Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τα βαμπίρ τρώνε μέλι

Είσαι ο προπονητής της Βιγιαρεάλ. Ανοίγεις το καλεντάρι και βλέπεις ότι παίζεις εκτός έδρας με την Μπάρτσα. Τι κάνεις; Γυρνάς σελίδα. Ξεγράφεις το ματς και πας παρακάτω. Τσεκάρεις το ημερολόγιο και βλέπεις ότι ο επόμενος αγώνας λαμβάνει μέρος εντός έδρας με τη Σεβίλλη. Τι κάνεις; Τσεκάρεις τη σελίδα και προετοιμάζεις τους παίχτες σου, ούτως ώστε να πάρεις τους τρεις βαθμούς της νίκης.


Το να βλέπεις την άμυνα της Βιγιαρεάλ να χωρίζεται σε δυο ζώνες πίσω από τη σέντρα είναι αναμενόμενο, αλλά όχι λογικό. Έχουμε πει πολλάκις ότι αν θες να αποκομίσεις βαθμό ή βαθμούς από την Μπάρτσα πρέπει να μην υποχωρήσεις και να μην την αφήσεις να κάνει παιχνίδι σε λίγα τετραγωνικά. Είναι σαν να έχεις απέναντί σου μια αρκούδα και να την χτυπάς με ένα ραβδί γεμάτο μέλι. Το υπέροχο αυτό ζώο θα φάει το μέλι και το ραβδί. Το πρόβλημα εντείνεται όταν είσαι ανήμπορος να παίξεις σωστά το τεχνητό οφσάιντ. Και πώς να το παίξεις όταν οι πάσες πραγματοποιούνται με ταχύτητα Μπρέσκα; Το οξύμωρο, όμως, έγκειται στο ότι οι δυο ζώνες άμυνας αποτελούνται από οχτώ δύτες του κίτρινου υποβρυχίου, ενώ η Μπάρτσα επιτίθεται μόλις με πέντε ή έξι παίχτες. Μολαταύτα, η επίθεση πραγματοποιείται ορθολογικά, μεθοδικά και ξαφνικά. Αρκετοί παίχτες της Μπάρτσα (π.χ. Μέσι, Σάντσες, Πέδρο) κινούνται στα όρια του τεχνητού οφσάιντ, κάνοντας βήματα μπρος και πίσω. Κάποια στιγμή, μόλις ο παίχτης που κατέχει τη μπάλα (π.χ. Τσάβι, Ινιέστα, Φάμπρεγας), κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές πετάει την κάθετη και καλώς τα παιδιά. Και εννοείται ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται. Όπως έλεγε και ο Κρόιφ: «Μια μεγάλη ομάδα πρέπει να είναι πάντα προβλέψιμη. Είναι αυτή που δεν έχει μυστικά και δεν κρύβεται. Αυτή που δεν φοβάται να σου δείξει πως παίζει και εφαρμόζει στο γήπεδο ό,τι ακριβώς σου υπόσχεται». Σας διαβεβαιώνω ότι η Μπάρτσα είναι μεγάλη ομάδα. Αν και δεν περιμένατε εμένα για να το μάθετε. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι ότι η προβλεψιμότητα μιας ομάδας πηγάζει από την μη προβλεψιμότητα των παιχτών που τη συγκροτούν. Παράλογο κι όμως άκρως λογικό.

Από την άλλη πλευρά δεν έχω να αναφέρω πολλά πράγματα. Όταν η επιτυχία του αντιπάλου περιορίζεται στο να κόψει με τα άνω άκρα κάποιους συνδυασμούς των γηπεδούχων ή να καταφέρει να αλλάξει τρεις συνεχόμενες πάσες, τότε θεωρώ ότι το παιχνίδι δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής. Και πώς να αλλάξεις πάσες, όταν οι παίχτες της Μπάρτσα ορμάνε στην μπάλα λες και είναι βαμπίρ που διψάνε για αίμα; Εν προκειμένω, διψάνε για μέλι. Είναι απόλαυση να βλέπεις το πως εκτυλίσσεται το αμυντικό πλάνο σε περίπτωση που χάνεται η κατοχή μπάλας, το πως αντιδρούν οι ποδοσφαιριστές σε κατάσταση άμυνας, το πως καταφέρνουν να τιθασεύσουν την πίεση του αντιπάλου, το πως πιέζουν συνεχώς στο τερέν του αντιπάλου και το πως εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή είτε πρόκειται για σύστημα 4-3-3 είτε για 3-4-3. Έχω την εντύπωση ότι ο Πέπ, προκείμενου να εκμεταλλευτεί πλήρως την υπεροπλία του στον άξονα, θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές φέτος το σχήμα με τα τρία στόπερ. Κι όλα αυτά παίζοντας χωρίς επιθετικό. Στα χαρτιά βεβαίως βεβαίως, διότι στην πράξη επικρατούν άλλα δεδομένα.

Για την Μπάρτσα έχω γράψει πολλά άρθρα. Ελπίζω να είναι και ποιοτικά. Επίσης, έχω την τιμή να διαβάζω την δική σας άποψη. Πολλοί από εσάς, ίσως λόγω των συχνών αναφορών στους Καταλανούς, θεωρείτε ότι στην Ισπανία υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα. Λάθος. Είμαι φαν της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ωστόσο, δεν μπορώ να απαρνηθώ αυτό που βλέπουν τα ματάκια μου. Υποστηρίζω το ποδόσφαιρο. Αγαπώ το ποδόσφαιρο. Κι αυτό που παίζουν οι Καταλανοί είναι αγνό και απλό ποδόσφαιρο. Δεν περιγράφω άλλο. Σειρά σας.

Υ.Γ.1 Για την Αρειανάρα δεν θα πω πολλά. Τσιμπήσαμε έναν βαθμό εκτός έδρας, δείξαμε καλά στοιχεία και πιστεύω ότι όταν θα βρισκόμαστε απέναντι σε ανοιχτές άμυνες θα τις τιμωρούμε. Από εκεί και πέρα δεν μου άρεσαν οι αντιδράσεις ορισμένων συνοπαδών μου. Υπομονή και ψυχραιμία ρε παιδιά. Δεν είναι όλα μαύρα και άραχνα. Όσο για τον Τσαλτίδη ας σκέφτεται καλύτερα πριν γράψει ή μιλήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους λιγοστούς κλώνους του.

Υ.Γ.2 Εξακολουθώ να πιστεύω τον Βενγκέρ. Δεν είμαι από αυτούς που ζητάνε  βιαστικούς απαγχονισμούς, προκειμένου να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα.

Υ.Γ.3 Ο Κάνθαρος νοιώθει και βρίσκεται σε εξωπραγματική φυσική κατάσταση. Κι όλα αυτά χωρίς τους ''ηλεκτρολύτες'' του Αγαπούλα. Μακάρι να μην είχα και τους τραυματισμούς.

Υ.Γ.4 Βρισκόμαστε στο 1991. Tο τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Queen αποτελεί γεγονός. Ο τίτλος αυτού ονομάζεται ''Innuendo'', από όπου ακούμε το ομώνυμο κομμάτι.

19 σχόλια:

  1. Οι αναλύσεις σου είναι μοναδικές Κάνθαρε. Και εννοείτε ποιοτικές. Η Μπαρτσελόνα είναι απολαυστική όπως και εσύ όταν γράφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαμπίρ εσύ, λυκάνθρωποι εγώ...χμμμμ! χαχαχαχαχαχαχααχαχα

    Πάντως καλά κάνεις και ασχολείσαι με το ισπανικό πρωτάθλημα...έτσι όπως κατάντησε το δικό μας κι αυτή η πρώτη αγωνιστική, που μόνο...άστα να πάνε!

    Μ' έφτιαξες με το τραγούδι! Είναι ένα πάρα πολύ αγαπημένο μου!

    Καλό απόγευμα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ ρε Περίνιο για τα καλά σου λόγια. Αν και μάλλον η απόλαυση είστε εσεις.

    Γεια σου Αστροφεγγιά. Αν καθόμουν να γράφω για όλους τους αγώνες που βλέπω θα έπρεπε να καταστήσω to blogging επάγγελμα. Ωστόσο, δεν γίνεται να πεις όχι σε αυτή την Μπάρτσα. Ευχαριστώ για το τραγούδι. Είναι πράγματι όμορφο. Μεγάλο συγκρότημα οι Queen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε κανθαρε εδω εχω την αγωνια μου να δω θρυλο και συ μου λες για τα λιμα της μπατσας????

    ελεος!!!!!
    γουσταρω να ακουω αναλυσεις και συστηματα στα ραδια και της τηλεοράσεις!!
    αυτος εξω ο αλλος εκει ο μπηξε εδω και δε σημαζευτε!!!
    σε δυο μερες παντως προλαβαινουν να φερουν αλλους 20 παιχτες και να διωξουν αλλους 30!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ακόμα ένας λόγος να μην χωνεύεις την ρεαλ. πάντως η μπαρτσάρα απλά δεν παίζεται. και τελικά ο κρόιφ είναι ένας ακόμα μεταχριστο προφήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστό αυτό που λες (εσύ και ο Κρόιφ) και δεν το είχα σκεφτεί. Ότι η μεγάλη ομάδα δεν έχει ανάγκη να κρύψει κάτι, αφού αυτό που κάνει το κάνει τόσο καλά ώστε οι αντίπαλοι δεν μπορούν να αντιδράσουν.

    Ξέρεις ότι σαν μεγαλύτερο προσόν της Μπάρτσα θεωρώ την ευκολία που ανακτά τη μπάλα. Επίσης πως ο καλύτερος στην ομάδα δεν είναι ο Μέσσι, αλλά ο Τσάβι Ερνάντεζ. Όταν αποχωρήσει θα φανεί αν έχω δίκιο.

    Ο Ρουμάνος είναι σαν τα Citroen. Πολύ καλό αυτοκίνητο ... όσο δουλεύει. Έτσι και ο Γιάκομπ, θα βοηθήσει πολύ ... όσο δεν αποβάλλεται.

    Υ.Γ. Innuendo uber alles!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέμη, σε δυο μέρες ότι θες γίνεται. Μέχρι και το πρωτάθλημα σταματάει. Εδώ παίρνει ο Μαρινάκης παίχτες, στο πρωτάθλημα θα κολλήσει;

    Πρόεδρε, ο Κρόιφ είπε αυτά τα λόγια όταν ήταν προπονητής στην Μπάρτσα και είχε υπό τις οδηγίες του τον Πέπε. Νομίζω ότι ο τωρινός προπονητής έμαθε αρκετά πράγματα από τον Ιπτάμενο Ολλανδό.

    Υπουργέ, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Μέσι είναι η Μπαρτσελόνα. Διαφωνώ. Η Μπαρτσελόνα είναι η ομοιογένειά της και ο κοινός κώδικας που διέπει την ομάδα. Όσο για τον Τσάβι είναι υπερπολύτιμος, κυρίως για εμάς που τον βλέπουμε. Έχει πολλά προσόντα αυτή η ομάδα. Το πρέσινγκ που ασκεί όταν χάνει την μπάλα είναι αξιοθαύμαστο και συνιστά ένα από αυτά. Χαίρομαι που παρακολουθώ ιδίοις όμμασι την Μπάρτσα. Όσο για τον Γιάκομπ δεν έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Θα τον δούμε και θα κρίνουμε. Πάντως, δεν θα τον θάψω, όπως έκαναν αρκετοί συνοπαδοί μου. Α ρε Φρέντυ. Είχε ακόμα κάποια ποιοτικά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πετυχημένη καί -κυρίως -καλοδιατυπωμένη ἡ άνάλυση σου Κάνθαρε. Μ΄ἄρεσε πολύ, τό λεκτικό τοῦ λίνκ, ὅτι τό μόνο προβλέψιμο εἶναι τό ἀπρόβλεπτο. Διατύπωση ὑψηλῆς ποιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κανθαρε εγω για αλλο σε θελω
    επειδη εγω δεν προκειται να δω την παρεα του βασιλακοπουλου θελω απο εσενα να γραφεις για την ελλαδα εδω μεσα η να μου λες τις εντυπωσεις σου και κυριως για τον σλουκα
    μονο αυτο θελω !!!!!!!!!!!!
    επιτελους ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου φίλε μου. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ειλικρινά σε ευχαριστώ.

    Κωνσταντίνε, ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι κι εγώ, μάλλον, δεν θα βλέπω την Εθνική. Έχω απογοητευτεί από την όλη ιστορία. Από τους απόντες, από τον Μπουρούση, από την ΕΟΚ. Ωστόσο, πιστεύω ότι στο τέλος θα αφήσω τα πείσματα και θα παρακολουθήσωτους παίχτες του Ζούρου.

    Καλό ξημέρωμα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μου αρέσει που πάνω που λέγαμε ότι ο Βενγκέρ θα τα καταφέρει, έφαγε 8! Μα 8; Τέλος πάντων, κι εγώ θεωρώ ότι θα βρει άκρη.
    Για τον Άρη να είσαι σίγουρος ότι θα πάει καλά φέτος. Με Τσιώλη μη φοβάσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικό άρθρο ακόμη μια φορά Κάνθαρε. Η Μπαρτσελόνα είναι κορυφή, τα υπόλοιπα είναι βλακείες. Μόνο ένας τυφλός, ή ένας κάργα κολλημένος με τη Ρεάλ θα έλεγε το αντίθετο. 3-4-3 έπαιξε προχθες δίχως άκρα και έβαλε πέντε, με τον Τσάβι έξω.

    Εγώ πάντως, αν και στη αρχή συμμεριζόμουν την άποψη αυτή, δεν θεωρώ πως ο Μέσσι δεν εξαρτάται μόνο από τον Τσάβι και τον Ινιέστα. Παικταράδες και οι δύο, αλλά βλέποντας τα παιχνίδια για το Σούπερ Καπ της Ευρώπης και της Ισπανίας, εγώ διαπίστωσα πως ο Μέσσι κάνει και μόνος του πράγματα, μην τον μειώνουμε λοιπόν (όχι εσύ αλλά πόσος κόσμος που υποστηρίζει ότι ο Μέσσι χωρίς Τσάβι και Ινιέστα είναι μέτριος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιγκουίνε, στηρίζω Βενγκέρ. Από ότι κατάλαβα το ίδιο κάνει και η διοίκηση της Άρσεναλ. Η ομάδα περνάει μια μίνι κρίση. Ουδείς έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία. Όσο για τον Τσιώλη, αυτό που φοβάμαι είναι το αν θα καταφέρει να υποτάξει την πίεση. Αν τα καταφέρει θα πετύχει.

    Ευχαριστώ Μικρέ Σκάουτερ. Η Μπαρτσελόνα δεν στηρίζεται μόνο στο Μέσι. Ας μην την υποτιμούμε. Ο Αργεντινός είναι παιχταράς και εννοείται ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά υπερτονίζω ότι η δύναμη της ομάδας είναι η ομοιογένειά της. Η Μπάρτσα είναι πραγματική ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hola Κάνθαρε!

    Muchas Gracias για την ανάλυση της αγαπημένης μου ομάδας στην Ισπανία. Προφανώς η ομάδα της Μαδρίτης στην οποία τρέφω συμπάθεια είναι η Ατλέτικο. Φαντάζομαι ότι οι αγώνες με την Αρειανάρα πέρυσι ήταν παράδεισος και κόλαση μαζί.

    Να είσαι καλά και τα ξαναλέμε σε ανάρτηση για την αρμάδα του Πεπ Τσιώλη.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε καετάνιε,για βοήθα με,τον άσχετο,ο Ν'ατσο Γκαρσία ειχε ακομα συμβόλαιο με τον Αρη;Και που έπαιζε;Και τωρα που θα γυρισει πίσω θα ειαν ο Γκαρσία που ξεραμε;Λες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάνθαρε όταν γράφεις για Μπάρσα ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ!!!
    Καλά εσάς σας σφάξανε λίγο... Αξίζατε το τρίποντο!!!
    Όσο για μας,μου άρεσε αρκετά η μπάλα που παίξαμε μέσα στην Τούμπα κι ας μην πήραμε βαθμό... Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα με χαλάσει καθόλου!
    Προσοχή στους τραυματισμούς Κάνθαρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Vaggnamite. Δεν ήταν παράδεισος και κόλαση. Ήταν μόνο παράδεισος για τα αποτελέσματα που έφερε η Αρειανάρα και για τον τρόπο που έπαιξε. Γουστάρω Ατλέτικο, αλλά όταν τίθεται αντιμέτωπη με το Θεό του Πολέμου επικρατεί μονάχα η κιτρινόμαυρη επιλογή. Πεπ Τσιώλης; Καλό.

    VAD, λογικά το επόμενο άρθρο θα έχει θέμα (και) τον Νάτσο. Ο παίχτης δέχθηκε μείωση συμβολαίου και θα υπολογίζεται κανονικά. Το συμβόλαιο του λήγει το 2013. Μακάρι να πάει καλά. Ο καλός Νάτσο είναι πολύτιμος. Τον πάω τον παίχτη.

    Δήμο, χαίρομαι που απολαμβάνεις. Σημαίνει ότι όλο και κάτι σωστό θα γράφω. Κι εγώ το απολαμβάνω. Ναι μας σφάξανε, αλλά το ζητούμενο είναι να τιθασεύσουμε την πίεση, να βρούμε τρόπους απέναντι σε κλειστές άμυνες και να αποκτήσουμε διάρκεια. Ο ΠΑΟΚ από ότι καταλαβαίνω διαθέτει δυο στοιχεία παρόντα και δυο απόντα. Έχει ρέντα και θλάσεις. Δεν έχει παίχτες και λεφτά. Ειδικά τα δυο πρώτα στοιχεία πρέπει να τα ψάξετε πολύ καλά. Προσοχή στους τραυματσμούς; Αυτό να μου το έλεγες πριν εννιά χρόνια. Τώρα είναι αργά. Ακόμα κι έτσι, όμως, το μυαλό μέσα στο γηπέδο ακονίζει μαχαίρια. Το ίδιο και τα ποδάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χίλια συγνώμη. Δεν διάβασα σωστά. Ζήτω ο Πανόπουλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...