Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τα ''θέλω'' και το υλικό του Τσιώλη

Η εταιρική κουλτούρα μιας επιχείρησης έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφία και στα πιστεύω της ως προς το πως διοικεί και το πως επιχειρεί. Συσχετίζεται άμεσα με το προσωπικό πάσης φύσεως και την ηθική ακεραιότητα, τη συμπεριφορά, τις πρακτικές, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τους τρόπους δράσης. Θα το λέω μέχρι να βάλει γκολ ο Τόργκελε: οι ποδοσφαιρικές ομάδες συνιστούν επιχειρήσεις. Εταιρίες. Ανώνυμες εταιρίες. Ως εκ τούτου, η εξωστρέφεια πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η επικοινωνία πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη. Το να ικανοποιείς τα θέλω των πελατών σου πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Εν προκειμένω, αν δεν σας καλύπτει ο όρος ''πελάτες'' αντικαταστήστε τον με τον όρο ''οπαδοί''. Κι όταν μιλάμε για Π.Α.Ε. θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο λόγος των οπαδών/πελατών έχει βαρύνουσα σημασία ως προς τη διαμόρφωση εταιρικής κουλτούρας. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι συγκριτικά με άλλες ομάδες η εταιρική κουλτούρα του Άρη βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πάλαι ποτέ Προέδρου της ομάδας Γιάννη Αγγέλου προς τον Αλκέτα Παναγούλια: «Οι προπονητές σου Αλκέτα μου είπαν ότι είσαι καλός παίκτης, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, εμείς θέλουμε να βγάλουμε και καλούς ανθρώπους στην κοινωνία». Αν δεν είσαι Αρειανός δεν μπορείς να συλλάβεις την περηφάνεια, την πίστη και τη δίψα αυτής της ομάδας. Η φυγή του Μενδρινού δεν είναι τυχαία. Ο παίχτης αμαύρωσε την εικόνα του συλλόγου, έστω κι από σπόντα. Το ότι η ομάδα φέρεται κατά του γυμνού βασιλιά δεν είναι τυχαίο. Το σύστημα του Άρη αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Το διαχρονικό γεγονός ότι ο Άρης δεν ανοίγει πόδια σε οποιοδήποτε άθλημα δεν είναι τυχαίο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του. Αυτή είναι η εταιρική του κουλτούρα. Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εσάς θεωρείτε ότι γράφω χαζομάρες. Ίσως είναι κι έτσι. Ίσως έχετε γαλουχηθεί με διαφορετικά ιδανικά από εμάς που έχουμε περάσει τόσα δεινά και παρόλα αυτά στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό του Θεού του Πολέμου. Δεινά που αν περνούσαν άλλες ομάδες ίσως να μην είχαν ορθοποδήσει ποτέ. Για αυτό είμαστε Άρης. 


Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχω την τάση να ξεφεύγω. Συγχωρέστε με. Ενδέχεται να φταίει το καλοκαιράκι. Γιατί έγραψα τη μακροσκελή εισαγωγή; Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται έχει να κάνει με τον Μήτρογλου. Το ότι ο παίχτης δεν ήθελε να παίξει στον Ατρόμητο, αλλά στον Άρη είναι βέβαιο. Το ότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να τον δώσει στον Άρη, αλλά στον Ατρόμητο είναι εξίσου βέβαιο. Οι λόγοι είναι γνωστοί τοις πάσι. Η ένσταση του Κάνθαρου έγκειται στο εξής: έστω ότι ο Τσιώλης είναι προπονητής και σκέφτεται αποκλειστικά την αγωνιστική απόδοση της ομάδας. Έστω ότι θεωρεί τον Μήτρογλου καλό και χρήσιμο παίχτη. Η διοίκηση τι κάνει για όλα αυτά; Από την μία πλευρά οφείλει να ικανοποιήσει τα θέλω του προπονητή κι από την άλλη πρέπει να σκεφτεί την ομάδα. Την εταιρική της κουλτούρα. Προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιώ: ''οφείλει'' και ''πρέπει''. Κατά την ταπεινή γνώμη του Κάνθαρου, αν η διοίκηση πράγματι προσπάθησε να κλείσει τον παίχτη έκανε μέγιστο φάουλ. Δεν αναφέρομαι για την ικανότητά του -την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω- αλλά για την αψεγάδιαστη καγκουριά του. Σε αυτό το σημείο αποδίδω τιμές στο Μπουρνάζι και στα club της παραλιακής και ευχαριστώ όλους αυτούς που συντέλεσαν στη μετακίνηση του παίχτη προς τον Ατρόμητο και γλίτωσαν τον Κάνθαρο από την αηδία που θα ένοιωθε, βλέποντας τον Μήτρογλου με το Θεό του Πολέμου στο στήθος. Υποθέτω ότι με βρίσκετε υπερβολικό. Ίσως και να είμαι. Ίσως να είμαι ρομαντικός. Ίσως να είμαι ορθολογικός. Πολύ απλά είμαι Αρειανός.

Και περνάμε στην πεμπτουσία του άρθρου. Ο Τσιώλης έχει δηλώσει πολλάκις ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια για την απόκτηση σέντερ μπακ και επιθετικού κι ότι προτίθεται να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Μακάρι τα μικρά Αρειανάκια να αγωνιστούν και να πάνε καλά. Υπενθυμίζω ότι η μεταχείριση και η αξιοποίηση των φυτωρίων πρέπει να γίνεται βάσει τακτικού πλάνου κι όχι λόγω βάναυσης αναγκαιότητας. Επομένως, αν ο προπονητής κρίνει ότι οι Τοπούζης, Κανούλας και Αγγελούδης μπορούν να καλύψουν τη θέση παρέα με τον Τσέζαρεκ, τότε ουδέν πρόβλημα. Ο Τσιώλης βρίσκεται καθημερινά στις προπονήσεις και ξέρει από πρώτο χέρι τι ψάρια πιάνουν οι παίχτες. Εμείς δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται στις προπονήσεις. Αυτός είναι ένας κύριος λόγος που κράζουμε τους προπονητές. Προσοχή: πολλοί είναι αυτοί που φωνάζουν για σέντερ μπακ και επιθετικό. Έχουν δίκιο. Κι εγώ μαζί τους είμαι, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δυο βασικότατα πράγματα και να ικανοποιήσουμε κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι αυτοί που ενδέχεται να έρθουν να μπορούν να κάνουν τη διαφορά και δεύτερον να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας. Οι οικονομικές υπερβάσεις και θυσίες δεν είναι επιθυμητές. Άρα, η μεταγραφή επιθετικού ή κεντρικού αμυντικού δεν πρέπει να γίνει για λόγους εντυπωσιασμού ή για λόγους εισιτηρίων διαρκείας. Πιστέψτε με ότι αν η ομάδα αποδίδει καλή μπάλα και καλό ποδόσφαιρο το Χαριλάου θα γεμίζει, ανεξαρτήτως των διαρκείας. Επιπλέον, δεν θέλω μόνο οπαδική ποσότητα, αλλά κυρίως οπαδική ποιότητα. Επαναλαμβάνω ότι η απόκτηση επιθετικού ή αμυντικού, αν πραγματοποιηθεί, πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα τις αναπηρίες της ομάδας και τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους. Ελπίζω η διοίκηση να δώσει σύντομα στίγμα περί των προθέσεών της σχετικά με αυτό το ζήτημα. Για την ακρίβεια έπρεπε ήδη να έχει δώσει. Και επανέρχομαι στο θέμα Μήτρογλου. Αυτός ο παίχτης θα έδινε το κάτι παραπάνω; Ας είμαστε σοβαροί. Ο Μήτρογλου είναι από τους ελάχιστους επιθετικούς που έχω δει στη ζωή μου, ο οποίος κάνει κίνηση πίσω από το σέντερ μπακ. Απίστευτα πράγματα. Επιπλέον, δεν μαρκάρει, δεν τρέχει, δεν είναι γρήγορος, δεν έχει άλμα, δεν έχει κεφαλιά. Διαθέτει, όμως, μηδενική τακτική παιδεία και ελάχιστη διάθεση για δουλειά. Ο Βαλβέρδε δεν τον υπολογίζει, ουδεμία ομάδα ενδιαφέρθηκε να δώσει λεφτά για να τον αποκτήσει, μυαλό στο καγκουριασμένο κεφάλι του δεν έχει και θα τον πάρει ο Άρης; Τα πιστόλια του και σε άλλη παραλία. Εξάλλου, έχουμε ήδη δυο ''κακά'' παιδιά, δεν θέλουμε άλλα. Ούτως ή άλλως η ομάδα έχει καλούς μεσοεπιθετικούς που στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτό το θέμα.

Και πάμε στα σέντερ μπακ. Με το σύστημα που ακολουθεί ο Τσιώλης και κυρίως με τη διάταξη που τηρεί η ομάδα διακρίνω πρόβλημα. Τους Γιαννίτση και Κοτσώνη δεν τους έχω σπουδάσει κι ως εκ τούτου αδυνατώ να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη. Μπορώ, όμως, να εκφέρω άποψη για τον Γκιάρο και συγκεκριμένα για την απουσία αυτού. Όταν ακούω την φράση ''ξένο σέντερ μπακ στην Ελλάδα'' ξεχωρίζω αμέσως δυο ονόματα: Χέντρικσεν και Γκιάρο. Ο Βραζιλιάνος είναι η επιτομή του εγκεφαλικού σέντερ μπακ. Άριστη γνώση των δυνατοτήτων του. Οξυδέρκεια. Έγκαιρες επεμβάσεις. Γρήγορο μυαλό που υποκαθιστούσαν τα αργά του πόδια. Πολύ καλή επικοινωνία με τους συμπαίχτες του. Είχε, όμως, μέτρια μεταβίβαση και δεν μπορούσε να προωθήσει το παιχνίδι ικανοποιητικά. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε ενεργό μέλος της Εθνικής Βραζιλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δίπλα του όλοι παρουσίασαν βελτίωση. Μερική εξαίρεση αποτελεί ο ''πολύς'' Λέμπο. Τα παραδείγματα των Αβραάμ, Νασούτι και Λαζαρίδη είναι αδιαμφισβήτητα. Ο Γκιάρο με την εμπειρία και την ικανότητά του κράταγε πολλές φορές το κέντρο άμυνας μόνος του. Κάπως έτσι, ο Λαζαρίδης, ως αριστερό κεντρικό μπακ, συχνά πυκνά έβγαινε να καλύψει τον φιλότιμο -πλην ανεπαρκή- Μίτσελ. Ένας Μίτσελ που κοιτάει τον αντίπαλο σαν γκόμενα. Όταν τον έχει μπροστά του, διότι συνήθως βλέπει την πλάτη του. Ακόμα και μέσα στην περιοχή ή στα στημένα το ίδιο μοτίβο ισχύει. Μαρκάρει τον αντίπαλο από πίσω. Ακριβώς το ίδιο πράγμα έγινε και στο φιλικό με τα Γιάννενα. Μάρκαρε τον παίχτη από πίσω και υπέπεσε σε πέναλτι. Περιττό να θυμίσω πόσα γκολ φάγαμε πέρυσι από την πλευρά του. Ένα αριστερό άκρο άμυνας το οποίο πέρυσι πολλές φορές -εκτός από τον Λαζαρίδη- κάλυπταν οι Βαγγέλι και Χαβίτο ερχόμενοι από τη δεξιά πλευρά (!). Να δω φέτος ποιος θα τρέχει να καλύπτει τον παίχτη. Ο Πορτίγια; Ο Παπαστεριανός; Ο Οικονομόπουλος; Ο Τόχα; Ο Νέτο προερχόμενος από έξω δεξιά; Ο φούφουτος; Το πρόβλημα του Μίτσελ το είχε εντοπίσει ο Κούπερ. Θέλω να πιστεύω ότι ο Τσιώλης δεν θα το υποτιμήσει. Τα μέχρι τώρα δεδομένα μου δείχνουν ότι θα δεινοπαθήσουμε. Η επιθετική φιλοσοφία του Τσιώλη θα συμβάλλει σε αυτό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπογράφουμε κάποιον παίχτη, ο Λαζαρίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Γκιάρο. Μακάρι να αντεπεξέλθει και να πιάσει τα στάνταρ της προηγούμενης σεζόν. Έτσι δεν είναι κύριε Σάντος; Μακάρι κι ο παρτενέρ του (Παπαζαχαρίας;) να τιθασεύσει την πίεση και να φανεί αξιόπιστος.


Πριν μιλήσαμε για σύστημα και διάταξη. Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Ένα σύστημα μπορεί να λάβει αρκετές διατάξεις στον αγωνιστικό χώρο. Το σύστημα αποτελεί γενική έννοια, ενώ η διάταξη ειδική. Η διάταξη θέτει περισσότερες παραμέτρους. Δεν λογίζει μόνο τη θέση του παίχτη στο χώρο, αλλά επιπρόσθετα την αποστολή και την κίνηση αυτού. Κυρίαρχη θέση κατέχουν τα αμυντικά χαφ. Ανέκαθεν κατείχαν. Οι ποδοσφαιράνθρωποι παλιά έλεγαν: «δείξε μου τα χαφ σου να σου πω ποιος είσαι». Όπως έγραψε πρόσφατα ο Καρπετόπουλος: «Πάντα ένας μεγάλος αμυντικός χαφ με ποιότητα και προσωπικότητα θα διαφοροποιεί τις καλές από τις αληθινά μεγάλες ομάδες». Το να κόβεις ή να κλέβεις την μπάλα από τον αντίπαλο -κάτι που κάνουν πολλοί- είναι σημαντικό. Το κάνουν, όμως, και άλλοι. Απαιτούνται κι άλλα προσόντα. Τα έχουμε; Ο Άρης σαν στυλοβάτη της μεσαίας γραμμής έχει τον Φατί. Πραγματικός σκύλος. Γαβγίζει και δαγκώνει. Καλό αντιαεροπορικό, δυνατός στις μονομαχίες, πολλά μέτρα στο πλάτος και έτι περισσότερα στον άξονα. Μέχρι και το πόδι του δοκιμάζει. Δυστυχώς, δεν μπορεί να πασάρει με ακρίβεια και δεν ορίζεται ως η αποθέωση της δημιουργίας, αλλά δείχνει όρεξη και διάθεση. Μακάρι να αντέξει και να μην τρέχει μέχρι να πεθάνει ο Χαϊλάντερ. Ειδάλλως, θα αναγκαστούμε να αμολήσουμε το έτερο σκυλί του πολέμου: τον πυραυλοκίνητο Πρίττα. Ας ελπίσουμε ότι ο Γάλλος, εκτός της περιοχής ευθύνης του, δεν θα χρειαστεί να μπαλώνει τη θέση του αριστερού μπακ και του κεντρικού αμυντικού. Ας ελπίζουμε ότι οι λοιποί παίχτες που συγκροτούν τον ρόμβο θα του δίνουν βοήθειες και ανάσες. Σε αυτό το σημείο θα μιλήσω για τις αλληλοκαλύψεις. Το να ξέρεις να καλύπτεις το συμπαίχτη σου είναι άκρως σημαντικό για την ευρυθμία της αμυντικής λειτουργίας. Δεν αρκεί να λες ότι αλληλοκαλύπτω. Πρέπει να ξέρεις πότε πρέπει να αλληλοκαλύψεις. Σημειωτέον, όταν λέμε αλληλοκάλυψη εννοούμε τρέξιμο. Το τρέξιμο είναι πάλι μια σχετική έννοια. Δεν αρκεί να τρέχεις πολύ. Πρέπει να τρέχεις ποιοτικά. Να έχεις επίγνωση των τετραγωνικών. Να αφήνεις την μπάλα να τρέχει για εσένα. Να κάνεις σωστή κατανομή δυνάμεων. Ένα αριθμητικό κριτήριο είναι η στατιστική. Αν έχεις υψηλά ποσοστά κατοχής και αρκετές ευκαιρίες για γκολ, έχοντας τρέξει λιγότερα χιλιόμετρα από τον αντίπαλό σου, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Επί παραδείγματι, ένας παίχτης που κατανέμει άριστα τις δυνάμεις του είναι ο Πάμπλο Γκαρσία (επαναστάτης). Αντίθετα, ο Καραγκούνης τρέχει λες και του έχουν δέσει στην πλάτη ένα καλάμι με ένα καρότο να κρέμεται μπροστά από τη μουσούδα του. Το ίδιο και ο Σακάτα (πουλέν) που συμπεριφέρεται λες και είναι χαμστεράκι που τρέχει πάνω στη ρόδα άσκησης. Θα δανειστώ έναν μπασκετικό όρο: όταν εφαρμόζουμε την αλληλοκάλυψη πρέπει να γνωρίζουμε πότε η πλευρά μετατρέπεται σε αδύνατη (weak side) και να αντιδρούμε άμεσα, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα κενά. Αν π.χ. ο Φατί πάει προς τα αριστερά της μεσαίας γραμμής για να καλύψει τον Μίτσελ ή να ντουμπλάρει αντίπαλο θα πρέπει να λάβουν μέρος κάποιες αυτοματοποιημένες κινήσεις. Θα πρέπει, φερειπείν, ο Καπετάνος από την κορυφή του ρόμβου να κατηφορίσει 6-8 μέτρα. Παρόμοια πρέπει να πράξει κι ο ένας εκ των δυο επιθετικών. Παράλληλα, ο Νέτο που θα βρίσκεται έξω δεξιά θα πρέπει να συγκλίνει προς τον άξονα. Ο αριστερός κεντρικός οπισθοφύλακας πρέπει να ελέγξει και το αριστερό άκρο άμυνας. Ο δεξιός κεντρικός οπισθοφύλακας πρέπει να προωθηθεί περίπου τέσσερα μέτρα και να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του το κέντρο αμύνης. Ο Βαγγέλι ως δεξί μπακ θα πρέπει να ανέβει ελάχιστα παραπάνω μέτρα από τον δεξιό κεντρικό μπακ, να συγκλίνει ελαφρώς προς τον άξονα, να θέσει υπό την εποπτεία του την αδύνατη πλευρά και να βγει μπροστά σε ενδεχόμενη αντεπίθεση. Υπενθυμίζω ότι η μπάλα παραμένει στην αριστερή πτέρυγα. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν στην απόλυτη θεωρία. Στην πράξη επικρατούν ιδιάζουσες συνθήκες. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι αλλαγές θέσεων πρέπει να γίνουν τάχιστα. Σκοπός αυτών των κινήσεων είναι πρωτίστως να κλείσουν οι διάδρομοι, καλύπτοντας το χώρο και δευτερευόντως, μέσω της ασκούμενης πίεσης, να αποκτήσεις κατοχή. Συνήθως, οι περισσότεροι προπονητές θέλουν να κλέβουν την μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο πιάνεις ανοργάνωτη την άμυνα του αντιπάλου και βγάζεις εύκολα την κόντρα, είτε μοιράζοντας παιχνίδι από τον άξονα είτε ενεργώντας το όβερλαπ. Αρκεί να θες να παίξεις την κόντρα. Εμείς θέλουμε; Νομίζω ότι στα πλαίσια της ορμητικότητάς μας (συμ)περιλαμβάνονται και οι -βάσει πλάνου- αντεπιθέσεις. Ειδικά εκτός έδρας. Η πάστα των μεσοεπιθετικών μας ενισχύει την εν λόγω άποψη. Το ερώτημα που ανατέλλει είναι το εξής: μπορούν τα κεντρικά και ακραία χαφ να αλληλοκαλύπτουν ιδανικά, όπως κάλυπτε ο Βιτόλο, ο Χαβίτο ή ο Παλαθουέλος ή όπως καλύπτει ο Πρίττας και ο Φατί; Θα μαρκάρουν αποτελεσματικά π.χ. οι Καστίγιο, Πορτίγια και Τόχα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό, ασχέτως πληρώματος χρόνου.

Σε αυτό το σημείο θα προσπαθήσω να εξετάσω τον άξονα σε όλο το μήκος του. Ξεκινάμε με τον όρο ''επιμήκυνση''. Λέγοντας επιμήκυνση εννοούμε την σύνδεση των γραμμών με έξτρα παίχτη ή παίχτες π.χ. μπροστά από τον τερματοτοφύλακα, μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ή πίσω από τους επιθετικούς. Ουσιαστικά σημαίνει βάθος, σημαίνει ''έχω τις γραμμές κοντά''. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο μεγαλύτερη επιμήκυνση έχει ο άξονας τόσο λιγότεροι χώροι γίνονται διαθέσιμοι για τον αντίπαλο. Αυτό επιτρέπει στον προπονητή να κλειδώσει την άμυνα και να αποκτήσει ευελιξία κινήσεων αναφορικά με την επιλεγόμενη (επιθετικογενή) τακτική, ειδικά από τη στιγμή που διαθέτει στοιβαρά ακραία μπακ και μπαλαδόφατσες στην επίθεση. Δυστυχώς, στον Άρη μόνο ο Αλβανός σκύλος λογίζεται ως πεινασμένο ακραίο μπακ. Τουλάχιστον, διαθέτουμε κάποιες μπαλαδόφατσες στην επίθεση. Πάντως, και πέρυσι δεν είχαμε προβλήματα από τον άξονα και μάλιστα με 4-4-2 στην ευθεία. Το πρόβλημα εντοπιζόταν στη σύνδεση κέντρου και επίθεσης με τον Κόκε να αδυνατεί να κάνει την διαφορά. Επιπλέον, με την επιμήκυνση προσπαθείς να ελέγξεις καλύτερα την μπάλα και να αποκτήσεις γρήγορη κυκλοφορία. Εντούτοις, παραδέχεσαι ότι υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με την τεχνική επάρκεια του άξονα, ειδάλλως δεν θα επέλεγες να παίξεις με βάθος. Η παραδοχή είναι το πρώτο βήμα, η λύση είναι το δεύτερο. Προσπαθείς, δηλαδή, να αντισταθμίσεις την έλλειψη ποιότητας με ποσότητα. Ο Κούπερ προσπάθησε να καλύψει την έλλειψη ποιότητας με αδιάκοπο και συνεχές τρέξιμο και να το διευθετήσει με μακρινές μπαλιές. Στην Ελλάδα τζίφος, στην Ευρώπη διάνα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου συχνά έπρεπε να αποκτούμε πρωτοβουλία κινήσεων και να αντιμετωπίζουμε κλειστές άμυνες, αποτύχαμε. Αντίθετα, στην Ευρώπη, όπου είχαμε ανοικτούς χώρους -και υψηλότερο κίνητρο- το τρικ δούλεψε ικανοποιητικά. Ο Τσιώλης, επειδή προτιμά τις κοντινές πασούλες, επέλεξε το ρόμβο για να μην καταλήξει στις μακρινές μπαλιές. Το είχε κάνει κι ο Μιχαλήτσιος στο εντός έδρας ματς με τη Σίτι, βάζοντας τον τιτανοτεράστιο Πρίττα να λειτουργεί ως σύρτης μπροστά από τα κεντρικά μπακ. Ανέφερα προηγουμένως τον όρο ''τεχνική επάρκεια του άξονα''. Με ανησυχεί το πως θα αντιδρούμε σε καταστάσεις, κατά τις οποίες ο αντίπαλος πιέζει ψηλά. Ο Βαλβέρδε μας είχε δυσκολέψει αρκετά σε αυτό το κομμάτι. Πόσοι, όμως, προπονητές στην Ελλάδα πιέζουν ψηλά; Συνυπολογίζω και το ότι τα κεντρικά μπακ δεν είναι κλώνοι του Πικέ ή του Λούσιο και άμεσα προκύπτει η αναγκαιότητα του πόσο γρήγορα και ασφαλή πρέπει να φτάνει το τόπι στους μπαλοκουβαλητές, ήτοι στη βάση (π.χ. Φατί) και στα άκρα του ρόμβου (π.χ. Πορτίγια και Νέτο). Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι οι μεσοεπιθετικοί μας έχουν ικανότητες. Καστίγιο, Σολτάνι και Νέτο μπορούν να κάνουν μπούκες και αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Ο μπούκλας σε συνθήκες αρχής και τάξης βραχυκυκλώνει, αλλά σε συνθήκες ανοργάνωτης αντίπαλης άμυνας είναι εξαιρετικός. Επιπλέον, οι δυο πρώτοι έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι που δεν γινόταν πέρυσι: ντρίμπλα και κίνηση με ή χωρίς την μπάλα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και φρόνιμα παιδιά. Σε αυτό το σημείο οφείλω να πω ότι αυτός που κάνει κίνηση άνευ μπάλας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να δεχτεί και πάσα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι από τη στιγμή που ο παίχτης κάνει την κίνηση πρέπει να του δώσουν και την μπάλα. Λάθος. Ο σκοπός της κίνησης χωρίς την μπάλα είναι να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, να βρεθούν διάδρομοι και να τραβήξεις παίχτη ή παίχτες. Εν προκειμένω, θεωρώ ότι ο επιθετικός (Τσέζαρεκ;) είναι αυτός που πρέπει να τραβάει κορμιά για να ανοίξει χώρο για τις μπούκες του Σολτάνι και του Καστίγιο. Επί Κούπερ, προσπαθούσαμε να περάσουμε με γεμιστά την μπάλα στον Κόκε με μοναδικό σκοπό να την κατεβάσει ή έστω να την ''σπάσει'' σε κάποιον που έκανε κίνηση στην πλάτη της άμυνας, όπως ο Χαβίτο, ο Κάλβο ή ο Ρουίζ. Ο συνδετικός κρίκος του Κόκε έχει χαθεί. Ευτυχώς. Επρόκειτο πραγματικά για μια χρονοβόρα διαδικασία. Πλέον, αν θέλουμε να κάνουμε μακρινή μπαλιά ψάχνουμε απευθείας τον παίχτη που κάνει την κίνηση στην πλάτη της άμυνας, χωρίς να περιλαμβάνεται μεσάζοντας. Ο Καπετάνος και ο Πορτίγια την έχουν τη μακρινή πάσα. Επιπλέον, μου φαίνεται ότι οι κάθετες θα πολλαπλασιαστούν. Όσοι περισσότεροι παίχτες κινούνται συγχρόνως, τόσο πιο πολύ μπερδεύεται ο αντίπαλος, τόσο πιο πολύ ανοίγουν οι χώροι.  Το να κάθονται οι παίχτες και να αλλάζουν πασούλες λες και είναι ακούνητα αγαλματάκια είναι ανεπίτρεπτο στο ποδόσφαιρο. Παλαιότερα, για να δουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος πετούσαν την μπάλα ψηλά και σου έλεγαν να την στοπάρεις. Πλέον, σου λένε να τρέξεις τα εκατό μέτρα και σε χρονομετράνε. Μολαταύτα, κάποιες βασικές αρχές του ποδοσφαίρου παραμένουν αναλλοίωτες. Για παράδειγμα το σουτ. Αν δεν σουτάρεις δεν βάζεις γκολ. Υποθέτω ότι πέρυσι παίζαμε με μπάλες που περιείχαν άμμο κι όχι αέρα. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα δοκιμάζουμε τα ποδάρια μας. Επίσης, αν δεν πατάς περιοχή ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες για γκολ. Υποθέτω ότι πέρυσι οι αντίπαλες περιοχές είχαν κροκόδειλους, φίδια και σκορπιούς. Πάντως, η αρχή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Εκτός από το σουτ και το πάτημα περιοχής έχουμε και την πάσα. Θέλω να πιστεύω ότι τα φαινόμενα τύπου Τόχα θα εκλείψουν. Αν θελήσω να δω περιστροφές γύρω από τον άξονα βάζω στο βίντεο τα Looney Tunes και απολαμβάνω τον τρισμέγιστο Tasmanian Devil ή επιλέγω ΕΤ1 και παρακολουθώ τον gentleman Κωστάλα να περιγράφει καλλιτεχνικό πατινάζ. Ο Κολομβιανός δεν ταιριάζει για τη βάση, την κορυφή ή τα άκρα του ρόμβου κι αν θέλετε τη γνώμη μου δεν μπορεί να εναρμονιστεί με τις επιταγές του γρήγορου ποδοσφαίρου.  


Θέλω να βλέπω παίχτες και μπάλα σε κίνηση. Το ίδιο θέλει κι ο Τσιώλης. Το ζητούμενο είναι να πασάρεις με τη μία. Έτσι γίνονται οι συνδυασμοί. Τα τριγωνάκια. Τα ένα δύο. Έτσι γίνονται οι αυτοματισμοί. Αφήνεις την μπάλα να τρέχει για σένα, έχοντας ως κέρδος την καλή κυκλοφορία και την κούραση του αντιπάλου. Δεν ταλαιπωρείς το τόπι, τους συμπαίχτες, τον προπονητή, το θεατή και τον εαυτό σου. Όταν βλέπεις τον παίχτη να ''παίζει πολύ'', τότε υπάρχει κρίση ομαδικότητας και αγωνιστικής ταυτότητας. Ελπίζω ο Καστίγιο να ''παίζει καλά'' χωρίς να ''παίζει πολύ''. Το επιθυμητό είναι το γρήγορο ποδόσφαιρο κι όχι το βιαστικό. Το ιδανικό είναι να έχουμε ταχύτητα στα πόδια, αλλά και στο μυαλό. Τι σημαίνει αυτό; Είπα προηγουμένως ότι πρέπει να πασάρουμε με την μία. Μια πάσα εξαρτάται από δυο συνιστώσες: τον πομπό και το δέκτη. Σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η πάσα εξαρτάται κυρίως από το δέκτη κι όχι τον πομπό. Γιατί; Διότι, δεν περιμένεις να έρθει το τόπι στα πόδια σου. Πας εσύ πάνω στην μπάλα. Διότι, πολύ πριν υποδεχτείς την μπάλα πρέπει να γνωρίζεις τι θα την κάνεις. Οι περισσότεροι παίχτες πρώτα ''κολλάνε'' το τόπι στο πόδι και μετά αποφασίζουν τι θα την κάνουν. Το αποτέλεσμα είναι να ''καις'' καλές πάσες και να καθυστερείς ή να χάνεις την μπάλα. Κλασικό παράδειγμα καθυστέρησης ο Τόχα κι ο -αινιγματικός και εσχάτως πολυθεσίτης- Κασναφέρης. Κλασικό παράδειγμα απώλειας ο Σακάτα κι ο Χαβίτο παλαιότερα. Αν κατέχεις την μαγεία της ντρίμπλας τι περιμένεις; Ντρίμπλαρε. Αν έχεις πόδια που εκτοξεύουν ρουκέτες μην το σκέφτεσαι. Βομβάρδισε. Αν δεν έχεις κανένα από τα δυο προαναφερθέντα στοιχεία πάσαρε με τη μία. Ποιοι παίχτες του Άρη είναι ικανοί να ντριμπλάρουν; Ο Σακάτα δεν μπορεί. Τουλάχιστον, έχουμε τον Καστίγιο, το Σολτάνι και το Νέτο. Να σουτάρουν; Ο Καπετάνος, ο Νέτο, ο Καστίγιο κι ο Σολτάνι μάλλον ναι. Ίσως κι ο Τσέζαρεκ με τον Πορτίγια και τον Φατί. Να δώσουν πάσα με την μία; Ο Παπαστεριανός, ο Πρίττας κι ο Φατί είναι σίγουρα καλύτεροι από τον Τόχα στην γρήγορη πάσα. Ακόμα κι ο Μίτσελ είναι καλύτερος από τον Κολομβιανό σε αυτό το κομμάτι. Στην ιδανική περίπτωση κατά την οποία έχεις υποδεχτεί σωστά την μπάλα και γνωρίζεις εκ των προτέρων πως να την μεταχειριστείς, έχεις ολοκληρώσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για το επιθετικό ξεδίπλωμα της ομάδας. Το να απλώνει μια ομάδα το παιχνίδι της σαν βεντάλια μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα με μια κάθετη. Το πρόβλημα στην ομάδα είναι ότι όσο εύκολα θα βγάζουμε κάθετες, άλλο τόσο θα της δεχόμαστε. Οι λόγοι αναλύθηκαν παραπάνω. Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι αγωνιζόμαστε στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου οι περισσότερες ομάδες βγάζουν αντεπίθεση με δυο, άντε δυόμισι παίχτες. Πιθανολογώ ότι θα γλιτώσουμε κάποια γκολ. Αν δεν είχαμε και τον Μίτσελ θα γλιτώναμε ακόμα περισσότερα. Ο Αγτζίδης, άραγε, πόσο χειρότερος είναι; Από την άλλη πλευρά, αν δεν είχαμε τον Τόχα θα πετυχαίναμε περισσότερα τέρματα. Ο Κατίδης πόσες φορές παραπάνω περιστρέφεται από τον Κολομβιανό; Συνεχίζω τα απανωτά ερωτήματα. Μπορει ο Λαζαρίδης να καλύψει το κενό του Γκιάρο; Όχι σε απόλυτο βαθμό, αλλά σίγουρα είναι αξιόλογος, αξιόπιστος και σταθερός. Μπορεί ο Φατί να κόψει; Ο Πρίττας; Βέβαια. Ο Παπαστεριανός; Ίσως. Ο Τόχα; Είναι ντελικάτος για αυτή τη δουλειά. Μπορεί ο Καπετάνος να δημιουργήσει; Ο Νέτο; Υποθέτω πως ναι. Ο Πορτίγια; Ίσως. Ο Σακάτα και ο Τόχα; Όχι. Ο Τριανταφυλλάκος κι ο Γιαννώτας; Άγνωστο. Μπορεί ο Σολτάνι να τελειώσει τις φάσεις; Ο Καστίγιο; Έτσι πιστεύω. Ο Τσέζαρεκ; Αν θυμηθεί τον καλό του εαυτό, ίσως. Θέλουμε μπομπάτο σέντερ μπακ; Ναι. Θέλουμε γκολτζή; Ναι.

Οδεύουμε προς τον τερματισμό του άρθρου. Ίσως σας φαίνονται πολλά αυτά που έγραψα, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι άκρως ελάχιστα. Τουλάχιστον, ελπίζω να είναι κατανοητά αν και το γνωστικό υπόβαθρο του αντικειμένου εκ μέρους των αναγνωστών μάλλον είναι απαραίτητο. Όπως και να έχει, σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα με τις φλυαρίες μου. Επεχείρησα να αποκρυπτογραφήσω κάποιες κύριες έννοιες του ποδοσφαίρου συναρτήσει της Αρειανάρας. Προσπάθησα να αποτυπώσω τις εντυπώσεις μου από τον Τσιώλη, όπως ακριβώς τις έχω αντιληφθεί μέσα από τις δηλώσεις του, το υπάρχον υλικό, την περσινή χρονιά και τα τωρινά φιλικά. Υπενθυμίζω ότι τα φιλικά τα γράφω στα παπάρια μου. Δεν με νοιάζουν οι πειραματισμοί και τα αποτελέσματα. Αδιαφορώ αν στα φιλικά ο Φατί παίζει σέντερ φορ, ο Πορτίγια βρίσκεται στην κορυφή του ρόμβου κι ο Σακάτα αγωνίζεται ως δεξί μπακ. Ωστόσο, μπορείς να διακρίνεις ενδεχόμενη τεχνική ανεπάρκεια. Δεν περιμένω να διαβάσετε όλο το κείμενο. Κατανοώ ότι είναι εκτενές. Εν τέλει, όσοι ελάχιστοι το πράξετε, θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας. Θα χαρώ να συζητήσουμε για τεχνικά και τακτικά θέματα. Θα χαρώ να συζητήσουμε για ποδόσφαιρο.

Υ.Γ.1 Ο Κάνθαρος δεν είναι θαυμαστής του Τόχα. Δεν εκτιμώ τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ούτε το μεγάλο του παπαρδέλι. Ωστόσο, οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι λεβεντιά. Ο λόγος; Διαβάστε: «Το ότι δέχτηκα αυτή τη μείωση αποδοχών δεν σημαίνει ότι αγάπησα και τον Άρη. Νιώθω πολύ άνετα στην ομάδα, νιώθω οικεία, με έχουν αγκαλιάσει με τον καλύτερο τρόπο προπονητές, συμπαίκτες και διοίκηση. Μου έδειξαν εμπιστοσύνη και προσωπικά πιστεύω πολύ στον Άρη και στην ομάδα που χτίζουμε τώρα». Όπως γίνεται σαφές η πρώτη πρόταση χαρακτηρίζεται απογυμνωμένη από οπαδιλίκια του κώλου. Ο παίχτης ανέβηκε στην εκτίμηση μου.

Υ.Γ.2 Κάτι πήρε το αυτί μου για πρόταση από την Κιέβο προς τον Σηφάκη ύψους 500 χιλιάδων γιούρο. Αν θυμάμαι σωστά ο Σηφάκης είναι ο τερματζής της Εθνικής Ελλάδος. Κατά την γνώμη μου ο παίχτης κοστίζει περίπου ένα χαρτί, ίσως και παραπάνω. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Επιπλέον, θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση θα του προτείνει σύντομα νέο συμβόλαιο. Αν, εν τέλει, πωληθεί ο Σηφάκης πρέπει να βρούμε ενδεκαδάτο τέρμα. Ο Βελλίδης δεν μπορεί να πάρει φανέλα βασικού. Τουλάχιστον ακόμα.

Υ.Γ.3 «Eίμαστε άνθρωποι των άκρων γενικά, από τη μία φωνάζουμε να παίξουν τα νέα παιδιά, απ την άλλη με μια κακή εμφάνιση τα φορτώνουμε όλα στα νέα παιδιά. Από τη μια, λέμε να μη φέρουμε πολλούς ποδοσφαιριστές, από την άλλη θέλουμε ποδοσφαιριστές». Τάδε έφη Γιάννης Κόντης.'Εχει άδικο;

Υ.Γ.4 Το πρώτο ματς μεταξύ Οντένσε και Π.Α.Ο. δεν το είδα. Διάβασα, όμως, τις απόψεις διάφορων ρεπόρτερ και δημοσιογράφων και πραγματικά απόρησα. Περιέγραφαν τον Π.Α.Ο. σαν δουλεμένο σύνολο και τους Δανούς λες και ήταν σακατιές. Το ότι η ομάδα θέλει τερματοφύλακα, αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ, ένα εξτρέμ σε κάθε πλευρά και έναν επιθετικό μάλλον το θεωρούν ήσσονος σημασίας. Η διοικητική ανυπαρξία, πλέον, θεωρείται δεδομένη. Είδα το δεύτερο ματς και κατάλαβα. Η αλήθεια έλαμψε. Οι κωλοτούμπες ήδη άρχισαν.

Υ.Γ.5 Η επόμενη ανάρτηση πραγματεύεται ένα κουίζ που πιθανολογώ ότι θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.

Υ.Γ.6 Στην προηγούμενη ανάρτηση δεν έβαλα τραγούδι. Επανανορθώνω πάραυτα. Το σημερινό μενού περιλαμβάνει τους υπέρτατους Παπαϊούδες με ένα επίκαιρο έπος και την καμπυλάτη J.Lo. σε ένα άκρως καλοκαιρινό κομμάτι. Καλή απόλαυση.



21 σχόλια:

  1. Χαρά στο κουράγιο σου ρε γιατρέ!Εμένα μου βγήκαν τα μάτια μόνο που το διάβασα!!!Πού να το έγραφα κιόλας!!!
    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα.Πιστεύω πως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η απόκτηση κεντρικού αμυντικού κι όχι επιθετικού (όχι πως δεν χρειαζόμαστε γκολτζή αλλά σαν προτεραιότητα).Ένας τύπου Σανκαρέ δλδ πιστεύω πως με τον -λαχείο- Λαζαρίδη θα ήταν ιδανικός (ποιός Παπαsugar ρε Κάνθαρε,δεν κάνει για τον ΑΡΗ!).Κατά τα άλλα πιστεύω πως επιθετικά θα είμαστε μέρα με τη νύχτα σε σχέση ,με πέρσι!Πολύ καλύτεροι δλδ.Πολύ φοβάμαι όμως πως θα είμαστε μέρα με τη νύχτα και αμυντικά.Πολύ χειρότεροι όμως...
    Τα σέβη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σου ρε κάνθαρε στο τέλος θα μας κάνεις όλους αρειανούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Σαλόνικα. Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε αρκετό χρόνο για να το γράψω και να το διορθώσω. Ελπίζω να προέκυψε καλό αποτέλεσμα. Προτεραιότητα πρέπει όντως να είναι η απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Λεφτά, όμως, δεν υπάρχουν. Επομένως, ασχέτως προτεραιοτήτων αν είναι να πάρουμε παίχτη υποθέτω ότι θα είναι κεντρικό μπακ λόγω χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τον επιθετικό. Ο Παπαζαχαρίας δεν νομίζω ότι θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Ο Άρης δεν είναι Ηρακλής. Επειδή δεν μας βλέπω να παίρνουμε κάποιον παίχτη και να πηγαίνουμε για μεταγραφές τον χειμώνα, μακάρι ο Παπαζαχαρίας και οι νεαροί επιθετικοί να τα δώσουν όλα και να πάνε καλά. Ευχαριστώ.

    Γεια σου Πρόεδρε. Δεν θέλω να σας κάνω όλους Αρειανούς. Αν γίνετε όλοι Αρειανοί με ποιον θα ανταγωνίζομαι; Αυτό που επιθυμώ είναι να διατηρήσω, να συσπειρώσω και να αφυπνίσω τους ήδη υπάρχοντες Αρειανούς. Αυτό που επιθυμώ είναι να ''υποχρεώσω'' τους ουδέτερους να γίνουν Αρειανοί. Αυτό που επιθυμώ είναι οι φίλοι των άλλων ομάδων να συλλάβουν το μεγαλείο και την τρέλα του Άρη. Τώρα αν κάποιος αλλαξοπιστήσει καλοδεχούμενος. Να σαι καλά ρε μάγκα. Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το διαβασα ΟΛΟ :)) μια χαρα τα λες κανθαρε.. καταρχην ευτυχως που δεν πηραμε τον Μητρογλου,απλα δεν τον 'παω' καθολου.. Αγαπαω τον Αρη,τον παρακολουθω οπως παρακολουθει μια γυναικα ποδοσφαιρο,δεν ξερω δηλαδη ολες αυτες τις λεπτομεριες για τον καθε παικτη ακριβως και που θα πρεπει να παει ακριβως και τα λοιπα.. ομως φετος εδω μαζι σου νομιζω θα γινω εξπερ :) ! μακαρι να μην φυγει ο σηφακης.. αν η ομοαδα εχει καποια λεφτα και τιθεται θεμα για τον σηφακη θα ηθελα να τα δωσουν σε αυτον και να παραμεινει στην ομοδα.. αν τωρα δεν παιζει κατι τετοιο εγω σε αντιθεση με τον salinica3 θα προτιμουσα να παρουμε εναν επιθετικο (γκολτζη).. θα ξαναπω σαν ψιλο ασχετη ενω βλεπω την ομαδα μια χαρα επιθετικη,δεν ερχεται το ποθουμενο αποτελεσμα.. και καλως η κακως το αποτελεσμα ειναι που μετραει.. θα ηθελα να δω και νεα παιδια ,τα μικρα αρειανακια :) και να τους δωσει και ο προπονητης και εμεις και μια και 2 ευκαιριες.. και ο τσιωλης μ'αρεσει.. απο οτι εχω ακουσει και διαβασει να λεει του αρεσει που τον πιστεψαν στον αρη,που τον σεβονται οπως και ολους,οτι ο αρης εχει αρχες,νομιζω τα λεει και πραγματικα τα πιστευει και ολα αυτα δειχνουν οτι θα παλεψει οσο μπορει,θα κανει τα παντα! ΜΑΚΑΡΙ να τα δωσουν ολοι ολα και ανεβουμε οσο πιο ψηλα γινεται! αααντε περιμενουμε το κουιζ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρασα για ένα "καλωσόρισμα" (ξανά)...διάβασα το άρθρο σου...οκ μια χαρά τα λες. Αλλά,ξέρεις κατά τη μεταγραφική περίοδο κάνω και εγώ...διακοπές! :P
    Προτιμώ τις συζητήσεις και τις αναλύσεις όταν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις! ;)
    Πολύ ωραία τα τραγουδάκια σου! :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία, αξίζεις παράσημο για το διάβασμα. Υπόσχομαι ότι η επόμενη ανάρτηση θα είναι λιλιπούτεια σε σχέση με αυτό το μεγαθήριο. Ο Σηφάκης είναι αξιόλογος τερματοφύλακας και δεν πρέπει να φύγει εκτός αν έρθει πρόταση άνω του ενός χαρτιού. Ανανέωση χθες. Τα μικρά Αρειανάκια πρέπει να προωθούνται βάσει δουλειάς και αξίας, όχι επειδή το φωνάζουμε εμείς ή λόγω ''κρίσης''. Μακάρι να πάνε καλά. Όσο για τον επιθετικό τα τελευταία νέα αναφέρουν έναν Σέρβο. Θα δούμε. Κι εμένα μου αρέσει ο Τσιώλης. Ας ελπίσουμε ότι στις δύσκολες στιγμές θα είμαστε μαζί του. Το κουίζ πιστεύω θα έχει επιτυχία. Περιμένω μεγάλη συμμετοχή.

    Αστροφεγγιά κατά τη γνώμη μου η μεταγραφική περίοδος για τις ομάδες θα έπρεπε να έχει παρέλθει, πάντα σε ανεπίσημο επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός ή δεν υπάρχει καν σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη τις αγωνιστικές αναπηρίες της ομάδας, το υπάρχον υλικό, τους στόχους, τα θέλω του προπονητή και του κόσμου, την ταυτότητα της ομάδας, τους μάνατζερ και φυσικά τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους. Τα τραγουδάκια πράγματι είναι ωραία. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερούδια παίχταρε...σωστές οι σκέψεις και οι αναλύσεις...κάποτε οι ομάδες ίσως ξαναγίνουν ομάδες εφόσον πάψουν, να βάζουν σε πρώτο πλάνο την εταιρική αντίληψη και να ακούν αβίαστα τον κάθε τεχνοκράτη μαρκετίστα...στην τελική κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας είναι μια παρτίδα σκάκι με έμψυχα πιόνια...ο νοών νοέιτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου φίλε Κάνθαρε,

    Πράγματι ο Σηφάκης είναι πολύ καλός και καλό θα ήταν να κάνετε τα πάντα για να τον διατηρήσετε στην ομάδα, μακράν του δεύτερου ο καλύτερος Έλληνας πορτιέρο αυτή τη στιγμή.

    Ο Μήτρογλου είναι τσογλάνι, είναι αργός, τακτικά απαίδευτος, με στατική ντριμπλα αλλά έχει και ένα καλό στοιχείο: Σκοράρει. Πέρσι μόνος του έσωσε τον Πανιώνιο. Αλλά είναι τόσο εκνευριστικά τεμπέλης που αδικεί σε ένα σημείο τον εαυτό του, στην εθνική δεν θεωρώ πως έχουμε και πολύ καλύτερα φορ.

    Ο Άρης χρειάζεται αμυντικό βαρβάτο για παρτενέρ του Λαζαρίδη, τον οποίο και θέλω να δω τώρα πως θα τα πάει χωρίς τον Γκιάρο δίπλα του. Οι Σανκαρέ, Ντουγκλάο μένουν ελεύθεροι και είναι καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτον και κυριότερον, σου αξίζει ένα μπράβο που ξεδιπλώνεις τις ποδοσφαιρικές σου γνώσεις τόσο ωραία και, το πιο σημαντικό, λακωνικά. Σε ευχαριστώ που τις μοιράζεσαι μαζί μας, τους υπόλοιπους τρελαμένους Αρειανούς. Εσύ και ο Τσαλτίδης μας κρατάτε σε εγρήγορση (no offense - με πολύ διαφορετικό τρόπο ο καθένας). Μετά το απαραίτητο ass kissing, ας περάσουμε στα του άρθρου.

    Άρης είσαι. Αυτό λέει πολλά. Τον πισινό μας δεν το στήσαμε εμείς ποτέ, που λέει και το σύνθημα. Πραγματικά εύχομαι περισσότεροι φίλαθλοι του Άρεως να είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης. Τέλος πάντων. Άρης είσαι.

    Για τα νεαρά Ελληνάκια τώρα. Θεωρώ πως όλα τα πράγματα σε μια επαγγελματική ΠΑΕ πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά. Με πρόγραμμα. Έτσι και η τροφοδότηση της πρώτης ομάδας από τις ακαδημίες. Δεν γίνεται σε μία μέρα να γίνουμε Μπάρτσα, αλλά πιστεύω πως διοικούντες ΚΑΙ φίλαθλοι πρέπει να στηρίζουμε τους νέους της Κ21. Ακόμα και αν κάνουν λάθη τα παιδιά. Τα λάθη μεταφράζονται σε εμπειρία. Η εμπειρία προσδίδει αξία. Άρα καταλήγεις σε τρία χρόνια με αξιόλογους παίκτες και γεμάτα ταμεία.

    Ο Γκιάρο έπρεπε να μείνει. Μέντορας για Γιαννίτση και Κοτσώνη δεν υπάρχει καταλληλότερος.

    Μου αρέσει ο ρόμβος. Διαφορετικός από τη σούπα του 4-2-3-1. Μεγάλο στοίχημα ο Φατί. Αν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δεν χρειαζόμαστε σέντερ μπακ. Ο Τόχα είναι πολύ αργός τόσο σε σκέψη όσο και σε εκτέλεση. Πεταμένα λεφτά. Οι υπόλοιποι όμως του κέντρου είναι εργαλεία, πολυθεσίτες. Προσφέρουν σουτ, κάθετη και ντρίπλα με ταχύτητα. Τρέμε, Μπάρτσα! Ο άξονας πραγματικά είτε θα μας απογειώσει έιτε θα μας κατεδαφίσει. Μπροστά ο ασταθής Τσέζαρεκ με βάζει σε σκέψεις. Ας έρθει ο Τζόρτζεβιτς που ακούγεται και ας παίζει με έναν πιτσιρικά δίπλα του. Τρέμε, Άγιαξ του '70!

    Ρεαλιστικά, χρειαζόμαστε ενίσχυση. Σέντερ μπακ και σέντερ φορ. Αλλά και ενισχυμένοι, δεν πάμε για Πρωτάθλημα και Κύπελλο, οε, οε. Πεντάδα και τελικός, με την μπάλα χαμηλά για να τους τρελάνουμε όλους. Και σε περίπτωση αποτυχίας, μην ακούσω ότι ο Τσιώλης δεν αντέχει σε πάγκο μεγάλης ομάδας. Αφησε τον να δουλέψει όπως θέλει τρία χρόνια και οι επιτυχίες είναι σίγουρες.

    Vamos τέλος... Πάμε! Άρης Είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://s-agapw.blogspot.com/2011/08/blog-post_05.html

    σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Αστραπή. Καλά τα λες. Χρειάζεται συναίσθημα. Απαιτείται ρομαντισμός.

    Μικρέ Σκάουτερ, φημολογείται ότι ο Σηφάκης αρνήθηκε πρόταση από την Εβιάν. Όπως και να έχει, αν δεν πωληθεί, πρέπει να ανανεωθεί. Ένας καλός τερματοφύλακας είναι η μισή μαγιά για να φτιάξεις κάτι καλό. Όσο για το Μήτρογλου λες ότι σκοράρει. Δεν αντιλέγω. Με τον Πανιώνιο έβαλε κάποια γκολ. Το θέμα είναι πως τα έβαζε. Ο Λεμονής είχε προσαρμόσει όλη την ομάδα πάνω του. Θα προσαρμόσει ο Άρης όλη την ομάδα πάνω του; Ούτε με τον Καστίγιο δεν το κάνουμε αυτό, θα το κάνουμε με τον Μήτρογλου; Δεν θέλω τεμπελόσκυλα στην ομάδα μου, δεν θέλω καγκούρια και δεν θέλω μετριότητες που τις παρουσιάζουν κάποιοι σαν παίχτες. Για το βαρβάτο σέντερ μπακ συμφωνώ. Ο Ντουγκλάο φημολογείται ότι συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ. Ο Σανκαρέ είναι προσιτός στόχος με καλά προσόντα. Αν ήμουν στην ΠΑΕ θα τον είχε πλησιάσει ήδη.

    Vaggnamite, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω πράγματι να είναι κατανοητά αυτά που γράφω. Όσο για τις ποδοσφαιρικές γνώσεις που λες δεν είναι πυρηνική φυσική. Ποδοσφαιρικό μυαλό θέλει και λογική. Θα μου πεις αυτά είναι τα δύσκολα. Ούτως ή άλλως χρόνια τα φωνάζω και δεν με ακούνε. Τέλος πάντων. Εννοείται ότι τα Ελληνάκια πρέπει να πορευτούν με πρόγραμμα. Πρέπει να δουλευτούν και να δουλέψουν. Συμφωνώ ότι ο Γκιάρο έπρεπε να μείνει. Για το ελληνικό πρωτάθλημα έχει αντοχές. Ο ρόμβος όντως δεν είναι κακός. Ο Φατί θα είναι βαρόμετρο: τέλος. Αν μπορέσουμε να παίξουμε κάθετο ποδόσφαιρο θα είναι ότι καλύτερο. Πέρυσι είχα βαρεθεί τις παράλληλες πάσες. Ακούς Τόχα; Για τον επιθετικό αν δεν βρούμε από το εξωτερικό γιατί δεν παίρνουμε τον Ονουάτσι; Συμφωνώ για Τσιώλη. Το πρόβλημα είναι ότι τα προγνωστικά είναι εναντίον του: επί Κόντη κανείς δεν έβγαλε τη σεζόν.

    Γεια σου Σ'αγαπώ. Εγώ σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πω-πώ σεντόνι!

    Διάβασα μέχρι το μαυροπίνακα και μέχρι εκεί συμφωνούμε. Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν δίνει παίκτη δανεικό στον Άρη ο Ολυμπιακός, εκτός αν τον θεωρεί άχρηστο (για τον Άρη).
    Ο Πρίττας είναι σε θέση, από πλευράς υγείας, να παίξει μπάλα, ή έχει μη αναστρέψιμη βλάβη;
    Πολύ σωστός ο παραλληλισμός με το μπασκετικό weak side. Αν βέβαια μια ομάδα φτάσει να διαβάζει τόσο καλά την αμυντική της λειτουργία εφαρμόζει και παγίδες.
    Δεν έχω δει Άρη φέτος και όπως το περιγράφεις πρόκειται να παίξει 4-4-2 σε ρόμβο. Ή δεν κατάλαβα καλά; Αν ναι, ρίσκο. Ο Τσέζαρεκ δεν ενδείκνυται για επιθετικός που κινείται πολύ και εκτός περιοχής. Μάλλον γι' αυτό φωνάζει τόσο καιρό ο Τσιώλης για προσθήκη στη θέση.
    Ένα μείζον θέμα είναι ότι με τον Κόντη δεν κλείνουν σεζόν οι προπονητές. Είναι πάγια η θέση μου πως οι σοβαρές ομάδες ΔΕΝ αλλάζουν προπονητή στο μέσο της αγωνιστικής περιόδου.
    Οποιαδήποτε ομάδα μεταγράφει πάνω από 2-3 εντεκαδάτους (χωρίς να της έχει φύγει κανείς εντεκαδάτος) φωνάζει ότι έγιναν σημαντικά λάθη στις προηγούμενες σεζόν.

    Έχω κι' άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εννοείται ότι ο ΟΣΦΠ δεν δίνει παίχτη στον Άρη. Ο Πρίττας (υποτίθεται ότι) με βάση τα ρεπορτάζ (του κώλου) σε μια βδομάδα θα είναι έτοιμος να μπει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων. Δεν γνωρίζω αν έχει κάτι μη αναστρέψιμο. Ελπίζω πως όχι.

    Θα παίξουμε ρόμβο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τσιώλης έχει διακρίνει τεχνική ανεπάρκεια στον άξονα. Θα προσπαθήσουμε με ποσότητα να καλύψουμε την ποιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι με Μίτσελ ως αριστερό μπακ και Τόχα στον ρόμβο δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο Τσέζαρεκ δεν είναι κακός παίχτης. Έχει βαρύ σκαρί και μπορεί να βοηθήσει, πάντας εντός περιοχής.

    Ο Τσιώλης πρέπει να μείνει και φέτος και του χρόνου και του παραχρόνου και πάει λέγοντας. Η ομάδα έχει κάνει λίγες μεταγραφές, βαδίζει σε διαφορετικά μονοπάτια και πιστεύω ότι αν είχαμε ένα μύριο επιπλέον μπάτζετ για την αγορά επιθετικού και σέντερ μπακ θα δίναμε τρομερό ενδιαφέρον στο πρωτάθλημά μας. Όμως, δεν έχουμε, όπότε πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δεξιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι, παίκτη πουλάει, αν είναι η τιμή καλή, δανεικό δεν δίνει.

    Θεωρώ ότι ο Άρης και ο Ατρόμητος (που είναι όμως ένα στοίχημα γιατί αλλάζει πολλούς παίκτες) θα είναι οι ευχάριστες (και δυσάρεστες για τους αντιπάλους) εκπλήξεις του πρωταθλήματος.

    Δεν σημαίνει σώνει και καλά αυτό που λες για το ρόμβο. Με κινητικούς παίκτες το 4-4-2 του ρόμβου γίνεται σε λιγότερο από 1 δευτερ. 4-3-3 μπερδεύοντας τον αντίπαλο, που θα δει ξαφνικά τον κορυφαίο του ρόμβου να παστελώνει μέσα από την περιοχή του. Γι' αυτό τον Τόχα δύσκολα τον βλέπω βασικό, ίσως με κλειστές άμυνες αργών αντιπάλων.Ο Τσέζαρεκ μεγαλώνει, και τα "βαριά" φορ έχουν τη συνήθεια περνώντας τα χρόνια να μετασχηματίζονται σε "περίπτερα".

    Δίπλα στον Φυντανίδη θα έπαιρνα Σανκαρέ, δένουν καλύτερα. Ο Μίτσελ, πράγματι, είναι καλός μόνο στο φούρνο με πατάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παίχτη μπορεί να πουλάει, εγώ δεν αγοράζω. Συμφωνώ για Ατρόμητο: το έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα κάνει κηδείες. Για την Αρειανάρα μακάρι να πάμε καλά και να δούμε καλή μπάλα.

    Για το ρόμβο τα προβλήματα είναι τα εξής. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί ο Φατί να αντέξει το βάρος όλης της μεσαίας γραμμής. Αν μείνει αβοήθητος κλάψτα. Έχω παίχτες που αλωνίζουν το γήπεδο και μπερδεύουν τον αντίπαλο. Μακάρι να μην μπερδεύουν και την ομάδα. Στην επίθεση σίγουρα ο ρόμβος αποκτά παραλλαγές. Θα τα πούμε και μέσα στη σεζόν.

    Ο Τόχα δεν μπορεί το παλικάρι. Δεν μπορεί. Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να το καταστήσω σαφές. Ούτε για κλειστες άμυνες κάνει, ούτε για ανοιχτές. Κάνει μόνο για δυο πράγματα. Να μπαίνει ως αλλαγή και να παγώνει ρυθμό σε παιχνίδια που κερδίζουμε και να δένει τα παπούτσια του Καπετάνου και του Πορτίγια.

    Για Σανκαρέ το έγραψα και παραπάνω. Αν ήμουν στη διοίκηση του Άρη θα τον είχα ήδη πλησιάσει. Το ίδιο και τον Ονουάτσι στην περίπτωση που δεν βρω άλλον επιθετικό. Κι ας έχω σχετικά κοντό επιθετικό σχήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δε θελω να γραψω πολλα αδερφε,εξαλλου σχολια ειναι,οχι συμπληρωμα!Ειτε συμφωνω μαζι σου σε πολλα,ειτε διαφωνω σε λιγα....γουσταρω που τα γραφεις και μονο!Στη τελικη-ελπιζω-ολοι να θελουμε το ιδιο αποτελεσμα,την μεγαλη Αρειαναρα!Συνεχισε ετσι,ta leme!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. G.-P., κι όμως τα σχόλιά σας πολλές φορές είναι συμπλήρωμα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καλύτερα από αυτά που γράφω εγώ. Το έχω ξαναπεί ότι το μεγαλύτερο συγκολλητικό είναι η Αρειανάρα. Εννοείται ότι όλοι θέλουμε την Αρειανάρα μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξετάζει Σανκαρέ ο Άρης.

    http://www.gazzetta.gr/article/item/215052-exetazei-sankare-o-ares

    Νομίζω ότι ένα bonus το δικαιούμαι.

    lol

    (νταξ', πλάκα κάνω, ο Τσιώλης τον είχε παίκτη και τον ξέρει καλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...