλχημείες θα λάβουν μέρος, όταν προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα που επιβάλλει τολμηρές λύσεις, π.χ. αποβολή ή τραυματισμός. Ο κλήρος θα πέσει σε συγκεκριμένους παίχτες και θα εφαρμοστεί σε ειδικές περιπτώσεις. Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Η αλλαγή θέσης πρέπει να συνάδει με ορισμένα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή. Ο Καζναφέρης, επί τούτου, πληροί αρκετές προϋποθέσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίζει παντού. Να υπενθυμίσω ότι ο παίχτης, μέχρι στιγμής, έχει αγωνιστεί δεξί μπακ, δεξί χαφ, αμυντικό χαφ, επιτελικός μέσος, επιθετικός, ολίγον έξω αριστερά και εσχάτως αριστερό μπακ. Άντε, στο μέλλον και τερματοφύλακας. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα πειράματα που έκανε ο Τσιώλης, τα εφαρμόζει κι ο Πολωνός Γκουαρντιόλα. Δοκιμές επί δοκιμών και έχει ο Θεός (του Πολέμου). Η αλλαγή θέσης εμπεριέχει το στοιχείο του προσωρινού. Εμείς έχουμε ανάγει το προσωρινό σε μόνιμο. Είναι προφανές ότι κάτι πάει στραβά. Υπενθυμίζω τη θέση μου περί ρολαρίσματος. Πρέπει να ρολάρουμε μέχρι τις αρχές Γενάρη. Αν δεν επιτύχουμε την αγωνιστική ανάταση μέχρι τότε, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Και κλείνω το θέμα των αλλαγών θέσεων με τον αειθαλή Ρεχάγκελ σε μεγάλα κέφια: «Αν πω σ’ ένα αριστερό μπακ να παίξει αριστερό εξτρέμ, τι θα πει; Ότι δεν ξέρει τι να κάνει; Λίγο πιο μπροστά θα παίζει. Σε όποια θέση κι αν τον βάλω θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει. Αν τον βάλω τερματοφύλακα, ξέρει ότι πρέπει να αποκρούσει την μπάλα. Αν βουλιάζει ένα καράβι και φωνάξει ο καπετάνιος τον μάγειρα να βοηθήσει, τι θα πει ο μάγειρας; Ότι εγώ ξέρω μόνο να μαγειρεύω (sic!);».
Και πάμε στον αγώνα. Ο σκοπός του Τεννέ ήταν προφανής: άμυνα και τα μυαλά στο μηδέν της άμυνας. Δεν αρκεί, όμως, να θέσεις τον σκοπό, αλλά να τον εκπληρώσεις κιόλας. Ο προπονητής του Παναιτωλικού το πέτυχε. Έταξε ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε και ακριβώς μπροστά τους τον Μητρόπουλο που λειτουργούσε ως σκουπιδοφάγος. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ρότσα και Μουμίν, οι οποίοι χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο έφραξαν τους χώρους. Εξάλλου, ποιον είχαν να αντιμετωπίσουν; Τον Τόχα και τον Φατί. Για τον Γάλλο τα έχουμε πει: δεν μπορεί να τρέχει για δυο και τρεις παίχτες. Αυτός ο Κολομβιανός, όμως, είναι απίστευτος. Σε κάθε αγώνα σου προσφέρει και μια νέα αιτία εκνευρισμού. Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα. Οι αντιδράσεις με την μπάλα στα πόδια του, με κουράζουν περισσότερο κι από δυο ώρες κολύμπι. Μαλακίες γράφω: με ή χωρίς μπάλα, η τακτική του συνέπεια είναι μηδαμινή. Ο άνθρωπος κόβει την ομάδα στα δύο και δεν υπάρχει συγκολλητικό. Ή μάλλον υπάρχει: ίσως τα ρεπορτάζ ανακαλύψουν πλην της ανεπάρκειας του Μίτσελ και εκείνη του Τόχα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Μίτσελ προσπαθεί σκληρά και ιδρώνει την φανέλα. Με τον Τόχα το μόνο που ιδρώνει είναι το μέτωπό μας. Επομένως, ποια ήταν η απάντηση στο αμυντικό βάθος του Τεννέ; Γιόμες. Λέγονται και γεμίσματα. Προσωπικά τα αποκαλώ γεμιστά, αλλά μάλλον πρόκειται για άστοχο χαρακτηρισμό. Τα γεμιστά τρώγονται και είναι εύγευστα. Άλλη απάντηση είχαμε; Βεβαίως! Οριζόντιες πασούλες και τσίκα τσίκα μπουμ. Ποιος έκανε τις οριζόντιες πασούλες; Ο Τόχα!
Τουλάχιστον διέκρινα πειθαρχημένη διάταξη από τα 8/11. Εξαιρέσεις αποτελούν οι Καστίγιο και Καζναφέρης -για τον Τόχα τα είπαμε παραπάνω. Ένας Καστίγιο που έδειξε ιδιαίτερα κινητικός (άλλαζε συνεχώς πλευρές), αλλά είναι προφανές ότι συμπεριφέρεται σαν ψάρι έξω από το νερό. Και φυσικά δεν έλειψαν οι παπαριές του. Πήρε κίτρινη για θέατρο και όταν βγήκε αλλαγή κατευθύνθηκε αμέσως προς τα αποδυτήρια υπό τα απαραίτητα γιουχαρίσματα των οπαδών. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την περίπτωσή του. Όσο για τον Καζναφέρη, είναι ηλίου φαεινότερο ότι στερείται της απαιτούμενης τακτικής παιδείας. Μολαταύτα, παρέταξε ενέργεια και ενθουσιασμό που αναπληρώνουν, εν μέρει, την τακτική του ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, είχαμε κατοχή, αλλά όχι πρωτοβουλία. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η κατοχή δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πρωτοβουλία. Ποιο στοιχείο αντανακλά στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας; Αναφέρω συνοπτικά την ομαδικότητα, την ικανότητα (π.χ. στο κάθετο παιχνίδι ή στο πρέσινγκ) και την ουσία. Εμείς δεν έχουμε ομαδικότητα, διαθέτουμε μερική ικανότητα και μάλλον στερούμαστε ουσίας. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί δεν κάναμε παιχνίδι από την αριστερή πλευρά; Προτιμούσαμε και τροφοδοτούσαμε συνεχώς τον Γιαννώτα, ο οποίος δεν τα κατάφερνε απέναντι στον Άντι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά λυπήθηκα και τον Τσέζαρεκ που έτρεχε σαν κουτάβι, κουνώντας ναζιάρικα την ουρίτσα του. Ούτε χάδια ζητούσε μήτε κόκκαλα. Μια αξιόλογη μπαλιά ήθελε. Ο Κροάτης έδωσε πολλές μάχες με τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε, έτρεξε πολύ χωρίς την μπάλα και μόχθησε. Μπράβο του. Η ασφυκτική πίεση των γηπεδούχων στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου δεν απέδωσε καρπούς (κλισέ), παρά μόνο εύκολες επεμβάσεις εκ μέρους Μπλάζιτς.
Και πάμε στο δεύτερο ημιχρόνιο. Ο Τεννές, όπως προαναφέραμε, έδειξε τις αμυντικές διαθέσεις του. Σε αυτό βοήθησε και ο τραυματισμός του Κουτρουμάνου που είχε λάβει μέρος ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, βλέπετε, αρέσκεται να παίρνει μέτρα, νοοτροπία που αφήνει εκτεθειμένα τα νώτα του -θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Η αναγκαστική αντικατάστασή του έφερε στο γήπεδο τον Παλαιολόγο που επέδειξε διαφορετική, στατική θα έλεγα, αγωνιστική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, το (στενό) πλάτος του Παναιτωλικού υπήρξε μονοδιάστατο. Το βάρος έπεφτε στον Άντι και στις εναλλαγές θέσεων των Χαριστέα, Θεοδωρίδη και Καμαρά. Ένας Άντι που αγωνίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα. Ξέρει κανείς πόσο χρονών είναι; Για ψάξτε το. Στην αρχή μάρκαρε με επιτυχία τον Γιαννώτα, στη συνέχεια τον Ούμπιντες, ενώ από την πλευρά του πέρασαν επίσης οι Κατίδης, Σολτάνι (κλώνος του Σαμίρ Γκούντα) και Καστίγιο (κλώνος του εαυτού του). Άψογη προσαρμογή στο παιχνίδι του αντιπάλου. Επιπρόσθετα, συνέβαλλε στον απεγκλωβισμό της μπάλας, ήταν πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός και είχε γρήγορες επιστροφές. Άριστη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τον Μητρόπουλο που καταβρόχθιζε ότι υπήρχε στην εμβέλειά του -ιδιαίτερα τις συρτές πάσες. Συν τοις άλλοις, όταν η ομάδα δεχόταν πίεση, μετατρεπόταν σε τρίτο σέντερ μπακ και βοηθούσε τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε στο κεφαλόσφαιρο. Προσθέστε και το σκληρό παιχνίδι του ντελικάτου Μουμίν από την αριστερή πλευρά του Άρη -κυρίως επί του Ούμπιντες- και έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα του Παναιτωλικού. Από την άλλη πλευρά, ο Άρης σε λίγα τετραγωνικά δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάθετα, δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτοματισμούς, δεν μπορεί να συνεργαστεί. Εξού οι γιόμες που λέγαμε παραπάνω και οι οριζόντιες πασούλες στο χώρο του κέντρου και της άμυνας. Κάπως έτσι δικαιολογείται η κατοχή, το passing game και η πολύ καλή κυκλοφορία στο χώρο της μεσαίας γραμμής, έστω και σε οριζόντιο επίπεδο, έστω και ανούσια. Ωστόσο, καθώς η μπάλα κυλάει προς το τερέν και την εστία του αντιπάλου, βραχυκυκλώνουμε σαν παιδάκι που έχει ξεχάσει τα λόγια από το ποιηματάκι του σε γιορτή του σχολείου.
Οδεύουμε προς τον τερματισμό του άρθρου. Ήρθε η ώρα να γράψω κάτι που με γαργαλάει εδώ και κάμποσο καιρό. Είναι γενικά αποδεκτό ότι πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τα ισχυρά σου σημεία. Αυτό μπορεί να λέγεται ταχύτητα, δύναμη, ύψος, φυσική κατάσταση, στημένες φάσεις, ομοιογένεια, αμυντικά χαφ, δεκάρι, πτέρυγες, προπονητής, έδρα κι ό,τι άλλο θέλετε. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό: οφείλεις και πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου, τα οποία συνήθως οδηγούν σε λάθη. Λάθη, τα οποία πρέπει να τα μετουσιώσεις σε γκολ ή έστω σε ψυχολογική και αγωνιστική πίεση. Ο Άρης, πλην του αγώνα με τον Π.Α.Ο., αδυνατεί να εξαργυρώσει τα ποιοτικά του διαστήματα και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να μετατρέψει σε γκολ/πίεση τις πατατιές του αντιπάλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν δυο φάσεις. Η πρώτη συνέβη στο 67' λεπτό με τον Κατίδη και η δεύτερη στο 75' λεπτό με το Σολτάνι. Ποιο είναι το νόημα του έντονου πρέσινγκ και του υψηλού τέμπο, όταν, ενώ κερδίζεις κατοχή και πιάνεις ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα, δεν μπορείς να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα από απόσταση αναπνοής; Σε τέτοιες περιπτώσεις είσαι άξιος της μοίρας σου. Το παιχνίδι τέλειωσε με τον Τεννέ, ουσιαστικά από το 10' λεπτό και θεωρητικά από το 30' λεπτό, να μην εκδηλώνει ουδεμία διάθεση για αντεπίθεση και τον Άρη να παλεύει με τους δαίμονές του. Η τελευταία φάση του αγώνα με την αποβολή του Φατί υπαγορεύει την ψυχοσύνθεση της ομάδας. Δεν έχουμε αγωνιστική συνοχή, ψυχραιμία και ψυχολογικές αντιστάσεις. Τέλος.
Υ.Γ.1 Είναι προφανές ότι οι κόντρες μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης δημιουργούν, εκτός από ανούσιες εντυπώσεις, ουσιαστικές φθορές στο εσωτερικό της ομάδας. Το δηλώνω εκ νέου: δεν (προ)βλέπω ευχάριστο τέλος στην όλη ιστορία.
Υ.Γ.2 Μπράβο στον Αυτοκράτορα. Πολύ καλή εμφάνιση. Ενέργεια, πάθος, αυτοθυσία, ομαδικότητα και αποτελεσματικότητα. Την Τρίτη το Παλέ πρέπει να είναι γεμάτο. Σταματήστε τα πείσματα και τις γκρίνιες και στηρίξτε τους Ινδιάνους και τον Τίγρη που δουλεύει. Μπράβο και στους φιλάθλους του Ηλυσιακού που ταξίδεψαν από την Αθήνα, προκειμένου να σταθούν διπλά στην ομάδα τους.
Υ.Γ.3 Πριν από λίγες μέρες έφτασε στην Ε.Π.Ο. ένα έγγραφο από την Ουέφα. Το συγκεκριμένο έγγραφο, καλεί στην πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τον Παναθηναϊκό, την Α.Ε.Κ. και τον Π.Α.Ο.Κ., για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στο οικονομικό fair play. Οι τρεις Π.Α.Ε. κινδυνεύουν με σοβαρές ποινές που ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη και φτάνουν μέχρι σε αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Το (αυτονόητο) ερώτημα που αναδύεται είναι το εξής: γιατί η Ε.Π.Ο. και ειδικότερα ο πρόεδρός της, Σοφοκλής Πιλάβιος, κράτησαν το θέμα κρυφό λες και πρόκειται για τετριμμένη γραφειοκρατία; Λες και αναφέρεται σε συνήθη, καθημερινά ζητήματα; Προσοχή: ούτε το υποβάθμισαν μήτε το υποβίβασαν. Το αποσιώπησαν. Το έθαψαν. Έχει τεράστια διαφορά. Σαν τους Σοβιετικούς που έσφαξαν στο Κατύν, το 1940, χιλιάδες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολωνικού στρατού, τους έθαψαν στο τοπικό δάσος και μετέπειτα κουκούλωσαν το περιστατικό, καταστρέφοντας σχετικά έγγραφα και σκοτώνοντας αυτόπτεις μάρτυρες, μη προσηλωμένους στα κομμουνιστικά ιδεώδη. Κι όταν οι Γερμανοί, κατά την υποχώρησή τους στο ανατολικό μέτωπο, ανακάλυψαν τα χιλιάδες πτώματα, οι Σοβιετικοί παρίσταναν τους αδιάφορους μόνο και μόνο για να αντεπιτεθούν με θράσος και άστοχη επιχειρηματολογία. Δεν πιστεύω να θέλει ο Πιλάβιος να επαναλάβει τον ρόλο του Στάλιν. Έτσι δεν είναι; Τι θα πει κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο αγωνιστής ντε! Ο ανιψιός ηγείται του ποδοσφαίρου κι ο θείος προεδρεύει της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από τον Τζέφρυ. Και επανέρχομαι στο φλέγον ζήτημα: να το κρατούν οι ομάδες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι αναμενόμενο, κατανοητό και λογικό. Αντιθέτως, το να επιλέγει συνειδητά η Ομοσπονδία να μην ενημερώσει το κοινό είναι ανήθικο, ακατανόητο και παράλογο. Δεν καταλαβαίνουν ότι λειτουργώντας καθ' αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα; Τέλος, να σημειώσουμε ότι το θέμα γνώριζαν και πολλοί ρεπόρτερ των συλλόγων που επειδή λειτουργούν υπέρ της προπαγάνδας της εκάστοτε διοίκησης, φυλούσαν το θέμα σαν κόρη οφθαλμού. Εντούτοις, έχουμε αναφερθεί στην επιλεκτική -και συχνά ανήθικη- στάση των ρεπορτάζ: όταν θέλουν τα μυστικά μένουν επτασφράγιστα. Εν τέλει, ποιος αγαπάει αυτό το καταραμένο άθλημα;
Και πάμε στον αγώνα. Ο σκοπός του Τεννέ ήταν προφανής: άμυνα και τα μυαλά στο μηδέν της άμυνας. Δεν αρκεί, όμως, να θέσεις τον σκοπό, αλλά να τον εκπληρώσεις κιόλας. Ο προπονητής του Παναιτωλικού το πέτυχε. Έταξε ως κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε και ακριβώς μπροστά τους τον Μητρόπουλο που λειτουργούσε ως σκουπιδοφάγος. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ρότσα και Μουμίν, οι οποίοι χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο έφραξαν τους χώρους. Εξάλλου, ποιον είχαν να αντιμετωπίσουν; Τον Τόχα και τον Φατί. Για τον Γάλλο τα έχουμε πει: δεν μπορεί να τρέχει για δυο και τρεις παίχτες. Αυτός ο Κολομβιανός, όμως, είναι απίστευτος. Σε κάθε αγώνα σου προσφέρει και μια νέα αιτία εκνευρισμού. Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα. Οι αντιδράσεις με την μπάλα στα πόδια του, με κουράζουν περισσότερο κι από δυο ώρες κολύμπι. Μαλακίες γράφω: με ή χωρίς μπάλα, η τακτική του συνέπεια είναι μηδαμινή. Ο άνθρωπος κόβει την ομάδα στα δύο και δεν υπάρχει συγκολλητικό. Ή μάλλον υπάρχει: ίσως τα ρεπορτάζ ανακαλύψουν πλην της ανεπάρκειας του Μίτσελ και εκείνη του Τόχα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Μίτσελ προσπαθεί σκληρά και ιδρώνει την φανέλα. Με τον Τόχα το μόνο που ιδρώνει είναι το μέτωπό μας. Επομένως, ποια ήταν η απάντηση στο αμυντικό βάθος του Τεννέ; Γιόμες. Λέγονται και γεμίσματα. Προσωπικά τα αποκαλώ γεμιστά, αλλά μάλλον πρόκειται για άστοχο χαρακτηρισμό. Τα γεμιστά τρώγονται και είναι εύγευστα. Άλλη απάντηση είχαμε; Βεβαίως! Οριζόντιες πασούλες και τσίκα τσίκα μπουμ. Ποιος έκανε τις οριζόντιες πασούλες; Ο Τόχα!
Τουλάχιστον διέκρινα πειθαρχημένη διάταξη από τα 8/11. Εξαιρέσεις αποτελούν οι Καστίγιο και Καζναφέρης -για τον Τόχα τα είπαμε παραπάνω. Ένας Καστίγιο που έδειξε ιδιαίτερα κινητικός (άλλαζε συνεχώς πλευρές), αλλά είναι προφανές ότι συμπεριφέρεται σαν ψάρι έξω από το νερό. Και φυσικά δεν έλειψαν οι παπαριές του. Πήρε κίτρινη για θέατρο και όταν βγήκε αλλαγή κατευθύνθηκε αμέσως προς τα αποδυτήρια υπό τα απαραίτητα γιουχαρίσματα των οπαδών. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την περίπτωσή του. Όσο για τον Καζναφέρη, είναι ηλίου φαεινότερο ότι στερείται της απαιτούμενης τακτικής παιδείας. Μολαταύτα, παρέταξε ενέργεια και ενθουσιασμό που αναπληρώνουν, εν μέρει, την τακτική του ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, είχαμε κατοχή, αλλά όχι πρωτοβουλία. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η κατοχή δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πρωτοβουλία. Ποιο στοιχείο αντανακλά στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας; Αναφέρω συνοπτικά την ομαδικότητα, την ικανότητα (π.χ. στο κάθετο παιχνίδι ή στο πρέσινγκ) και την ουσία. Εμείς δεν έχουμε ομαδικότητα, διαθέτουμε μερική ικανότητα και μάλλον στερούμαστε ουσίας. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι γιατί δεν κάναμε παιχνίδι από την αριστερή πλευρά; Προτιμούσαμε και τροφοδοτούσαμε συνεχώς τον Γιαννώτα, ο οποίος δεν τα κατάφερνε απέναντι στον Άντι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά λυπήθηκα και τον Τσέζαρεκ που έτρεχε σαν κουτάβι, κουνώντας ναζιάρικα την ουρίτσα του. Ούτε χάδια ζητούσε μήτε κόκκαλα. Μια αξιόλογη μπαλιά ήθελε. Ο Κροάτης έδωσε πολλές μάχες με τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε, έτρεξε πολύ χωρίς την μπάλα και μόχθησε. Μπράβο του. Η ασφυκτική πίεση των γηπεδούχων στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου δεν απέδωσε καρπούς (κλισέ), παρά μόνο εύκολες επεμβάσεις εκ μέρους Μπλάζιτς.
Και πάμε στο δεύτερο ημιχρόνιο. Ο Τεννές, όπως προαναφέραμε, έδειξε τις αμυντικές διαθέσεις του. Σε αυτό βοήθησε και ο τραυματισμός του Κουτρουμάνου που είχε λάβει μέρος ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής, βλέπετε, αρέσκεται να παίρνει μέτρα, νοοτροπία που αφήνει εκτεθειμένα τα νώτα του -θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Η αναγκαστική αντικατάστασή του έφερε στο γήπεδο τον Παλαιολόγο που επέδειξε διαφορετική, στατική θα έλεγα, αγωνιστική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, το (στενό) πλάτος του Παναιτωλικού υπήρξε μονοδιάστατο. Το βάρος έπεφτε στον Άντι και στις εναλλαγές θέσεων των Χαριστέα, Θεοδωρίδη και Καμαρά. Ένας Άντι που αγωνίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα. Ξέρει κανείς πόσο χρονών είναι; Για ψάξτε το. Στην αρχή μάρκαρε με επιτυχία τον Γιαννώτα, στη συνέχεια τον Ούμπιντες, ενώ από την πλευρά του πέρασαν επίσης οι Κατίδης, Σολτάνι (κλώνος του Σαμίρ Γκούντα) και Καστίγιο (κλώνος του εαυτού του). Άψογη προσαρμογή στο παιχνίδι του αντιπάλου. Επιπρόσθετα, συνέβαλλε στον απεγκλωβισμό της μπάλας, ήταν πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός και είχε γρήγορες επιστροφές. Άριστη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τον Μητρόπουλο που καταβρόχθιζε ότι υπήρχε στην εμβέλειά του -ιδιαίτερα τις συρτές πάσες. Συν τοις άλλοις, όταν η ομάδα δεχόταν πίεση, μετατρεπόταν σε τρίτο σέντερ μπακ και βοηθούσε τους Ντολεζάι και Εντεγκέλε στο κεφαλόσφαιρο. Προσθέστε και το σκληρό παιχνίδι του ντελικάτου Μουμίν από την αριστερή πλευρά του Άρη -κυρίως επί του Ούμπιντες- και έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα του Παναιτωλικού. Από την άλλη πλευρά, ο Άρης σε λίγα τετραγωνικά δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάθετα, δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτοματισμούς, δεν μπορεί να συνεργαστεί. Εξού οι γιόμες που λέγαμε παραπάνω και οι οριζόντιες πασούλες στο χώρο του κέντρου και της άμυνας. Κάπως έτσι δικαιολογείται η κατοχή, το passing game και η πολύ καλή κυκλοφορία στο χώρο της μεσαίας γραμμής, έστω και σε οριζόντιο επίπεδο, έστω και ανούσια. Ωστόσο, καθώς η μπάλα κυλάει προς το τερέν και την εστία του αντιπάλου, βραχυκυκλώνουμε σαν παιδάκι που έχει ξεχάσει τα λόγια από το ποιηματάκι του σε γιορτή του σχολείου.
Οδεύουμε προς τον τερματισμό του άρθρου. Ήρθε η ώρα να γράψω κάτι που με γαργαλάει εδώ και κάμποσο καιρό. Είναι γενικά αποδεκτό ότι πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τα ισχυρά σου σημεία. Αυτό μπορεί να λέγεται ταχύτητα, δύναμη, ύψος, φυσική κατάσταση, στημένες φάσεις, ομοιογένεια, αμυντικά χαφ, δεκάρι, πτέρυγες, προπονητής, έδρα κι ό,τι άλλο θέλετε. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό: οφείλεις και πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου, τα οποία συνήθως οδηγούν σε λάθη. Λάθη, τα οποία πρέπει να τα μετουσιώσεις σε γκολ ή έστω σε ψυχολογική και αγωνιστική πίεση. Ο Άρης, πλην του αγώνα με τον Π.Α.Ο., αδυνατεί να εξαργυρώσει τα ποιοτικά του διαστήματα και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να μετατρέψει σε γκολ/πίεση τις πατατιές του αντιπάλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν δυο φάσεις. Η πρώτη συνέβη στο 67' λεπτό με τον Κατίδη και η δεύτερη στο 75' λεπτό με το Σολτάνι. Ποιο είναι το νόημα του έντονου πρέσινγκ και του υψηλού τέμπο, όταν, ενώ κερδίζεις κατοχή και πιάνεις ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα, δεν μπορείς να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα από απόσταση αναπνοής; Σε τέτοιες περιπτώσεις είσαι άξιος της μοίρας σου. Το παιχνίδι τέλειωσε με τον Τεννέ, ουσιαστικά από το 10' λεπτό και θεωρητικά από το 30' λεπτό, να μην εκδηλώνει ουδεμία διάθεση για αντεπίθεση και τον Άρη να παλεύει με τους δαίμονές του. Η τελευταία φάση του αγώνα με την αποβολή του Φατί υπαγορεύει την ψυχοσύνθεση της ομάδας. Δεν έχουμε αγωνιστική συνοχή, ψυχραιμία και ψυχολογικές αντιστάσεις. Τέλος.
Υ.Γ.1 Είναι προφανές ότι οι κόντρες μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης δημιουργούν, εκτός από ανούσιες εντυπώσεις, ουσιαστικές φθορές στο εσωτερικό της ομάδας. Το δηλώνω εκ νέου: δεν (προ)βλέπω ευχάριστο τέλος στην όλη ιστορία.
Υ.Γ.2 Μπράβο στον Αυτοκράτορα. Πολύ καλή εμφάνιση. Ενέργεια, πάθος, αυτοθυσία, ομαδικότητα και αποτελεσματικότητα. Την Τρίτη το Παλέ πρέπει να είναι γεμάτο. Σταματήστε τα πείσματα και τις γκρίνιες και στηρίξτε τους Ινδιάνους και τον Τίγρη που δουλεύει. Μπράβο και στους φιλάθλους του Ηλυσιακού που ταξίδεψαν από την Αθήνα, προκειμένου να σταθούν διπλά στην ομάδα τους.
Υ.Γ.3 Πριν από λίγες μέρες έφτασε στην Ε.Π.Ο. ένα έγγραφο από την Ουέφα. Το συγκεκριμένο έγγραφο, καλεί στην πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ τον Παναθηναϊκό, την Α.Ε.Κ. και τον Π.Α.Ο.Κ., για παράβαση των κανονισμών που αφορούν στο οικονομικό fair play. Οι τρεις Π.Α.Ε. κινδυνεύουν με σοβαρές ποινές που ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη και φτάνουν μέχρι σε αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς. Το (αυτονόητο) ερώτημα που αναδύεται είναι το εξής: γιατί η Ε.Π.Ο. και ειδικότερα ο πρόεδρός της, Σοφοκλής Πιλάβιος, κράτησαν το θέμα κρυφό λες και πρόκειται για τετριμμένη γραφειοκρατία; Λες και αναφέρεται σε συνήθη, καθημερινά ζητήματα; Προσοχή: ούτε το υποβάθμισαν μήτε το υποβίβασαν. Το αποσιώπησαν. Το έθαψαν. Έχει τεράστια διαφορά. Σαν τους Σοβιετικούς που έσφαξαν στο Κατύν, το 1940, χιλιάδες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολωνικού στρατού, τους έθαψαν στο τοπικό δάσος και μετέπειτα κουκούλωσαν το περιστατικό, καταστρέφοντας σχετικά έγγραφα και σκοτώνοντας αυτόπτεις μάρτυρες, μη προσηλωμένους στα κομμουνιστικά ιδεώδη. Κι όταν οι Γερμανοί, κατά την υποχώρησή τους στο ανατολικό μέτωπο, ανακάλυψαν τα χιλιάδες πτώματα, οι Σοβιετικοί παρίσταναν τους αδιάφορους μόνο και μόνο για να αντεπιτεθούν με θράσος και άστοχη επιχειρηματολογία. Δεν πιστεύω να θέλει ο Πιλάβιος να επαναλάβει τον ρόλο του Στάλιν. Έτσι δεν είναι; Τι θα πει κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ο αγωνιστής ντε! Ο ανιψιός ηγείται του ποδοσφαίρου κι ο θείος προεδρεύει της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από τον Τζέφρυ. Και επανέρχομαι στο φλέγον ζήτημα: να το κρατούν οι ομάδες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι αναμενόμενο, κατανοητό και λογικό. Αντιθέτως, το να επιλέγει συνειδητά η Ομοσπονδία να μην ενημερώσει το κοινό είναι ανήθικο, ακατανόητο και παράλογο. Δεν καταλαβαίνουν ότι λειτουργώντας καθ' αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα; Τέλος, να σημειώσουμε ότι το θέμα γνώριζαν και πολλοί ρεπόρτερ των συλλόγων που επειδή λειτουργούν υπέρ της προπαγάνδας της εκάστοτε διοίκησης, φυλούσαν το θέμα σαν κόρη οφθαλμού. Εντούτοις, έχουμε αναφερθεί στην επιλεκτική -και συχνά ανήθικη- στάση των ρεπορτάζ: όταν θέλουν τα μυστικά μένουν επτασφράγιστα. Εν τέλει, ποιος αγαπάει αυτό το καταραμένο άθλημα;
Υ.Γ.4 Η υπέροχη Sarah Brightman ερμηνεύει ανατριχιαστικά κι ο Antonio Banderas (!) δίνει μια ανέλπιστα μαγευτική παράσταση. Κι επειδή μου αρέσει η μεταλλική ηχορύπανση, τσοντάρω και δυο βιντεάκια. Το πρώτο με τους Holyhell, θυγατρική μπάντα του DeMaio, οι οποίοι, με την αισθησιακή Maria Breon στα φωνητικά, παρουσιάζουν μια άκρως ελκυστική έκδοση του τραγουδιού και το δεύτερο με τους Nightwish. Τολμώ να πω ότι η έκοδη των Holyhell είναι ελαφρώς καλύτερη από τους Nightwish -εξαιρείται η Tarja. Ίσως πάλι επηρεάζομαι από την επιβλητική παρουσία του Eric Adams. Εσείς τι λέτε;
Τον αγώνα δεν τον είδα αλλά μου άρεσε πολύ το κείμενο και γέλασα πολύ! Αυτόν τον Καστίγιο πάντως πρέπει να τον έχεις μεγάλο άχτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το υστερόγραφο 3 γιατί δεν κάνανε τίποτα, υποθέτω είναι ρητορικό το ερώτημα.
Το holyhell ειδικά γαμάει κώλους!
Αυτά!
θα μας τρελάνει ο Καστίγιο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Κάνθαρε, καταλαβαίνω τον νταλκά σου και την απογοήτευσή σου για τον Άρη. Η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων του Άρη είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις στο γήπεδο: να αλλάζει η ενδεκάδα σε κάθε ματς, να παίζουν οι πιτσιρικάδες (μπορεί να έχουν προοπτικές, αλλά δεν παύουν να είναι μή προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις αυτή την εποχή και αντικειμενικά ανήμποροι να σηκώσουν μεγάλες ευθύνες στις πλάτες τους) βασικοί, να μαλακίζεται ο κάθε Καστίγιο, και να βλέπεις αλλαγές θέσεων σε παίκτες που θέλουν να αποδείξουν ότι είναι πασπαρτού, κάτι που είναι απόρροια της απελπισίας του προπονητή. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το ίδιο το παγόβουνο ενδεχωμένως να είναι το οικονομικό πρόβλημα, το λάθος σχέδιο του καλοκαιριού από διοίκηση και προπονητή, και το ίδιο το ρόστερ (που το ρόστερ καταστρώνεται πάντα με βάση ένα σχέδιο, αλλιώς...).
Το ρητό του Ρεχάγκελ για αλλαγές θέσεων δεν είναι φιλοσοφία, αλλά μια πραγματικότητα που βίωσε στο πρώτο του ματς στην Εθνική. Παραμονές της ήττας με 5-1 από την Φινλανδία στο ντεμπούτο του Όττο, με δύο αριστεροπόδαρους στην αποστολή, λέει στον Γεωργάτο να παίξει αριστερό εξτρέμ και στον Φύσσα αριστερό μπακ. Ο Γρηγόρης, τότε, ακόμα ήταν μπακ. Και λέει στον έκπληκτο Κώστα Κωνσταντινίδη (έπαιζε στα πρώτα παιχνίδα του Ρεχάγκελ λόγω του ότι έκανε τον μεταφραστή του Γερμανού, μέχρι να βρεθεί ο Τοπαλίδης) να του μεταφράσει "πες του του Γερμανού ότι ο Γεωργάτος δεν παίζει μπροστά και να πάει να γαμηθεί". Έτσι λέει ο θρύλος ότι συνέβησαν τα γεγονότα. Παρ' ότι δεν τα πιστεύω αυτά τα συγκεκριμένα λόγια της πολλής μαγκιάς, εν τούτοις ο Γεωργάτος δεν ξανακλήθηκε στην Εθνική ποτέ μετά το παιχνίδι αυτό. Και ειρωνεία της τύχης? Αργότερα ο Γρηγόρης πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου έπαιξε με επιτυχία ως αριστερό εξτρέμ (ελέω Κασάπη), στην ομάδα του Μάκαρου!!!
Το θέμα με το χαρτί της UEFA δεν είναι σοβαρό. Άλλωστε, η σιδηρά πειθαρχία είναι ακόμα 2-3 χρόνια μακρυά. Μέχρι τότε, υπάρχει μια σχετική ελαστικότητα. Και πέραν τούτου, τί είναι νομίζεις ο κάθε πρόεδρος της ΕΠΟ? Ειδικά ο Πιλάβιος, μια γλάστρα είναι. Και τον έχουν όλοι του χεριού τους. Ο άνθρωπος αυτός, που ανέχεται να τον κάνουν ό,τι θέλουν και να δέχεται να παίζει τον ρόλο της γλάστρας, δεν είναι άνδρας, αλλά ανδρείκελο. Και πέραν του προέδρου-γλάστρα, δεν σε παραξενεύει που οι λοιπές ομάδες (π.χ. Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, Ατρόμητος), και ειδικά οι σωστές και καθαρές, δεν αντιδράνε για αθέμιτο ανταγωνισμό? Αντί να πουν "εμείς κάνουμε σωστή διαχείρηση και εσείς τα ξεχειλώνετε όλα", κάνουν μόκο και τουμπεκί. Κατά την άποψή μου συμβαίνουν τρία πράγματα ταυτοχρόνως: Πρώτον, όλες οι ομάδες είναι μπουρδέλο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεύτερον, ακριβώς επειδή όλοι είναι χάλια, υπερισχύει το ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει" και το "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει". Και τρίτον, είναι οι λεγόμενες "σφαίρες επιρροής" των δύο μπλοκ, πράσινου και κόκκινου, που αποτρέπουν κάτι τέτοιες ενέγειες, με αντίποινα την εκδίκηση. Άστους λοιπόν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, εμάς τί μας νοιάζει?
Πρόεδρε, χαίρομαι που γέλασες με το κείμενο. Δεν τον έχω άχτι τον Καστίγιο. Τον θεωρώ καλό ποδοσφαιριστή, αλλά συγχρόνως δεν κουβαλάει και μυαλό. Σαν να έχεις μια πολυκατοικία με το ρετιρέ αυτής να είναι άδειο. Χαραμίζει το εαυτό του. Και έχει να αντιμετωπίσει και προσωπικά προβλήματα, τα οποία είναι φανερό ότι αδυνατεί να διαχειριστεί. Πρέπει να ξεσπάσει στο γήπεδο, αλλά με τον σωστό τρόπο κι όχι με μαλακίες, θέατρα και ατομιστίες. Άκουσες το πλήθος, μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή ο Άνταμς; Πανικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήPiciFriki, μακάρι να μας τρέλαινε μόνο ο Καστίγιο. Μακάρι.
Χάρη, ο νταλκάς που έχω για τον Άρη δεν περιγράφεται με λόγια. Ειλικρινά σου μιλάω. Το φωνάζω εδώ και πολύ καιρό: χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τη διοίκηση. Πέτα στην κερκίδα παίχτες που αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι δεν μπορούν. Βάλε μέσα σκυλιά του πολέμου και παίχτες που αντιλαμβάνονται την ισχυρή πίεση του Άρη και την ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, πρέπει να βγει ο Αθανασιαδης και να μιλήσει. Στα έλεγα ρε Πρόεδρε: βγες και πες ότι ο Τσιώλης θα μείνει πάση θυσία. Δεν βγήκες και τώρα τρώμε στην μάπα τον Πολωνό Γκουαρντιόλα. Τι να νοιώσει αυτός από Άρη; Αυτός νομίζει ότι θα έχει πίστωση χρόνου! Ψιτ, Πολωνέ, δεν έχεις πίστωση χρόνου! Μια θηλιά στο λαιμό σου έχεις! Τα πράγματα δεν ήταν σκατά. Τώρα είναι. Εμείς τα κάναμε. Μόνοι μας. Για την δεύτερη παράγραφο είμαι μαζί σου. Ο Πιλάβιος δεν κάνει ούτε για γλάστρα. Θα τον έβαζες για να διακοσμήσεις το μπαλκόνι, τον κήπο ή το σαλόνι σου; Α πα πα πα πα. Ένα τίποτα είναι. Όπως το λέω: ένα τίποτα. Συμφωνώ ότι σχεδόν όλες οι ομάδες είναι μπουρδέλο. Και συμφωνώ για τις σφαίρες επιρροής. Εντούτοις, ο Άρης συνιστά άρμα του εαυτού του. Και κακώς, κάκιστα, δεν βγαίνει η διοίκηση να μιλήσει να αθέμιτο ανταγωνισμό. Και για να κλείσω το σχόλιο: Χάρη, πολύ φοβάμαι ότι δείχνουμε έντονα σημάδια της περσινής Λάρισας. Ειδικά αν φύγει ο Πολωνός Γκουαρντιόλα και έρθει Έλληνας προπονητής.
Φίλε μου αν και ΑΕΚ συμφωνώ με τα γραφόμενα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσαμπα χαλαουα εκανες Κανθαρε, για σενα δουλευουν οι ρεπορτερς, τι αλλο θες δηλαδη? Διοτι τετοιες μερες πρεπει να ειμαι υπερ του δεοντος σεξυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης δεν λεγεται Τεννες αλλα Τενεκες οπως ειχε πει με μεγαλη επιτυχια στην Αθλητικη Κυριακη ο Κατσαρος, οχι αυτος που ρουφαει το τρομπονι, ο αλλος ο γιος του.
Γεια σου Ανέστη. Καλό ξημέρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανόλο, για μένα δουλεύουν οι ρεπόρτερς; Θεέ και Κύριε. Καλό ο Κατσαρός. Όχι ο γιος, ο άλλος που ρουφάει το τρομπόνι. Σταματάω εδώ, διότι σε λίγο θα μου έρθει στο μυαλό και ο Πουρουπουπού και θα βλέπω εφιάλτες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά χθες το βράδυ έβλεπα εκπληκτικά όνειρα. Κρίμα που δεν ήταν πραγματικά. Γεια σου ρε μάγκα.
γεια σου ρε κανθαρε
ΑπάντησηΔιαγραφήασε τον αρη γιατι οδευει ολοταχως για β.
το υγ3 ειναι ολα τα λεφτα.
αν ηταν κι ο ολυμπιακος γραμμενος στο χαρτι να δεις δημοσιοτητα και παραθυρα!!!!
και θελω σχολιο για κοντρερας και βαζελο.
συμπτωση επαναλαμβανομενη...........
ωραιος ο νερουλας (ζαγορ)οφη του βορρα τον εκανε τον μπαοκ.
ακριβυναν και τα ακτοπλοικα εισιτηρια που να τρεχεις τωρα....
Πρωί πρωί με 3 διαφορετικές εκτελέσεις του Phantom of the Opera... μας έφτιαξες πάλι Κάνθαρε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέμη, τώρα θες σοβαρή απάντηση για την δεύτερη πρόταση που γράφεις; Εσύ το λες ότι αν ήταν ο Ολυμπιακός θα είχε δημοσιότητα και παράθυρο. Αν είχε θα έπρεπε να σε προβληματίσουν σφόδρα οι λόγοι. Δεν ξέρω για Κοντρέρας. Μάλλον ούτε ο ίδιος ξέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Κόκκινε Δράκε. Ποια σου άρεσε από τις τρεις; Τα σέβη μου ρε παίχτη.
Η κακή απόδοση του Άρη δεν εξηγείται, αφού περίπου οι ίδιοι παίκτες πέρυσι επί Τσιώλη έκαναν πολύ περισσότερα πράγματα. Υπάρχει ΣΙΓΟΥΡΑ κάτι που δεν το ξέρουμε, γι' αυτό και δεν βγαίνει ο Αθανασιάδης να μιλήσει. Μεγάλο σφάλμα οι συνεχείς αλλαγές προπονητών στη μέση των σεζόν, δεν γίνεται ομάδα έτσι ρε άμπαλοι παράγοντες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ψηλός Σισσέ είναι γλάστρα. Όχι χαμηλή, τύπου γαρδένια, αλλά τύπου φίκος. Θέλει όμως να του ραντίζουν τακτικά τα φύλλα ...
Πάντως, δεν μπορεί το παλληκάρι! Δεν είναι μόνο ότι δεν θέλει, αλλά ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρα ανίκανος. Όχι για πρόεδρος της ΕΠΟ, αλλά ούτε για κλητήρας. Απόδειξη ο χειρισμός στο έγγραφο. Αν μπορούσε τη θέση, βγαίνει και το ανακοινώνει, με ταυτόχρονη ερμηνεία, ότι και καλά δεν είναι τίποτε σοβαρό, το πολύ-πολύ να γίνει μια επίπληξη. Αλλά είναι κεφτές.
Καλησπέρα Κάνθαρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολα τα πράγματα για τον Άρη, στο τελευταίο παιχνίδι, εκτός από τον Φατί, τον Ούμπιντες και τον Βελλίδη (νομίζω), όλοι οι άλλοι ήταν κάτω του μετρίου.
Ο Καστίγιο είναι απαράδεκτος, όποτε παίζει αγωνίζεστε με αριθμητικό μειονέκτημα. Αν δε, παίζει και ο Τόχα, τότε είστε ήδη μείον 2.
Θέλω να ρωτήσω όμως κάτι, προπονητή αλλάξατε, εικόνα αλλάξατε; Μήπως δεν έφταιγε ο Τσιώλης τελικά;
Καλές γιορτές σε όλους!
Ήθελα να ξέρω ρε παλικαρά μου τι όρεξη είναι αυτή να επιμένεις να αναλύεις τα παιχνίδια του Άρη. Δεν βλέπεις ότι ο Θεός (του πολέμου, κατά το Βασιλιάς) είναι γυμνός; Σε μας κάνεις πλάκα είναι στον εαυτό σου. Σε κάποιον κάνεις πλάκα πάντως! Εκπλήσσομαι γιατί είσαι άτομο έξυπνο και με καλή πένα. Το μόνο που έχεις να κάνεις από δω και πέρα είναι να καταστρώνεις plans A, B etc για την εποχή μετά την πτώση στην Β' εθνική που είναι πολύ πιθανό να την δεις να έρχεται. Έχεις πρόβλημα φίλε που δεν έχει σχέση με τις τακτικές. Παίκτες δεν έχεις, λεφτά δεν έχεις και το χειρότερο είναι ότι πιστεύεις ότι είσαι μεγάλη ομάδα και ζητάς αποτελέσματα από το "μηδέν". Έγραφες προχθές για μεγάλη πίεση προς τον πάγκο. Ήθελα να ξέρω τι πιέζουν οι απίθανοι κάπου που δεν υπάρχει τίποτα! Στα μαθηματικά το "μηδέν" με όποιον αριθμό και να το πολλαπλασιάσεις το γινόμενο συνεχίζει να είναι ΜΗΔΕΝ. Αφού και φέτος που το επίπεδο ποιότητας του ποδοσφαίρου μας έχει καταβαραθρωθεί κι εσείς είστε στην ζώνη υποβιβασμού κλάφτα Κάνθαρε (κατά το Χαράλαμπε)! Συνέλθετε εκεί στον Άρη, δείτε την πραγματικότητα στα μάτια και αντιδράστε αν μπορείτε βέβαια, αλλιώς περιμένετε το μοιραίο. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα είστε οι μόνοι. Θα έχετε να παρηγορείστε με:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.ΑΕΚ: Αυτοί τουλάχιστον ψάχνουν τους λογαριασμούς τους Ψωμιάδη, εσείς έχετε ψάξετε πουθενά για λίρες; Οι παίκτες δεν πάνε στη γιορτή γιατί είναι απλήρωτοι, και οι γλοιώδεις ανταποκριτές της μιλάνε για πιτσιρικαρία και ομάδα που αναδύει υγεία και τρίχες κατσαρές όχι μόνο να τις τραβάς αλλά και να τις βγάζεις (κατά Κάνθαρον). Σκατίλα αναδύει και προσπαθούν να την κρύψουν με πατσουλί.
2.ΠΑΟΚ: Ο Ζαγοράκης σήμερα επέβαλε λιτότητα που σημαίνει «αντίο» υψηλές θέσεις στην βαθμολογία σε πρώτη δόση, αναχωρήσεις παικτών, γενική έλλειψη χρημάτων, κατρακύλα.
3.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (χειρότερος από σένα),
4.Ακόμα και ο ΠΑΟ αν δεν βγει αληθινός ο Τσάκ(ας) Νόρρις θα έχει μεγάλο πρόβλημα.
5.Για την Β’ εθνική………………………!!!!!!!!!
Τα στοίχημα που θα παίζει σε λίγο καιρό θα είναι ποιες ομάδες δεν την βγάζουν μέχρι το Πάσχα.
Οπότε έχετε άλλοθι λοιπόν να μην πάθετε κατάθλιψη!!!
Την Καλησπέρα μου!
Τελικά, μεγάλη πατάτα αυτός ο Καστίγιο. Περίμενα ότι θα έχει αλλάξει μυαλά μήπως και καταφέρει να γυρίσει την κατάσταση και να βοηθήσει την καριέρα του. Αλλά άμα σου λείπει το μυαλό δεν πας πουθενά. Πόσοι ποδοσφαιριστές δεν πήγαν χαμένοι από το ίδιο πρόβλημα ενώ είχαν απίστευτο ταλέντο. Αυτή τη στιγμή η παρουσία του στην εντεκάδα μόνο ζημιά κάνει στον Άρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, δεν τον περίμενα τόσο κακό τον Άρη φέτος. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η βουτιά που έκανε. Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με τον Τσιώλη να αποτελεί τη μεγάλη του ελπίδα για να φτιάξει μια καλή ομάδα και όλα ανατράπηκαν από την αρχή σχεδόν του πρωταθλήματος. Κι από τότε δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι, παρά την αλλαγή προπονητή. Που σημαίνει ότι δεν ήταν ο προπονητής το βασικό πρόβλημα.
Τελικά έχω την εντύπωση ότι επικρατούν καινούρια δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι με κάποια οικονομική επιφάνεια, που κάποτε έσπευδαν να ασχοληθούν με το άθλημα και να επενδύσουν, ολοένα και λιγοστεύουν και όσοι υπήρχαν μέχρι πέρυσι την κοπάνησαν τρέχοντας ή αρνούνται να συνεχίσουν και κάποιοι παλιότεροι δεν θέλουν να ανακατευτούν ξανά (Κόκκαλης, Πατέρας, Βγενόπουλος, Βαρδινογιάννης, Τσακίρης, Παππάς, Γιαννακόπουλοι, Μελισσανίδης, Χατζηιωάννου, Γκίκας, Κανελλόπουλος, Νοτιάς κλπ.). Οι ομάδες από μόνες τους και με τη στροφή στη λαϊκή βάση, αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν. Τα έσοδα μειώνονται διαρκώς, αφού πέφτουν τα εισιτήρια και ειδικά τα διαρκείας, τα τηλεοπτικά έσοδα δεν είναι πια ικανά να κλείσουν τρύπες όπως στο παρελθόν, οι χορηγοί την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και πλην του Ολυμπιακού οι υπόλοιποι δεν προσδοκούν τίποτα και από τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελα. Πού οδηγεί μαθηματικά όλο αυτό; Μήπως η επιστροφή στον ερασιτεχνισμό βρίσκεται προ των πυλών;
Η αλήθεια είναι ότι, ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, λόγω της κρίσης που χτύπησε και το ποδόσφαιρο, έσπευσαν τα εγχώρια σαΐνια να βάλουν το χεράκι τους να φάμε και τον γάιδαρο, με την απαξίωση όλου του οικοδομήματος που λεγόταν ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσα από λογής-λογής βρωμιές, στησίματα, παράνομο στοίχημα, παράγκες, θείους, ανιψιούς, καπετάνιους, παράξενους, κοκκαλιάρηδες, αγαπούλες, χοντρούς, ψηλούς Σισέ, κοντούς Μέσι και το κακό συναπάντημα. Τι περιμέναμε να γίνει; Τα βγάλαμε τα ματάκια μας χωρίς καμία βοήθεια. Μόνοι μας! Περαστικά μας...
Η αυθεντική είναι καλή αλλά λίγο light για τα γούστα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλύτερη είναι των Nightwish λόγω Tarja αλλά κυρίως λόγω της φωνής του μπασίστα.
Από την άλλη ο Adams είναι μεγάλη αγάπη οπότε ακους κ τις 3 εκτελέσεις να γουστάρεις...
Υ.Γ. Κέρδισε κ η Αρειανάρα σήμερα αν κ μας έβγαλε την ψυχή
Ψυχοβγαλτικά,αλλά τα καταφεραμε εστω και στην παράταση!Πάμε,πάμε!Στρώνουμε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπουργέ, δεν ξέρω τι να υποθέσω και δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Αλλά, όταν φέρνεις έναν προπονητή με μεγάλο κόπο, δεν τον διώχνεις μετά από συνολικά έντεκα ματς. Φαίνεσαι αναξιόπιστος και λακαμάς. Φαίνεται μυρωδιάς. Κι όλα αυτά για να φέρεις έναν Πολωνό. Εδώ, όμως, θα μαλώσουμε: σε παρακαλώ πολύ μη μου βρίζεις τους φίκους. Είναι πολύ όμορφα φυτά. Τους βάζεις στο σαλόνι σου και μεταμορφώνουν προς το καλύτερο τον χώρο. Ο Πιλάβιος για μένα είναι ένα μηδενικό. Το ποδόσφαιρο πορεύεται με αυτόματο πιλότο κι ακόμα δεν είμαι σίγουρος ούτε για αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρέ Σκάουτερ, είναι προφανές ότι ο Τσιώλης δεν ήταν το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν μόνο αυτός. Τον Τσιώλη τον πίστευα και τον πιστεύω. Τον Πολωνό Γκουαρντιόλα όχι.
Chrisgio, σεβαστή η άποψή σου, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να την αποδεχτώ. Αναλύω τακτικές (ή έστω προσπαθώ), διότι μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Ασχολούμαι με την Αρειανάρα, διότι μου δίνει ωραία γεύση στη ζωή μου. Πρόσεχε: δεν μου δίνει ζωή. Μου προσφέρει ωραιότερη γεύση. Κι ας μην παίζει καλά, κι ας μην κερδίζει. Δεν με νοιάζει. Όσο για τη B'Εθνική, είναι πάρα πολύ νωρίς για να λέμε ότι πήραμε το τρακτέρ και πάμε για τουρνέ στην επαρχία. Μην βιάζεστε. Αν κρίνω ότι τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα, πίστεψέ με, θα το γράψω. Και εννοείται ότι όλες οι ομάδες έχουν πρόβλημα. Ένας λόγος που έχουν πρόβλημα είναι ότι δεν δηλώνουν την αλήθεια στον κόσμο. Οι επικοινωνιακές τους τακτικές είναι για τα σίδερα μηδενός ομάδας εξαιρουμένης. Οι ΠΑΕ πρέπει να λειτουργούν ως ένα κράμα ανώνυμης εταιρίας και άκρατου ρομαντισμού. Είναι προφανές ότι λειτουργούν σαν ακυβέρνητα καράβια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά.
Αετόπουλο, κι εγώ περίμενα να έχει αλλάξει μυαλά. Κάναμε λάθος. Ωστόσο, η διοίκηση βάσει επικοινωνιακής σκοπιάς έκανε καλά που τον υπέγραψε. Αν δεν τον υπέγραφε θα λέγαμε α και ου. Εκ των υστέρων, όμως, η μεταγραφή ήταν άστοχη. Ούτε η πρώτη είναι μήτε η τελευταία. Οι ΠΑΕ πρέπει να οργανωθούν. Πρέπει να βάλουν ως απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα της επιχείρησης κι όχι την άμεση ανταγωνιστικότητα. Πώς θα γίνεις ανταγωνιστικός, αν δεν είσαι βιώσιμος; Άλλη μια απόδειξη ότι κυνηγάμε εφήμερες επιτυχίες. Το ζητούμενο, όμως, είναι η διάρκεια. Όσο για τον ερασιτεχνισμό που λες έχεις απόλυτο δίκιο. Οι κατηγορίες πρέπει να μειωθούν. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε τόσες ομάδες. Και επιτέλους, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: αθλητισμό και ψυχαγωγία ή καφριλίκι και παραισθήσεις;
Κόκκινε Δράκε, ο μπάσταρδος ο Άνταμς γεμίζει την σκηνή. Και η Tarja το ίδιο. Η φωνή του μπασίστα, πάντως, δεν με τρέλανε. Μας την έβγαλε την ψύχη, όντως. Συνηθισμένα τα βουνά από χιόνια.
VAD, είχα και έχω πίστη στον Αλεξανδρή. Συνεχίζουμε. Υπενθυμίζω ότι θα έρθουν και κακές στιγμές.
Πολλές καλησπέρες.