Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πιάστε τις γωνίες

Είναι ξεκάθαρο ότι το DNA του Σάντος αρχίζει και μεταλλάσσεται. Ο Δερμιτζάκης προσπάθησε ανεπιτυχώς να τροποποιήσει το αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας. Ο Χάβος επέλεξε πιο ορθολογικές λύσεις και μπορώ να πω ότι διαχειρίστηκε καλά την υφιστάμενη κατάσταση. Και περνάμε στον Μπολόνι. Ο Ρουμάνος φαίνεται να είναι προπονητής. Πραγματικός προπονητής. Με τα καλά του και τα κακά του. Με τις εμπνεύσεις του και τα στραβά του. Η αγωνιστική φιλοσοφία του διακατέχεται από επιθετικότητα. Αν δεν σκοράρεις, δεν κερδίζεις. Υπάρχει, όμως, ένα τίμημα: το να ψάχνεις το γκολ, αναπόφευκτα δημιουργεί κενά στην άμυνα. Και η άμυνα, ειδικά το κέντρο της, έχει πολλά προβλήματα. Αυτά εμφανίζονται λόγω ορισμένων συνθηκών. Ελπίζω να τα εκμεταλλευτούμε.


Ο Μπολόνι παίζει πολύ με τα άκρα. Δεν ξέρω αν αυτός ο τρόπος παιχνιδιού αποτελεί συνέχεια της (επιθετικής) φιλοσοφίας του. Θεωρώ πως όχι. Δίνει διαρκές πλάτος στο γήπεδο, διότι δεν μπορεί να στηριχθεί στον άξονα -τουλάχιστον όσο θα ήθελε. Ο Γκαρσία (επαναστάτης) γεμίζει το κέντρο με την παρουσία του και προσδίδει ηρεμία στην ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν εξελίσσεται σε οριζόντιο επίπεδο, όπως γινόταν επί Σάντος. Επιπλέον, η φυγή του Βιτόλο δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τον Ρουμάνο ποδηλατά. Έχω την αίσθηση ότι ούτως ή άλλως θα προτιμούσε τον καλύτερο δημιουργικά Αρίας, παρά τον Βιτόλο. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι ο Λαζάρ. Την διαφορά, όμως την κάνει ο Φωτάκης, ο οποίος έχει αντικαταστήσει τα αργά ποδάρια του Ίβιτς. Γενικώς, το ζητούμενο είναι η ταχύτητα. Όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στο μυαλό. Ο άξονας είναι γεμάτος με αργά ποδάρια που δεν μπορούν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Το κέντρο άμυνας είναι αργό, η μεσαία γραμμή είναι αργή κι ο Κλάους κάποια στιγμή θα μπουκώσει. Πού βρίσκονται οι γρήγοροι; Στις πτέρυγες. Από τον αριστερό ασβέστη έχεις τον Λίνο και τον Βιερίνια, ενώ δεξιά βρίσκονται οι Ετό και Σαλπιγγίδης. Θυμηθείτε ποιους παίχτες χρησιμοποιούσε ο Σάντος στα άκρα: τους Σνάουτσερ και Σορλέν, αμφότεροι αμυντικογενείς παίχτες.

Ο Μπολόνι δίνει εντολές στα μπακ να πάρουν μέτρα. Να παίξουν κοντά με τα εξτρέμ και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο τα όβερλαπ δίνουν και παίρνουν. Πόσα όβερλαπ υπήρχαν επί Σάντος; Ελάχιστα. Η φιλοσοφία του υποτάσσει διαφορετικά τρικ. Η μεταφορά μπάλας, λοιπόν, περνάει από τα πόδια του Γκαρσία που την σπάει στα πλευρά. Επιπρόσθετα, η συσπείρωση των γραμμών υποδηλώνει τρέξιμο, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει αλληλοκάλυψη. Για παράδειγμα, η ανασταλτική λειτουργία του Σαλπιγγίδη είναι εξαιρετική.  Το ίδιος ισχύει και για τον Φωτάκη, ο οποίος αποτελεί την αθλητική οπισθοφυλακή του Κλάους. Εκείνος είναι που τρέχει να στήσει την μία γωνία του αμυντικό τρίγωνου (Φωτάκης και εξτρέμ στελεχώνουν τις υπόλοιπες γωνίες) που λαμβάνει μέρος στο τερέν των αντιπάλων. Ένας Κλάους που εφαρμόζει κάτι σαν μπασκετική άμυνα. Που δίνει το γενικό πρόσταγμα για πρέσινγκ στα 3/4 ή στα 2/4 του γηπέδου -προφανώς βάσει εντολών του Μπολόνι. Τώρα, μόλις, μου ήρθε νέος τρόπος για να περιγράψω το αμυντικό πλάνο: ελαστική άμυνα. Σαν αυτή που έπαιζε ο Μάνσταϊν (στρατιωτική ιδιοφυία), αγνοώντας τις οδηγίες του Χίτλερ, στο Ανατολικό Μέτωπο.

Επομένως, ο Ρουμάνος ρίχνει πολύ βάρος στην ανάπτυξη από τα άκρα. Όποιος παίκτης του Π.Α.Ο.Κ. έχει τη μπάλα, αυτόματα κοιτάει να εκμεταλλευτεί ένα κόψιμο συμπαίκτη του στις πλευρές. Το βαρόμετρο του Π.Α.Ο.Κ. θα είναι οι πτέρυγες. Η νίκη κόντρα στην Α.Ε.Κ. ήρθε στηριζόμενος στη συνεργασία των ακραίων. Αντίθετα, στο Καραϊσκάκη, το αγωνιστικό πλάνο του Μπολόνι προδόθηκε από τις αμυντικές αδυναμίες του Λίνο και του Ετό, καθώς κι από την αδυναμία του άξονα να απεγκλωβίζει γρήγορα και ανώδυνα την μπάλα από την περιοχή. Εμείς πώς θα αντιδράσουμε; Θα μετατραπούμε σε κλώνο της Α.Ε.Κ. ή του Ολυμπιακού; Όχι βέβαια. Ο Άρης είναι ο Θεός του Πολέμου και  την Κυριακή πρέπει να κάνει το πιο απλό πράγμα: να εκμεταλλευτεί την έλλειψη βάθους πάγκου του αντιπάλου και να πιάσει τις γωνίες.


Υ.Γ.1 Οι φήμες από Σαλονίκη αναφέρουν ότι οι παίχτες του Άρη είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ οι παίχτες του Π.Α.Ο.Κ. πλησιάζουν το ένα έτος (!). Το ντέρμπι των απλήρωτων είναι γεγονός. Το ζήτημα, όμως, είναι πως προσεγγίζεις τον παίχτη για να τον διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά του είναι εξασφαλισμένα. Δεν αρκεί, από τη στιγμή που δεν μοιράζεις χρήματα, να μοιράζεις ανούσιες υποσχέσεις. Τίθεται, λοιπόν, θέμα ορθής επικοινωνίας. Προφανώς, σε αυτό παίζει ρόλο το χρονικό διάστημα που είσαι απλήρωτος. Η τελευταία φήμη που άκουσα, όχι ακούστηκε, περιέχει την μετακίνηση του Σαλπιγγίδη στον Παναθηναϊκό. Πότε; Τον Γενάρη. Όσο για τον Τσιώλη, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουμε μάρτυρες επικής κωλοτούμπας.

Υ.Γ.2 Τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία άφηναν να εννοηθεί ότι επικρατεί κλίμα υπεραισιοδοξίας. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει υποτίμηση του αντιπάλου. Χεστήκαμε. Να μην τον υποτιμούσαν. Έγραφα πριν το ματς ότι η Ντόρτμουντ είναι κλασική ομάδα του όσα πάνε κι όσα έρθουν. Τελικά ήρθαν. Ο Ολυμπιακός έπιασε υψηλό ρυθμό που αποδιοργάνωσε τους Γερμανούς. Υποθέτω ότι πίστευαν πως εκείνοι θα έδιναν το τέμπο. Λάθος. Ο Βάσκος πίεσε σχετικά ψηλά, έδωσε ικανοποιητικό πλάτος στο γήπεδο και μετουσίωσε σε γκολ τις ευκαιρίες. Το πρώτο τέρμα της ομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ροή του ματς. Πολύ καλή εμφάνιση και σημαντική νίκη. Για όλους μας.

Υ.Γ.3 Καθόμουν, ο βλαξ, και έγραφα για το (ενοχλητικό) αυτονόητο. Έγραφα για σκοταδόψυχους. Ότι θέλουμε τις Κυριακές μας πίσω. Φευ! Είμαστε χαμένοι από χέρι. Ας κάνουμε όσες πορείες θέλουμε, ας φέρουμε όσες τρόικες γουστάρουμε, ας υποδυθούμε τους αγανακτισμένους όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν υπάρχει γιατρειά. Η κοινωνία νοσεί. Εμείς νοσούμε. Η πραγματική αλλαγή έγκειται στο μυαλό, στην καρδιά και στην ψυχή. Ούτε στα ψηφοδέλτια μήτε στους δρόμους. Και το ποδόσφαιρο πεθαίνει. Το μπάσκετ έχει πεθάνει προ πολλού.

Υ.Γ.4 Οι περισσότεροι τους γνωρίζετε από το ''Don't Fear the Reaper''. Το περίεργο στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι ότι έχει προκριθεί η short version που δεν περιλαμβάνει (!) την υπέρτατη σολιά του τραγουδιού. Αυτό θα πει ''εμπορικό''. Τέλος πάντων. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι, σας παρουσιάζω τους Blue Oyster Cult και την αστρονομία τους.

14 σχόλια:

  1. δεν έχω διαβάσει το post :) απλώς είδα τον τίτλο

    ...μάγκες πιάστε τα γιοφύρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης

    Ο κύριος Μπόλονι είναι προπονητής και μάλιστα κανονικός. Καμία σχέση με τους γνωστύς σκιντζήδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και προφανώς ο σωστός προπονητής αξιοποιεί το υπάρχον ρόστερ όσο καλύτερα γίνεται. Για παράδειγμα, ο Ρεχάγκελ όταν ήταν στην Βέρντερ Βρέμης πριν 25 χρόνια έπαιζε επιθετικά με τους παίχτες που είχε, ενώ με την Εθνική Ελλάδος αναγκαστικά έπαιζε αμυντικά. Αυτό πάει να πει προπονητής. Δεν προσπαθώ να επιβάλλω βρέξει-χιονίσει ένα αγωνιστικό πλάνο ακόμα και σε παίχτες που αδυνατούν να το εφαρμόσουν, αλλά αξιοποιώ τις αρετές τους και καλύπτω τα μειονεκτήματά τους. Στο ντέρμπυ ΠΑΟΚ-Άρη λογικά έχει προβάδισμα ο ΠΑΟΚ, όσο κι αν ελπίζεις φίλε Κάνθαρε στο να είναι κουρασμένος ο ΠΑΟΚ από την Ευρώπη και την έλλειψη βάθους ρόστερ!...

    Ο Ολυμπιακός με εντυπωσίασε ξανά χθες με την Ντόρτμουντ. Δεν είναι ότι απλά κέρδισε με σκορ 3-1, αλλά έπαιξε μπάλα και με ψυχή μάλιστα. Είχε και σημαντικές απουσίες. Και παρά την ισοφάρηση, κανένας πανικός ή απόγνωση στον πάγκο και την ομάδα. Μπράβο στον κύριο Βαλβέρδε για την ομάδα που έχει οικοδομήσει. Μακάρι να μην φύγει το καλοκαίρι από την Ελλάδα.

    Κα ναι λοιπόν, θα γίνει πραγματικότητα όπως όλα δείχνουν η αναδιάρθρωση εν μέσω της σαιζόν, από τις 16 στις 18 ομάδες, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πατέντα, που ούτε στα Αφρικανικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου δεν έχει ξαναγίνει. Και όλα αυτά μόνο καιμόνο για να ανέβει ο άρτι αθωωθείς Κομπότης, ο εκ Λιβαδειάς ορμώμενος. Για να κάνει πάλι τον δορυφόρο του Ολυμπιακού. Αλλά έπρεπε να αποζημιωθούν οι Πηλαδάκης-Θεοδωρίδης που βάζανε μπλόκο. Και πάλι συγχαρητήρια κύριοι.

    Astronomy... Αθάνατα '70s...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Γιάννη. Ζητείται ορθολογική λογική.

    Χάρη, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Εμείς θέλουμε νίκη για δεδομένους λόγους, ενώ ο ΠΑΟΚ καλύπτεται και με Χ. Ντέρμπι είναι, απουσίες έχει, θα έχει παίξει ματς νωρίτερα, δεν χαλιέται με ένα Χ. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός. Δεν έχει μα και μου. Όπως τα λες. Είχε ψυχή, είχε σθένος και δεν πανικοβλήθηκε. Σωστή αντίδραση και διαχείριση. Για τα στημένα τι να πούμε; Δεν μου λες, αυτός ο Ηρακλής στο πηγάδι κατούρησε; Ο κερατάς της υπόθεσης είναι; Απίστευτα πράγματα. Χαίρομαι που εγκρίνεις την τραγουδάρα. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τάισα τα ψαράκια και έφυγα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο kanthra0s και ο Χάρης έχουν δίκιο για το Μπόλονι, είναι κανονικός προπονητής και για τα ελληνικά δεδομένα πολύ καλός, αν όχι ο καλύτερος. Πολύ σωστό το παράδειγμα του Χάρη με τον Ρεχάγκελ, ο κανονικός προπονητής προσαρμόζει το σύστημα ανάλογα με το ρόστερ που διαθέτει.

    Έχουμε και άλλο παράδειγμα. Ο Φερέιρα, άλλος κανονικός προπονητής, είναι λάτρης του 4-3-3, αλλά φέτος το γύρισε στο 4-4-2, αφού το πράσινο ρόστερ αυτό δείχνει.

    Την Τετάρτη φάνηκε σαν να μην ήταν ενδεκάδα του Βαλβέρδε, σαν κάποιος άλλος να τον πίεσε να κόψει τη στήριξη των παικτών που φέρανε με τον Ιμπάνιεθ και να βάλει μέσα τους καλύτερους στην κάθε θέση. Ούτε οι αλλαγές έμοιαζαν δικές του. Εκτός αν ξαφνικά πέταξε τις εμμονές του και έγινε πολύ καλύτερος.

    Ο δε Γιούργκεν Κλοπ, ήταν μόνο λόγια στα Μέσα, ότι έρχονται διαβασμένοι για 2 νίκες, αλλά άλλα είδα. Όπως ότι έναν υπνάκο στον πάγκο τον πήρε.

    Ή ότι προσπαθούσε να τρυπήσει τον Ολυμπιακό από τον άξονα, εκεί που είναι το δυνατό του σημείο. Η γνώμη μου είναι ότι αν δεν απλώσεις την επίθεσή σου Ολυμπιακό δεν κερδίζεις εύκολα. Εκτός αν έχεις σούπερ ομάδα, ή περιμένεις πολλά ατομικά λάθη απ' τους κόκκινους.

    Ή όπως, ενώ είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός πιέζει ψηλά και για να είναι κοντά οι γραμμές ανεβάζει και την άμυνα ψηλά, δεν είχε σχέδιο να το εκμεταλλευτεί. Και να πω ότι δεν έχει γρήγορους μπροστά η Μπορούσια ...

    Σκατά διαβασμένος το λοιπό, ρούφα τ' αυγό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο ολυμπιακος δεν επαιξε καλα.
    σε γενικες γραμμες μας πατησαν οι γερμαναραδες.
    ο αναστο ειχε δικιο.
    πισω ειχε δυο κομοδινα.
    οσο για τα στημενα οποιος περιμενε κατι αλλο ηταν αφελης.
    ρε σε πια χωρα νομιζετε οτι ζειτε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Σκοτεινέ Ήλιε.

    Υπουργέ, τον Φερέιρα, όμως, τον είχατε κρίνει ολίγον σκληρά, αν και του δώσατε κάποια παιχνίδια ως πίστωση χρόνου. Άλλο ένα παράδειγμα αναγκαίας ύπαρξης υπομονής. Εμείς θέλουμε τον προπονητή να κεντάει από το πρώτο ματς. Ακόμα και τον Βαλβέρδε, που δείχνει ότι κάτι έχει μέσα στο κεφάλι του, κάποιοι τον σκίζουνε. Ο Κλοπ δεν αντέδρασε σωστά ή για την ακρίβεια δεν αντέδρασε καθόλου. Δεν έχει σημασία. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά και κέρδισε. Όταν παίζει ο Ιμπαγάσα είναι άλλη ομάδα. Άσε που έλειπε κι ο -τα κάνω όλα μέτρια- Φουστέρ. Τώρα για την εντεκάδα που λες δεν μπορώ να προβώ σε εκτίμηση. Το αποτέλεσμα, πάντως, και κυρίως η πολύ καλή εμφάνιση δικαίωσαν τον εκλέκτορα.

    Θέμη, μια χαρά έπαιξε ο Ολυμπιακός. Δεν ξέρω τι του επιφυλάσσει το ευρωπαϊκό του μέλλον, αλλά προχθές έπαιξε πολύ καλά. Για τα στημένα περίμενα κάτι καλύτερα. Ναι, είμαι αφελής. Το ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε Θέμη, δεν σε βρίσκει κανείς πουθενά! Τι άλλο θες από το ότι μη Ολυμπιακοί λένε πως κέρδισες δίκαια και πολύ πειστικά; Να πούμε ότι γενικά είσαι καλύτερη ομάδα από τη Ντόρμουτ; Δεν παίζει. Δηλαδή αν μετακομίσεις στη Μπουτεσλίγκα έχεις ελπίδες να πάρεις ποτέ την κούπα;

    Όχι και το ξέρεις. Καμμιά ελληνική ομάδα, όπως είναι όλες σήμερα.

    Η καθαρή νίκη σου λοιπόν οφείλεται στο ότι οι απέναντι έκαναν σοβαρά λάθη, οπότε εσύ έπαιξες πολύ καλύτερα. Αυτό όμως είναι το ποδόσφαιρο, επιτυχία σημαίνει αποφυγή λαθών. Ας μην έκαναν λάθη, ας πρόσεχαν. Τελευταίοι τώρα στη βαθμολογία και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Κάνθαρε!
    Εξαιρετικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 4minister
    κοιτα αν εσυ εχεις συνηθισει να κερδιζεις ετσι και μετα να αρχιζουν τα παπαγαλακια τα καλυτερος ευρωπεος και τα σχετικα εγω ΠΡΟΣΣΩΠΙΚΑ εχω αλλη αποψη για το καλυτερος.
    με την αρσεναλ ημουν καλυτερος κι εχασα.
    επαιξα ομως το καλυτερο εκτος εδρας παιχνιδι.
    με τους γερμαναραδες δεν μπορουσαμε να αλαξουμε δυο πασες σωστα.
    πολυ πρεσιγκ και η μπαλα συνεχεια ψηλα.
    ποιος να κοψει??
    ο μακουν με τον ιμπαγασα φτανουν κι οι δυο μαζι το 1,5 μετρο με το ζορι!!!!
    για μενα καλυτερος ειναι αυτος που παιζει καλυτερη μπαλα ανεξαρτητα ποιος κερδιζει.
    παιξανε λοιπον αυτοι καλυτερα και κερδισα εγω.
    τελος.

    κανθαρε
    μαλον ευκολοπιστος εισαι.
    πιστεψες λαθος ανθρωπους.
    κοιτα ποιοι κατηγγειλαν ποιους!!!!
    και ποιοι ετρεξαν τις διαδικασιες καθαρσης!!!!
    οπως λεει κι ο φαφουτης.....
    ηηηηηημαρτον!!!!
    ρε ημαρτον!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΑΡΕΙΑΝΟ ΤΟΝ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΚΑΝΘΑΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Footballnews. Ευχαριστώ φίλε. Καλό βράδυ να έχεις.

    Θέμη, ίσως φάνηκα ευκολόπιστος. Πές το κι έτσι. Δεν λέω όχι. Ήθελα να πιστεύω ότι θα γινόντουσαν περισσότερα από αυτά που έλαβαν, εν τέλει, μέρος.

    Γεια σου Κωνσταντίνε. Ανταποδίδω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν σε βλέπω να κερδίζεις αύριο αλλά δεν σε βλέπω ούτε να χάνεις Ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα χάνει (και) φέτος. Νομίζω ότι το ματς πάει καρφί για Χ.
    Κάτι για το Ολυμπιακός-Ντόρτμουντ. Έπαιξε καλά αλλά του πήγε πολύ και το παιχνίδι. Γκολ νωρίς από στημένο, που έκανε τους Γερμανούς να τρέχουν με το καλημέρα, ενώ και το τρίτο γκολ που τους «σκότωσε», επίσης από στημένο, σχετικά φτηνό.
    Ίσως να του το χρωστούσε η τύχη από την Άρσεναλ, όπου ήταν πολύ καλύτερος σε σύγκριση με την Τετάρτη. Αυτό είναι, όμως, το ποδόσφαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το Χ είναι πολύ πιθανό αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ θα κοιτάξει τον κώλο του κι εμείς τα βρίσκουμε σκούρα με αυτούς που κλείνονται. Για τον Ολυμπιακό το πρώτο γκολ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στη ροη΄του ματς. Έπαιξες, όμως, αρκετά καλά. Μιλάω για εφαρμογή πλάνου και καθοδήγηση. Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...