Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Αντιστροφή ρόλων

Όποιος έχει παρακολουθήσει την Μπάρτσα να αγωνίζεται, την μνημονεύει για την αγωνιστική της πειθαρχία και την απλότητα που διέπει το παιχνίδι της. Όποιος έχει παρακολουθήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Μπαρτσελόνα διακρίνει μια σαφέστατη αλλαγή πλεύσης σε σχέση με το αγωνιστικό πλάνο που εφαρμόζει απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. Χθες οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Η ομάδα του Πέπε δεν μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Για να παίξεις ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας πρέπει να έχεις κατοχή μπάλας. Οι Καταλανοί δεν είχαν. Όπως, επίσης, δεν είχαν κυκλοφορία. Δεν την ξεχωρίζω σε καλή ή κακή. Για τα δεδομένα της Μπάρτσα δεν υπήρχε καν. Η μπάλα βρισκόταν συνεχώς στα πόδια των γηπεδούχων. Για να έχεις ελπίδες απέναντι στην Μπάρτσα πρέπει να κόψεις μαχαίρι τα τριγωνάκια μεταξύ των Μέσι, Ινιέστα και Τσάβι. Η Ρεάλ δεν υποχρεώθηκε να κόψει τίποτα. Ο Τσάβι ήταν εκτός εντεκάδας.


Ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος από το τακτικό πλάνο του Μουρίνιο. Πολύ ψηλά οι γραμμές, πράγμα που αναπόφευκτα φέρνει την απαιτούμενη συσπείρωση τους. Έβλεπα τον Καρβάλιο να βρίσκεται στη σέντρα και σκεφτόμουν τις επικές διατάξεις του Λίνεν, του Μάουρερ και του Δώνη. Το κόλπο, όμως, δούλεψε και μάλιστα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Δούλεψε σχεδόν μηχανικά. Άριστα θα έλεγα. Επιτέλους, ο Μουρίνιο κατάλαβε ότι αν θέλει να νικήσει την Μπάρτσα πρέπει να παίξει πραγματικό ποδόσφαιρο κι όχι κλεφτοπόλεμο ή ταμπούρι. Η εφαρμογή του τακτικού πλάνου είχε ως αποτέλεσμα να φέρει μια ισχυρότατη πίεση στα χαφ του αντιπάλου. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και το επίθετο απροσδόκητη. Γιατί; Διότι, ουδείς περίμενε ότι ο Μουρίνιο θα άλλαζε τακτική. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης για αυτήν την προσέγγιση ενδέχεται να φέρει κι ο ενθουσιασμός της εξέδρας. Ο Πορτογάλος, όμως, δεν καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα. Αν ήθελε να παίξει με σκοπιμότητα θα το είχε κάνει. Δεν φοβάται να τσαλακώσει το προφίλ του. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να τσαλακώνει είναι το προφίλ της Ρεάλ. Χθες, όχι μόνο δεν το τσαλάκωσε, αλλά το υπερασπίστηκε επάξια.

Η Ρεάλ, λοιπόν, χρησιμοποιώντας τα πόδια του Κεντίρα και το μυαλό του Αλόνσο ασκούσε πίεση. Συνεχής πίεση. Ανελέητη. Συστηματική. Ο Γερμανός λειτουργούσε ως ένας μοντέρνος κεντρώος box to box, ενώ ο Βάσκος, όντας ελαφρώς οπισθοχωρημένος, επέβλεπε την ανάπτυξη και τα μαρκαρίσματα της ομάδας. Μια ανάπτυξη που ξεδιπλωνόταν σαν βεντάλια. Αναφορικά με τα μαρκαρίσματα, το να βλέπεις τον Ντι Μαρία να μαρκάρει σαν πεινασμένος σκύλος τον Αντριάνο και τον Αμπιντάλ είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μάλιστα, όλα αυτά έλαβαν μέρος, χωρίς τις επελάσεις του Μαρτσέλο και την μετατροπή του Ράμος σε τρίτο χαφ. Στο δεύτερο μέρος είχαμε τις διορθωτικές κινήσεις του Πέπε. Ο Τσάβι ανέλαβε τα ηνία της μεσαίας γραμμής κι ο Πικέ την επιμέλεια της άμυνας. Τα προβλήματα, όμως, παρέμεναν. Ο -έχω τέσσερα- πνευμόνια- Ντάνι Άλβες συναντούσε έντονες δυσκολίες με το μαρκάρισμα του Ρονάλντο (ποζεράς). Ο Κεϊτά δεν μπορούσε να υποκαταστήσει στα χαφ τον Μπούσκετς. Οι Τιάγκο και Σάντσες είναι μπαλαδόφατσες, αλλά απαιτείται χρόνος για να αφομοιώσουν την λειτουργία της ομάδας, τουλάχιστον στον βαθμό που το έχει επιτύχει ο Πέδρο. Και, ίσως, είναι η πρώτη φορά που βλέπω αντί να τρέχει η μπάλα για τους παίχτες, να τρέχουν οι παίχτες για την μπάλα. Για την δεδομένη ομοιογένεια των Καταλανών είναι ασύλληπτο να τους παρατηρείς ανήμπορους στο να κάνουν ένα τριγωνάκι ή κάποιον γρήγορο συνδυασμό.

Οι Μαδριλένοι είχαν σαφέστατο σχέδιο δράσης. Κι όπως ορίζει ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα: για κάθε δράση υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Το αντίθετη να το δεχτώ. Το ίση; Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Οι παίχτες της Μπάρτσα δεν μπορούσαν να υποτάξουν την πίεση. Δεν κατόρθωσαν καν να τη διαχειριστούν. Πρώτη φορά είδα τους παίχτες της να επιχειρούν τόσες μακρινές μπαλιές. Και δεν μιλάμε ότι αυτή η κατάσταση ήταν ενεργοποιημένη για δέκα ή είκοσι λεπτά. Στο πρώτο ημίχρονο επικράτησε περίπου 40' λεπτά. Άλλα 40' λεπτά είχαμε στο δεύτερο. Σύνολο 80' λεπτά καθολικής επικράτησης των Μαδριλένων. Τολμώ να πω, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι σε αυτά τα 80' λεπτά η ομάδα του Πεπ ήταν κυριολεκτικά ασύνδετη, αποδιοργανωμένη και ακίνδυνη. Σε όλο το ματς ήταν σκουριασμένη.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι περίεργο άθλημα. Ο καλύτερος (δια)κρίνεται μέσα από τη διάρκεια μιας διοργάνωσης κι όχι μόνο από ένα ή δυο 90λεπτα. Τι έγινε σε αυτά τα δέκα λεπτά; Μπήκαν γκολ. Και μάλιστα δύο. Κόντρα στη ροή του αγώνα. Το πρώτο με τον Βίγια να εκτοξεύει φαλτσαριστή τορπίλη. Το δεύτερο με τον Μέσι που ήταν απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα. Ο Αργεντινός έχει χαμηλό κέντρο βάρους που του προσδίδει άριστη ισορροπία. Φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτό: ο άνθρωπος δεν πέφτει, διότι δεν θέλει να πέσει. Επιπλέον, διαθέτει ποδοσφαιρικό πείσμα -σπάνια θα τον δεις να παρατάει φάση ή να να απομακρύνεται από μονομαχία. Τέλος, διακατέχεται από δαιμονισμένο ρυθμό στο βηματισμό του. Οι Εγγλέζοι το λένε pace.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο Μουρίνιο φόρτσαρε την ομάδα για το ματς. Πήρε τα μοδάτα σώβρακα του Πεπ και τα φόρεσε ανάποδα. Ανέβασε τις γραμμές ψηλά. Άφησε σκόπιμα χώρους στους φιλοξενούμενους. Η Μπάρτσα δεν τους εκμεταλλεύτηκε. Σχεδόν ποτέ δεν τους εκμεταλλεύεται. Το αγωνιστικό πλάνο είναι ξεκάθαρο: ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας σε λίγα τετραγωνικά. Δεν την ενδιαφέρουν οι ανοιχτοί χώροι και οι κόντρες. Τι άλλο έκανε ο Μουρίνιο; Έδωσε μεγάλο πλάτος και συρρίκνωσε τους χώρους στον άξονα. Επιπλέον, είχε σε δημιουργική βραδιά τον Μπενζεμά. Τέλος, έπαιξε άριστα το μαν του μαν. Μολαταύτα, δεν κέρδισε. Πραγματικά άδικο. Η Ρεάλ, ωστόσο, δεν μπλόκαρε. Παρά το σοκ της ισοφάρισης και της ανατροπής διατήρησε την ορμητικότητά της και τη συνοχή της. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ίσως μεγαλύτερη από το ορθολογικό ποδόσφαιρο του Μουρίνιο. Η συνέχεια την Τετάρτη.

Υ.Γ.1 Μέχρι και στο Μπερναμπέου συνθήματα του Άρη ακούγονται. Όλες οι μελωδίες είναι κίτρινες.

Υ.Γ.2 Υποθέτω ότι κάποια στιγμή θα συζητήσουμε για τη μεταγραφή του Φάμπρεγας.

Υ.Γ.3 Ο Κάνθαρος διατηρεί το παρόν blog. Το αντικείμενό του είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και κάποιοι γενικοί προβληματισμοί. Τα γραπτά μου είναι ανώνυμα. Χρησιμοποιώ ψευδώνυμο. Αυτό με κάνει εν δυνάμει κουκουλοφόρο; Να μας απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρακαλώ. Και για να έχουμε καλό ερώτημα: ποιον κοροϊδεύετε; Εμάς ή τους εαυτούς σας;

Υ.Γ.4 Να περνάτε όμορφα, να διασκεδάζετε και να είστε σωστοί άνθρωποι. Καλή βδομάδα και καλό Δεκαπενταύγουστο.

Υ.Γ.5 Έστω ότι θέλετε να ξεκουραστείτε. Να ξεφύγετε. Να χαλαρώσετε. Νομίζω ότι η μουσική αποτελεί το τέλειο φάρμακο. Δημιουργήστε μια ευφάνταστη εικόνα μέσα στο μυαλό σας και κάντε την πράξη. Φτιάξτε τη δική σας καλοκαιρινή υπόθεση εργασίας. Προσθέτω, λοιπόν, τους μαγικούς ήχους του πιάνου και τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς.

13 σχόλια:

  1. Έμαθα πολύ αργά πως εχθές θα διεξαγόταν το super cup και δεν είχα τη δυνατότητα να το παρακολουθήσω...
    Θες να πεις λοιπόν, πως μια κακή Μπάρτσα κέρδισε μια καλή Ρεάλ?
    Χαχαχαχαχαχαχαχα σήμερα θα αντιδράσω καθαρά σαν οπαδός και όχι σαν φίλαθλος!
    Χαίρομαι πολύ για το αποτέλεσμα! :)
    Για τα υπόλοιπα δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω, πάντα οι αναλύσεις σου είναι καίριες και έγκυρες!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο, Kanthare, σου εύχομαι και καλή εβδομάδα!

    Υ.Γ: Είχες δίκιο για τη μουσική. Ωραίο το ρεσιτάλ πιάνου...όμως για μένα ήταν ξεκάθαρη κι η χρήση των άλλων οργάνων...Κυρίως της τρομπέτας και του κόντραμπάσο, αν δεν κάνω λάθος! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είδα το παιχνίδι, αλλά εμπιστεύομαι τη γνώμη σου, φίλε μου. Μπράβο στο Murinho αν τα κατάφερε τόσο καλά. Από τη στιγμή που θα υπάρξει επαναληπτικός, όμως, δε νομίζω να έχει ελπίδες. Θα ξυπνήσουν τα τέρατα, θα βάλουν μπρος τα μηχανάκια και θα παν για καθαρή νίκη. Νομίζω, έτσι; :)

    Θα δείξει.

    Καλά να περνάς κι εσύ βρε διαδικτυοκουκουλοφόρε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να ξεφτιλίσει και μια φορά η Ρεάλ τη Μπάρτσα κάποτε. Της το χρωστάει. Αλλά πρέπει να κλάψει και ο Κριστιάνο!!! (όχι Ρονάλντο σκέτο γιατί είναι σπίλωση του ονόματος του κανονικού Ρονάλντο!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Astrofeggia, η Μπάρτσα ήταν πολύ κακή. Ανισόρροπη. Δεν μπορούσε να βγάλει την μπάλα από την άμυνα, δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Αντίθετα, η Ρεάλ ήταν πάρα πολύ καλή. Πειθαρχημένη και αποφασισμένη. Παραφωνία αποτελούσε αποτελούσε ο Κριστιάνο, ο οποίος πρέπει να προσθέσει περισσότερο ορθολογισμό στο παιχνίδι του, ο Πέπε που σκοτώνει και μετά ανακρίνει κι ο Καγεχιόν που εκτός από τον φράχτη στο κεφάλι του θα πρέπει να υψώσει και λίγο το ποδοσφαιρικό ανάστημά του. Τελικό σκορ 2-2. Οι Καταλανοί πρέπει να μην το πουν ούτε στον παπά στο χθεσινό. Όσο για το τραούδι, φυσικά και υπάρχουν κι άλλα όργανα. Το αποτέλεσμα πανέμορφο. Ευχαριστώ.

    Γεια σου Dark13Sun. Να είσαι καλά ρε παίχτη.

    TwistedTool, ελπίζω να μην αποθαρρυνθεί ο Μουρίνιο από το αποτέλεσμα και να παίξει έτσι την Τετάρτη. Αν και ο Πέπε θα είναι υποψιασμένος. Προμηνύεται πιο εντυπωσιακό ματς. Έχουμε κάποια δεδομένα από το πρώτο ματς. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν τα αποτελέσματα. Είμαι κουκουλοφόρος; Μα είναι δυνατόν να δηλώνουν τέτοια πράγματα; Ανικανότητα λόγου και πράξεων. Αν συνεχιστούν οι παπαριές εκ μέρους της Κυβέρνησης θα γράψω κάτι και μετά τους δίνω όλα τα στοιχεία μου, μέχρι και τι νούμερο σώβρακο φοράω.

    Πρόεδρε, η χθεσινή εμφάνιση της Ρεάλ μου δείχνει ότι θα πέσουν κορμιά. Με την καλή έννοια πάντα. Καλό είναι να είμαστε στην μπρίζα. Έχουμε πει άπειρες φορές, ότι αν θέλει ο Μουρίνο να κερδίσει πρέπει να σκεφτεί την ομάδα κι όχι το ''μύθο'' του. Πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο. Κι ας αποτύχει, όπως έγινε χθες. Κερδίζει πάρα πολλούς πόντους. Δεν τον εκτιμώ, αλλά τον σέβομαι και αναγνωρίζω ότι είναι γνώστης. Όσο για τον Κριστιάνο έχεις (απόλυτο) δίκιο: ο αυθεντικός είναι ένας. Παιχταράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πράγματι ήταν η χειρότερη μπάρτσα των τελευταίων 2 χρόνων και μια ρεαλ που απέναντι στην μπάρτσα έκανε ενα πολύ καλό παιχνιδι. χειρότερη μπαρτσα καλή ρεάλ και 2-2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υγ γιαυτό θα νικήσει η μπαρτσα στο καμπ νου. γιατι δεν θα είναι κακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα πρώτα και τα τελευταία 15' η Ρεάλ έβγαζε φωτιές. Οχι πως ήταν άφαντη το υπόλοιπο χρονικό διάστημα αλλά... είπα πρώτα και τα τελευταία 15' ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόεδρε, έχεις δίκιο. Αλλά μην στέκεσαι στα γκολ. Η εμφάνιση της Ρεάλ ήταν πολύ ευχάριστο μήνυμα. Και το λέω εγώ που τον έχω σταυρώσει τον Μουρίνιο. Την Τετάρτη οι Καταλανοί θα είναι υποψιασμένοι. Ο Μουρίνιο θα πρέπει να ανακαλύψει νέους τρόπους. Θεμιτούς ελπίζω. Για παράδειγμα το να μην ξεκινήσει τον Πέπε είναι μια καλή λύση. Αν θέλουν να τελειώσουν το ματς με έντεκα παίχτες.

    Footballnews, η Ρεάλ ήταν πολύ καλή. Είχε τακτική συνέπεια και σταθερότητα στο παιχνίδι της. Πλασματικό το σκορ. Μπορεί να ξαναπιάσει τέτοια απόδοση; Θα το διαπιστώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κανθαρε καλα ειναι δυνατον να ασχολεισαι με τον μουρινιο και την μπαρτσα ?
    εδω ρε φιλε πηρες ΝΤΑΝ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΠΗΡΕΣ ΘΗΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΒΑΛΕΣ ΤΙΓΡΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ
    ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    φρεσκο αιμα στην ομαδα μπασκετ αυτα να ξεκινησεις να γραφεις να επανελθουμε και οι δυο στα μεγαλα αθληματα
    παρε και ενα βιντεο του παιχταρα που πηρες
    http://www.sport.gr/default.asp?pid=69&vid=39292

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαιρετώ τον γκουρού του μπάσκετ. Τον παίχτη δεν τον έχω δει. Είδα κάποια βιντεάκια, αλλά δεν μπορείς να εξάγεις ουσιαστικά στοιχεία για το ποιόν του. Πάντως, δείχνει να κατέχει πολύ καλό πακέτο. Μακάρι να αποδειχθεί τίγρης. Αν και έχω ήδη έναν στην ομάδα. Έχω πίστη στον Αλεξανδρή. Εμένα άλλη η απορία μου. Για να αρχίσεις να ψάχνεις μεθοδικά και σωστά πρέπει να ρίξεις το μπάτζετ σου; Παράλογα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τις κίτρινες μελωδίες ...θα διαφωνήσω... Μόνο τον Κίτρινο ποταμό ξέρω! χαχαχα!

    Είσαι καλά φίλε μου?

    Για τον Μουρίνιο ότι και να πούμε θα είναι λίγο. Ο τύπος πρέπει να είναι πολύ ιδιόρυθμος, εγωιστής, αδίστακτος, κακός άνθρωπος ...αλλά πανέξυπνος και εργατικός. Του δόθηκε κάποτε η ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλιά! Και δεν δίστασε να συγκρουστεί με παιχταράδες! όχι σαν τους δικούς μας που μόλις αναλαμβάνουν σε μια μεγάλη ομάδα αμέσως σκύβουν το κεφάλι...(δυστυχώς)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου φίλτατε. Όλα καλά (ψεύτης). Βρε κατακίτρινες σου λέω. Τον Μουρίνιο δεν τον συμπαθώ, αλλά προχθες ανέβηκε στην εκτίμησή μου, διότι κατάλαβε έστω και αργά ότι πρέπει να παίξεις ποδόσφαιρο. Για να νικήσεις μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο πρέπει να παίξεις κι εσύ ποδόσφαιρο. Θα δούμε σε λίγες ώρες τη συνέχεια.

    Να είσαι καλά ρε μάγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...